Trdnjava I Holding

Trdnjava I Holding, d.d. - Kontaktni podatki

Trdnjava I Holding, d.d. (oznaka delnice: TR1R)
Kocenova 2a
3000 Celje
Telefon: +386 (3) 548 44 10
Faks: +386 (3) 548 44 01

Zupanc popustil zahtevam bankirjev

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 06. 01. 2014

Večinski lastnik Skupine PSZ Darko Zupanc je razdrl pogodbo o obvladovanju z družbo Avto Celje, razveljavil pa je tudi nekatere delniške posle, ki jih je sklenil, tik preden se je z bankami začel dogovarjati o reprogramiranju posojil.

Celjski poslovnež in večinski lastnik Skupine PSZ Darko Zupanc, ki se z bankirji že leto dni dogovarja o dolgoročnem reprogramiranju okoli 70 milijonov evrov posojil, je očitno klonil pod pritiski bank in začel razpletati nepregledno mrežo, ki jo je v zadnjih letih spletel med svojimi podjetji.

Pred kratkim so tako v celjskem holdingu odpovedali pogodbo o obvladovanju z družbo Avto Celje, obenem naj bi prekinili tudi medsebojno financiranje in pretakanje sredstev med posameznimi podjetji iz Skupine PSZ. »Pogodbo o obvladovanju smo odpovedali na predlog Nove KBM, ki je bil usklajen s konzorcijem bank upnic,« nam je povedal Saša Zelenović, ki je po predlanski upokojitvi Zupanca prevzel vodenje holdinga PSZ. Avto Celje je – poleg kmetijske skupine Meja Šentjur – sicer ena izmed prvih družb, ki jih je v času privatizacije kupil Zupanc. Prav okoli teh dveh podjetij je Zupanc zgradil svoj poslovno-nepremičninski imperij, ki med drugim vključuje tudi hrvaški in srbski družbi Hyundai Auto Zagreb in Hyundai Auto Beograd, poslovni center v Beogradu z okoli 12.400 kvadratnih metrov površine, Hotel Marita, ki se razprostira na več kot 10.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču v Portorožu, ter Hotel Medijske toplice, ki že vrsto let sameva in propada.

Največji lastnik in direktor PSZ d.d., Darko Zupanc, po razkritjih Društva MDS preklical posel pridobivanja lastnih delnic

Danes je PSZ, d.d., katerega največji lastnik in direktor je celjski poslovnež Darko Zupanc, preklical nakup delnic v sklad lastnih delnic, ki ga je izvedel 13.02.2012, ki ga bi mirno lahko poimenovali »delniški posel leta 2012«, saj je 107.481 delnic lastnika Darka Zupanc  (kot fizične osebe), prodal družbi  PZS, d.d., katere direktor je zopet Darko Zupanc (on sam) in to po 100 x kratniku borzne cene oz. 30,00 EUR za 1 delnico z oznako TR1R.  
 
Ljubljana, 16.02.2011
 
Očitno se je po razkritjih Društva Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS) in zaradi medijskih objav lastnik in direktor družbe Darko Zupanc premislil in preklical sporni posel pridobivanja lastnih delnic. Zato se Rajko Stanković - predsednik Društva MDS v imenu 3.602 delničarjev zahvaljuje vsem medijem, ki so povzeli naše včerajšnje razkritje, saj ste s tem posredno preprečili poskus več 3 mio EUR razvrednotenja premoženja 3.602 delničarjev Poslovnega sistema Zupanc, d.d.
 
Zaradi preklica posla z lastnimi delnicam s strani PZS, d.d., malim delničarjem Poslovnega sistema Zupanc, d.d., tako sedaj ni potrebno pošiljati pisne zahteve za odkup njihovih delnic.

Darko Zupanc na škodo malih delničarjev iz PSZ pobral tri milijone evrov

Medij: Dnevnik Avtorji: M. P. Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 16. 02. 2012 Stran: 21

Ljubljana - Celjskemu poslovnežu Darku Zupancu je v začetku tedna uspelo izpeljati najbolj dobičkonosen posel letošnjega leta na slovenskem trgu kapitala. Za 8,3-odstotni delež družbe PSZ je namreč iztržil kar 3,2 milijona evrov oziroma 150-krat več, kot je znašala njegova takratna borzna vrednost (21.600 evrov).

Tako dobičkonosen posel je Zupancu omogočilakar družba PSZ, katere direktor in večinski lastnik je prav sam. S tem manevrom je Zupane v neenakopraven položaj spravil 3600 malih delničarjev, ki imajo v lasti skoraj četrtino vseh delnic družbe PSZ, ki je nastala z združitvijo družb Moda, Trdnjava Holding, Trdnjava 1 Holding in Poslovni sistem Zupane.

Zaradi kršitve načela enakosti vseh delničarjev je društvo malih delničarjev MDS Rajka Stankoviča male delničarje PSZ pozvalo, da od družbe pisno zahtevajo odkup njihovih delnic po 29,99 evra za delnico (en cent manj, kot je za delnico iztržil Zupanc). V primeru, da bi PSZ zavrnila nakup delnic po ugodnejši ceni, Stankovič napoveduje vložitev tožb, s katerimi bodo izpodbijali nakup lastnih delnic.

Ali je 3600 delničarjev Poslovnega sistema Zupanc d.d., ponovno izigranih in morda celo oškodovanih za več kot 3 mio eur?

Delnice Poslovnega sistema Zupanc, d.d. (v nadaljevanju PSZ, d.d.) so bile v sklad lastnih delnic odkupljene od večinskega lastnika g. Darka Zupanca po 100 kratniku borzne cene. Pri tej transakciji  pa je bilo verjetno oškodovanih 3.602 malih delničarjev, ki so še 23,70 % lastniki družbe in niso vedeli za možnost odprodaje. Društvo Mali delničarji Slovenije poziva lastnike delnic, da morda pisno zahtevajo od Uprave PZS, d.d., da odkupi tudi vse njihovih delnice, po 29,99 EUR oz. 1 cent nižje kot jih je direktor Darko Zupanc prodal samemu sebi, v sklad lastnih delnic družbe, ki jo vodi.
 
Ljubljana, 15. februar 2012

Uradna objava na prvi pogled ne pove prav veliko, a resnica je »v podrobnostih«
 
PSZ d.d., je včeraj na spletni strani www.psz.si , link: http://www.psz.si/objave.php objavil (glej še v priponki), da je »direktor družbe Darko Zupanc dne 13.2.2012 odsvojil 107.481 delnic z oznako TR1R izdajatelja PSZ, poslovni sistem d.d. in s tem zmanjšal svoj delež na 838.894 delnic, kar predstavlja 64,94 % vseh izdanih delnic družbe PSZ, poslovni sistem d.d.«
 
Dne 13.02.2012 pa so na isti strani objavili, da je »Družba PSZ, poslovni sistem d.d., je dne 13.2.2012 pridobila 107.481 lastnih delnic po ceni 30 EUR za delnico. Skupna vrednost posla je 3.224.430,00 €.
 
Skupno število lastnih delnic pred omenjenim nakupom je bilo 21.699, kar je predstavljalo 1,67 % vseh izdanih delnic. Skupno število lastnih delnic po omenjenih nakupih je 129.180 lastnih delnic, kar predstavlja 9,99 % vseh izdanih delnic.«
 
Poslovni sistem Zupanc ima po novem sledečo lastniško strukturo
 
TR1R
838894
64,939%
ZUPANC DARKO
TR1R
129150
9,998%
PSZ d.d.
TR1R
7468
0,578%
AVTO CELJE d.d.
TR1R
6633
0,513%
MEJA Šentjur, d.d.
 
309634
23,969%
3602 MALA DELNIČARJA
 
(Vir podatkov stanje v KDD na dan 14.02.2012 in obvestilo PSZ, d.d., na SEOENTU ljubljanske borze, z dne 14.02.2012).
 
Delnice Poslovnega sistema Zupanc, d.d., prodate po 100 kratniku borzne cene
 
Pri tem ne smemo pozabiti, da je PZS d.d. pravni naslednik PID-ov, Trdnjave 1 in 2 Holding, ki je že v preteklosti velikokrat burila duhove malih delničarjev z različnimi »nenavadnimi« poslovnimi odločitvami. A tokratna poteza je kaplja čez rob, saj omenjena delnica kotira na vstopni kotaciji ljubljanske borze z oznako TR1R in je njen tečaj že dalj časa nekje okoli 0,30 EUR za 1 delnico, največji lastnik PSZ, d.d., je Zupanc Darko, ki pa je prodal družbi PZS, d.d., ki jo vodi kot direktor prav on (Zupanc Darko) prodal po 30 EUR oz. za 100 kratniku borzne cene.
 
Poslovni sistem Zupanc kršil tudi določila 247. člena ZGD, saj sklepa o možnosti pridobivanja lastnih delnic nima
 
 
Da pa je mera polna PSZ, d.d., nima niti sklepa skupščine, s katerim bi mu bilo dovoljeno odkupovati v sklad lastnih delnic, kar tudi dokazujemo s priloženimi notarskimi zapisi tako 1 kot 2 skupščine PSZ, ki je nastal po združevanju oz. pripojitvah družb Moda, Trdnjava Holding, Trdnjava 1 Holding in Poslovni sistem Zupanc leta 2010. Zakaj je oznaka delnic na ljubljanski borzi še vedno TR1R, pa je že vprašanje za KDD in ljubljansko borzo. Tudi o izjemi, ki dovoljuje nakup v sklad lastnih delnic (v primeru sovražnega prevzema) ne moremo govoriti, saj je največji lastnik prodal v sklad lastnih delnic in še vedno obvladuje 64,39 % družbe.
 
Zaradi kršitev načela enakosti vseh delničarjev - 221 člen ZGD, pobuda malim delničarjem
 
Društvo Mali delničarji Slovenije poziva vse delničarje PSZ, d.d., da na družbo naslovijo pisno priporočeno zahtevo za odkup njihovih delnic v sklad lastnih delnic po ceni 29,99 EUR za 1 delnico. Naslov družbe je PSZ, d.d., Opekarniška 15. b, 3000 Celje. Skladno z določili 221 člena ZGD-1 mora družba vse delničarje pozvati, da sodelujejo pri morebitnem odkupu v sklad lastnih delnic. Pri tem jih mora obravnavati enako in če ponudijo za 1 cent nižjo ceno, kot jo je ponudil večinski lastnik Zupanc Darko, bi morali po našem prepričanju, njihove delnice odkupiti in zavrniti »dražjo« ponudbo  od njih in ne od večinskega lastnika, saj velja, da se odkupi po najnižji ponujeni ceni.
 
Morebitno ugotavljanje ničnosti posla na sodišču
 
Verjetno pa bodo mali delničarji v prihodnjih dneh podali tudi ustrezno tožbo s katero bodo spodbijali opravljeni posel, ki je delničarje PSZ, d.d., morda oškodoval za več kot 3 mio EUR.

 

 

 

 

 

Četrtina novih obrazov

Medij: Manager Avtorji: Humar Bojan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 03. 11. 2010 Stran: 28

Večina novincev na Letošnji Lestvici je tako imenovanih self-made podjetnikov.

Lestvica najbogatejših Slovencev tudi letos postreže z vrsto novih obrazov, ki jih je kar za dobro četrtino. Začnimo s tistimi, ki so svoje premoženje ustvarili iz nič.


'Self-made' novinci

Pravo odkritje je podjetnik Vladimir Puklavec na 15. mestu, ki je večino premoženja ustvaril v Nemčiji. Njegovo ime je bilo sicer nekajkrat omenjeno v medijih pred dvema letoma, ko je želel v Kopru graditi plinski terminal in so v zrak skočili politiki, okoljevarstveniki in lokalna javnost. Vendar nihče ni zares vedel, daje tudi lastnik dveh uspešnih podjetij v Nemčiji, TGE Gas Engineering in TGE Gas Marine, ki razvijata tehnologijo za utekočinjeni zemeljski plin. Koje gradil svoj posel, ni rinil z glavo skozi zid. Ko seje spri z enim od partnerjev, se je iz lastništva umaknil in čakal na ugoden trenutek, daje podjetje odkupil nazaj. Po treh desetletjih življenja in dela v Nemčiji gaje znova zamikala rodna Prlekija, kjer zdaj spreminja vinarsko podobo pokrajine.

Trdnjava 1 Holding, finančna družba

Datum skupščine: 
31.05.2010 - 12:00
Naslov: 
na sedežu družbe, Kocenova 2A, Celje
Status: 
arhivirana

Trdnjava holding 1

Datum skupščine: 
30.06.2009 - 09:00
Naslov: 
na sedežu družbe Kocenova 2.a. v Celju
Status: 
arhivirana
Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.