Juteks

JUTEKS, d.d. - Kontaktni podatki

JUTEKS, proizvodna talnih oblog, d.d. (oznaka delnice: JTKG)
Ložnica 53a
3310 Žalec
Telefon: +386 (3) 712 07 00
Faks: +386 (3) 712 07 55
Spletna stran: www.juteks.si

V dezinvestiranje delniških družb zaradi brezglavega zadolževanja vstopajo tuji vlagatelji

Tuji kapital z velikimi koraki že vstopa v Slovenijo. A gre za prevzeme že obstoječih in dobro stoječih družb, novih podjetij pa so tujci v zadnjih letih pri nas ustanovili le za peščico.
 
Ljubljana, 03.11.2012
 
Za ogled video prispevka novinarja Boruta Janca, objavljenega  na Dnevniku TV SLO1, z dne 03. 11. 2012  ob 19.00 uri  kliknite TUKAJ.
 
Srbski nakup Fructala za 48 milijonov evrov, prodaja celjskega Etola Izraelcem za 35 milijonov, pa ruskih 30 milijonov za mariborske terme - najbolj odmevni prevzemi zadnjega leta.
 
Pred dnevi je češka družba ČGS za 85 milijonov od kranjske Save kupila njeno najuspešnejšo družbo - gumarski Savatech. Sava, ki jo sanira Matej Narat, nekdanji član uprave NLB-ja, ima za 380 milijonov dolgov. Strokovnjaki pravijo: bridka ura prodaje in razdolževanja je tu.
 
"Dejstvo je, da je v Sloveniji velika potreba po vrnitvi nekaterih kreditov s strani nekaterih finančnih institucij," meni Matej Tomažin, predsednik uprave KD Skladov.
 
Tuji lastniki obljubljajo razvoj
Ne le to - Sava namerava v kratkem odprodati tudi energetski družbi Energetiko Črnomelj in bosansko Enso, lastništvu v hotelih in Gorenjski banki ter Abanki pa se za zdaj ne namerava odpovedati.
 
Kaj torej to pomeni za male delničarje?
 
"Mali delničarji so lahko s tem zadovoljni, saj je s tem preprečen bridki konec Save in če bi bil stečaj, bi skoraj 14.000 malih delničarjev ostalo brez premoženja," pravi Rajko Stanković, predsednik Društva malih delničarjev Slovenije.
 

Celjska podjetja na prodajni polici

Medij: Večer Avtorji: Petek Rozmari Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: V žarišču Datum: 10. 06. 2013 Stran: 3

Po Etolu, Juteksu in Cetisu se novi lastniki obetajo še Cinkarni Celje, Uniorju, Aeru, Banki Celje, Steklarni Rogaška ...

V Zrečah je pravo razburjenje povzročila napoved države, da se odreka večinskemu deležu, ki ga ima v Uniorju. O tem so na eni zadnjih sej poglobljeno razpravljali tudi občinski svetniki, ki se zavedajo pomena, ki ga ima družba v Zrečah. Ne zgolj kot delodajalka - zaposluje več kot dva tisoč ljudi - temveč tudi kot družba, ki pomaga pri vseh lokalnih projektih. Navsezadnje zreška občina v partnerstvu z Uniorjem gradi tekaški center Petre Majdič na Rogli.

A kot je za Večer pred kratkim pojasnil predsednik uprave Darko Hrastnik, je podjetje, ki je sicer zaradi prezadolženosti v postopku finančnega prestrukturiranja, pred prodajo najverjetneje še nekaj časa rešeno. "Unior ima štiri programe, ki so po trženjskih poteh, kupcih, izdelkih in tehnologiji med sabo zelo različni, tako da bo verjetno težko najti kupca, ki bi ga zanimali vsi programi. Morebitni kupec bi verjetno v kasnejši fazi prodajal posamične dejavnosti," je dejal Hrastnik in obenem izrazil željo, da bi morebitni kupec še naprej vzpodbujal in razvijal vse dejavnosti Uniorja, dokapitaliziral podjetje, s tem zmanjšal njegovo zadolženost in ohranil delovna mesta. Ne pozabimo, da je Unior med največjimi proizvodnimi podjetji v Sloveniji, med največjimi izvozniki v državi in med največjimi zaposlovalci. In to ne le v regiji."

Sava o reprogramu

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 30. 04. 2013 Stran: 10

Dolgovi Po odprodaji premoženja ima skupina Sava še okoli 300 milijonov evrov posojil, Sava, d. d., pa 225 milijonov

Ljubljana - Vodstvo Save bo danes delničarjem najverjetneje pojasnilo, kako potekajo pogajanja z bankami upnicami o reprogramu približno dvesto milijonov evrov kratkoročnih posojil. Dogovor z bankami naj bi bil tako rekoč pripravljen, vprašanje pa je, ali bo sklenjen pod pogoji, kot si jih želi vodstvo Save.

Poslovna skupina Sava je lani ze tretje leto zapored poslovala z izgubo. Konec leta 2012 je dosegla 99,3 milijona evrov in je za skoraj 60 milijonov nižja kot predlani, ko je Sava poslovala z izgubo v višini 157,2 milijona evrov. Tudi lanska izguba je pretežno posledica slabitev finančnih naložb. Levji delež slabitev, 52,8 milijona evrov, odpade na naložbo Save v Gorenjski banki (Sava je 49-odstotna lastnica), za 24,7 milijona evrov pa je Sava oslabila svoj četrtinski delež v Abanki Vipa.

Vendar milijonska izguba ni največja težava Save, ki ima po prodaji dela svojega premoženja na ravni skupine za še približno 300 milijonov evrov dolgov. Za njeno nadaljnje poslovanje bo namreč ključen dogovor z bankami o reprogramu približno dvesto milijonov evrov kratkoročnih posojil. »Ključni pogoj za dolgoročno doseganje solventnosti in likvidnosti Save ter za omogočanje nadaljnjega izvajanja strategije prestrukturiranja nasploh, je dogovor z bankami za reprogram finančnih obveznosti, ki bo zagotovil tudi ustrezno ročnost sredstev,« je v letnem poročilu opozorila uprava Save, ki jo vodi Matej Narat.

Od letos v lasti tujcev kar nekaj paradnih konj

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 28. 12. 2012 Stran: 10

Prodaja premoženja Leta 2012 smo prodali celjski Etol, žalski Juteks, kranjski Savatech, Ljubljanske mlekarne se čakajo na uraden prevzem

Ljubljana - Turbulentno leto 2012 si bomo zapomnili tudi po prodajah nekaterih domačih podjetij. Tujega lastnika so dobile večinoma proizvodne družbe, ker njihovi domači lastniki, prezadolženi domači finančni holdingi, svojih milijonskih dolgov ne morejo vrniti brez prodaj zdravega dela premoženja.


Predvidoma prve dni januarja naj bi domače banke na svoje račune prejele kupnino od prodaje kranjske gumarske družbe Savatech (964 zaposlenih). Konec novembra jo je za skoraj 70 milijonov evrov kupila češka gumarska skupina ČGS, kar je vrednostno največja prodaja iztekajočega se leta. Prodajalka, kranjska Sava, se s prodajo Savatecha ne poslavlja le od gumarstva, temveč tudi od gorenjske prestolnice, saj se je sedež bančnoturistično-nepremičninskega holdinga po več kot devetdesetih letih iz Kranja preselil v Ljubljano.

Lastnik Juteksa za umik z borze

Medij: Slovenske novice Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dan v novicah Datum: 22. 12. 2012 Stran: 2

ŽALEC - Belgijska družba Beaulieu Intemation Group, ki je lastnica 91,10 odstotka žalskega Juteksa, v njem pa ima 97,61 odstotka glasovalnih pravic, vsem preostalim delničarjem družbe predlaga, naj na skupščini, sklicani za 25. januarja, podprejo njen predlog za iztisnitev malih delničarjev. Predlaga tudi umik delnic z borze. Beaulieu predlaga, naj se vse delnice, ki še niso v njegovi lasti, prenesejo nanj, manjšinskim delničarjem pa se v zameno izplača denarna odpravnina 45 evrov na delnico.

Dokončni prevzem Juteksa

Medij: Dnevnik Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 14. 12. 2012 Stran: 8

Prevzemno ponudbo belgijske skupine Beaulieu International Group (B.I.G.) je sprejela velika večina delničarjev Juteksa. Belgijci tako po novem obvladujejo že 976 odstotka vseh delnic Juteksa z glasovalno pravico. V kratkem je tako pričakovati, da bodo v Juteksu sklicali skupščino, na kateri bo B.I.G. iz lastništva iztisnili vse male delničarje.

Mercator - zvezda borznega tedna

Medij: Finance Avtorji: Tomažič Janez Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Borze in denar Datum: 05. 11. 2012 Stran: 12

BORZNA KRONIKA

Skrajšan borzni teden razen poslov z Mercatorjem ni prinesel posebnega razburjenja. Abanka je svojo zalogo najboljšega soseda razprodala, največji kupec je bila avstrijska Hypo Bank, hrvaški lastniki, skriti za Splitsko banko, pa so presegli 10-odstotni delež v Mercatorju.


Na ljubljanski borzi so aktualne tri prevzemne namere oziroma ponudbe, in sicer za Slovenijales, Juteks in Gea College. Pri prvih dveh so špekulanti zaslutili priložnost, saj nakup na borzi in sprejetje ponudbe za prevzem prinašata majhen, a zanesljiv zaslužek. Ker je cilj prevzemnikov iztisnitev malih delničarjev, se bo tečajnica ljubljanske borze po koncu transakcij skrajšala.

Razdolževanje ne prepriča delničarjev

Finančna holdinga NFD Holding in Sava sta prodala svoji večji naložbi iz portfelja, Sava Savatech, NFD Holding pa Ljubljanske mlekarne. Kljub vsemu to delničarjev obeh družb ni ganilo, saj je cena obeh delnic tako rekoč zabetonirana. Enako se dogaja z Istrabenzom, primorskim finančnim holdingom. Ta utegne kmalu dobiti novega, tretjinskega lastnika, saj se Petrol umika iz lastništva.

Bobinac dobil nov mandat

Kako bo Slovenija čutila 106 milijonov tujih evrov

Medij: Finance Avtorji: Tomažič Janez,Sovdat Petra Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 29. 10. 2012 Stran: 5

O podrobnostih vseh treh poslov pišemo v sosednjih člankih, največjo korist od tujih naložb bodo imeli kapitalsko šibke banke in prevzeti podjetji Juteks in Savatech, saj bosta dobili strateškega lastnika, borza bo izgubila izdajatelja, zmagovalci pa so dozdajšnji lastniki, ki bodo dobili kupnine ali pa se jim bo z njimi uspelo razdolžiti.

1. BANKE

Večino od 106 milijonov evrov kupnin bodo prejele banke, največ si bo odrezala kapitalsko šibka Abanka. Banke bodo denar prejele po dveh poteh: kot zastavne lastnice prodanih delnic ali pa kot nekdanje lastnice delnic. Pri prodaji Savatecha bo po poročanju Dnevnika Abanka dobila 15 milijonov evrov (Sava ji bo dolgovala še okoli 30 milijonov evrov), preostanek drage posojilodajalke Save. Ker bo Sava za nekaj časa prevzela financiranje Savatecha, se bo sprostilo dodatnih 15 milijonov bančnih posojil.

V lastniški sestavi Juteksa so Banka Celje, Probanka in Abanka, vse bodo dobile kupnino za svoje deleže, dodatno bodo prejele kupnino od deležev, ki so bili zastavljeni pri bankah, denimo družba Minado (ta je v lasti družine Dolar, po pokojnem šefu Juteksa Milivoju Dolarju), več kot šestodstotna lastnica Juteksa. Abanka je s prodajo svežnja delnic Mercatorja iztržila 7,2 milijona evrov.

2. NEKDANJI LASTNIKI

V Juteksu glavni Belgijci

Medij: Večer Avtorji: Petek RozamariTeme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo
Datum: 27. 10. 2012 Stran: 8

V Juteksu glavni Belgijci 

V manj kot letu dni je še eno podjetje s Celjskega dobilo nove večinske lastnike. Potem ko je januarja letos Etol kupila izraelska družba Frutarom (tukaj nakup sicer ni bil tako transparenten) in potem ko je prejšnji teden izdelovalec industrijskih peči Hugo Bosio sam predstavil novega tujega lastnika za nakup celotnega svojega podjetja (skupaj z obratom, ki ga ima v Rusiji), je v tem tednu večino v Juteksu ali 52,42-odstotni delež pridobila belgijska skupina Beaulieu. Vrednost nakupa ni skrivnost. Belgijce je prevzem žalskega izdelovalca talnih oblog stal 15,1 milijona evrov, skoraj še enkrat toliko bodo namenili še za odkup preostalih delnic, ki so večinoma v rokah malih delničarjev.

Uprava Juteksa, ki jo vodi direktor Dušan Štiherl, je nakup podpirala, saj računa, da se jim z novimi lastniki, nekdanjimi konkurenti, odpirajo nove možnosti sodelovanja. "Globalizacija je neizbežna. Tudi zdaj je Juteks sicer večino, 98 odstotkov izdelkov, izvozil, vendar je pozicija vsakega konkurenta posebej šibkejša. Pri prevzemu ne gre za interes izriniti enega s trga, čeprav smo bili na področju izdelave talnih oblog konkurentje. Osnovni interes sta močnejša pozicija in združevanje prodajnih in proizvodnih struktur, inovacij in investicij."

Novi lastniki obljubljajo, da ne bodo spreminjali ne imena (ker je Juteks uveljavljena blagovna znamka) ne vodstva ali drugih zaposlenih (nadzor so si uredili z novo sestavo nadzornega sveta). Koliko bodo teoretično v Žalcu spremenili proizvodnjo, pa je še prehitro oceniti. Nekaj proizvodov, ki jih izdelujejo v Belgiji, bi morda lahko naredili tukaj, ocenjuje vodstvo, ki mu predseduje Francis de Clerck. Predvsem pa kupci Juteksa vidijo veliko priložnost v Juteksovem obratu v Rusiji. V Juteksu glavni Belgijci dajalci že prisotni, z Juteksom pa bodo lahko na ruski trg pripeljali tudi druge svoje proizvode.

Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.