Marina Portorož

Marina Portorož, d.d. - Kontaktni podatki

Marina Portorož, d.d. (oznaka delnice: MAPG)
Cesta solinarjev 8
6320 Portorož
Telefon: +386 (5) 676 12 00
Faks: +386 (5) 676 15 10
Spletna stran: www.marinap.si

Preživel je več tisoč dni na čelu družbe, zdaj naj bi mu bili šteti tedni

Medij: Siol.net Avtorji: Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 18. okt.. 2017

Obdobje Bojana Petana na čelu DZS, enega od zadnjih še živečih finančnih holdingov, ki je imel pomembno vlogo v dveh desetletjih tranzicije, se očitno končuje.

Po neuradnih informacijah naj bi Petan, ki je vrsto let DZS zelo verjetno tudi lastniško obvladoval, do konca leta zapustil položaj predsednika uprave. 

Njegov odhod naj bi namreč zahtevali v finančnem skladu York Global Management, največjem upniku DZS, ki je konec lanskega leta od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupil za skoraj 80 milijonov evrov bruto terjatev do močno zadolžene skupine.

Načelo štirih oči

Že od začetka meseca uprava DZS prvič v zgodovini deluje po načelu štirih oči. Na zahtevo upnikov je namreč v upravo prišel Dejan Rajbar, nekdanji izvršni direktor družbe Elements Skladi, ki Yorku v Sloveniji pomaga pri upravljanju družb in terjatev. 

Pred tem se je končal tudi postopek preventivnega prestrukturiranja, v katerem je bil DZS zaradi prezadolženosti od začetka leta. Ključni upniki so namreč prejšnji mesec dosegli dogovor, zato je bil sredi septembra potrjen nov sporazum o finančnem prestrukturiranju DZS. 

Ta temelji na pospešeni prodaji premoženja v lasti skupine DZS, s katero je Petan več kot tri leta na različne načine zavlačeval. 

Bo moral Petan oditi tudi iz Term Čatež?

Razprodaja zadnjega tajkuna

Medij: Delo Avtorji: Kos Suzana Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ozadja Datum: 16. 03. 2015 Stran: 9

Imperij DZS ne uresničuje zavez, danih v lani podpisanem sporazumu o finančnem prestrukturiranju, imperij Bojana Petana bankam dolguje okoli 150 milijonov evrov, v sporazumu z upnicami je moral sprejeti natančno določene roke in zneske odplačil svojih dolgov. Kaj zdaj?


Teoretično neuresmcevame zavez iz sporazuma z bankami upnicami in DUTB lahko pomeni propad dogovora in stečaj DZS; ob pogoju seveda, da bi večina upnic glasovala za odpoklic kreditov. Po naših informacijah skušajo zagato zdaj rešiti s podpisom aneksa o »spregledu zavez«. Kot smo neuradno izvedeli, prvi mož DZS Bojan Petan sicer to informacijo zanika, so vse banke upnice, podpisnice sporazuma o finančnem prestrukturiranju DZS, po pogajanjih v zadnjih tednih načeloma že dale soglasje in napovedale, da bodo aneks podpisale. Dodatek k sporazumu, ki znova podaljšuje življenjsko dobo Petanovega imperija, naj bi bil predvidoma podpisan do srede. Vse druge zaveze iz sporazuma ostajajo enake, torej tudi sama veljavnost reprograma, ki se izteče leta 2016. 

Rusi in Italijani bi Marino Portorož

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 04. 02. 2015 Stran: 7

TURIZEM

Terme Čatež morajo Marino Portorož prodati do junija letos, s tem bi se lahko rešile polovice konsolidiranega dolga. S prodajo bi se lahko razdolžil tudi DZS, a le, če bodo hkrati prodali tudi apartmajsko naselje Residence Marina in hotel Koper.


Marina Portorož, največja od le treh slovenskih, bo očitno pristala bodisi v ruskih bodisi italijanskih rokah. Po neuradnih informacijah naj bi se za nakup družbe potegovala dva ruska investitorja in ena od italijanskih zasebnih družb.

Vrednost portoroške marine z nekaj manj kot 1300 komercialnimi privezi in bogatim nepremičninskim portfeljem je ocenjena na med 35 in 40 milijoni evrov, z njeno prodajo pa bi se v Termah Čatež lahko rešili približno polovice svojega konsolidiranega finančnega dolga. Po prvotnih načrtih bi morali potencialni kupci že oddati zavezujoče ponudbe, vendar naj bi v Unicredit banki, ki vodi prodajne postopke, na prošnjo enega od interesentov rok podaljšali za dodatna dva tedna.

Naložbe, ki čakajo novega lastnika

Petan obveščen o hišnih preiskavah

Medij: Reporter Avtorji: Biščak Jože Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Slovenija Datum: 30. 06. 2014 Stran: 47

Tisto dopoldne so bili preiskovalci ob prihodu na Tivolsko cesto 48 v Ljubljani nemalo presenečeni. Ko jim je v drugem poskusu na sedežu Klirinško depotne družbe (KDD) vendarle uspelo vročiti dopolnjen sklep o začasnem zavarovanju razpolaganja z deleži, naj bi ugotovili, da na delu premoženja imperija tajkuna Bojana Petana ni vpisana samo zastavna pravica bank upnic, temveč tudi javnosti precej neznanega podjetja. Tega zaznamka nekaj ur prej menda ni bilo.

V četrtek, 12. junija, je na podlagi odredbe sodišča 140 policistov in kriminalistov opravilo 34 hišnih preiskav in štiri preiskave osebnih vozil. Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič je takrat dejal, da si je dvanajst oseb v imenu treh podjetij pridobilo najmanj 24,5 milijona evrov premoženjske koristi, s svojimi dejanji pa so povzročili najmanj 53 milijonov evrov škode. Kmalu se je izkazalo, da je glavni osumljenec kaviar levičar in tajkun Bojan Petan ter njegov poslovni imperij, ki ga obvladuje po DZS, kjer je predsednik uprave. Zdaj kaže, da naj bi bili Petan, ki vodi tudi časopisno hišo Dnevnik, in drugi vnaprej seznanjeni s preiskavami, ključno vlogo pa naj bi odigrali njegovi obveščevalni kadri, ki imajo odlične povezave z organi pregona in ki so bili ali so na vodilnih položajih njegovih podjetij, kot denimo Sebastjan Selan, Sandi Bonaca in Stane Štemberger. Ampak lepo po vrsti.

Zavlačevanje preiskovalnega sodnika

Strgana mreža pretkanega tajkuna

Medij: Večer Avtorji: Stepišnik Matija,Stojan Jure Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Pogledi Datum: 14. 06. 2014 Stran: 11

Portret tedna BOJAN PETAN, arhitekt imperija DZS s kriminalisti na vratih

Bojan Petan je zadnji v vrsti tajkunov, pri katerem so se ustavili policisti. Izpuhtel je mit, da je nedotakljiv. Mit, ki se je zadnje čase napajal predvsem iz dveh dogodkov. Najprej iz preiskave NPU, ki je novembra 2011 obiskala centralo Petanovega imperija, DZS, njega pa obšla. Razburjal je tudi razlog, da so kriminalisti sploh prišli na družbo. Denarja za reševanje finančno-medijskega-turističnega imperija si Petan ni sposodil nikjer drugje kot pri skladu za razgradnjo nuklearke, ki je kupil obveznice DZS. Poteza, ki je mnogim dišala po plačilu za pretekle politične usluge. Nato pa je aprila letos mnoge še razburila odločitev slabe banke, da reprogramira Petanove dolgove. Okoli sebe je pač stkal tako fino mrežo podjetij, da jih država ne more reševati, ne da bi ob tem reševala tudi njega. Res trdno kontrolo ima namreč nad svojim sistemom. No, tako se je zdelo do tega tedna, ko je koprsko okrožno sodišče Petanu in DZS začasno odvzelo premoženje v vrednosti približno 24,5 milijona evrov.

Po poklicu pravnik, Posavec, letnik 1961, je eden tistih, ki so uspeli s prefinjenim načrtom politični in socialni kapital pretvoriti v denar. Bojan Petan, ki izhaja iz ZSMS-jevskega gnezda, ni človek, ki bi se znenada pojavil na velikih vratih - svojo zgodbo je gradil počasi, a vztrajno. Vedel je, da so v tranzicijskih časih politične zveze ključ do gospodarskofinančnega uspeha in da se le z njimi lahko dela velebiznis po slovensko. S tem si je odpiral tudi vrata do državnih bankirjev. Na vrhu svojega vpliva je pet let sedel v državnem svetu. Prek brežiške LDS, ki jo je vodil štirinajst let, se je prebil v ključno krilo dolgo vladajoče stranke, Golobičevo. Tam je dobil licenco za ustvarjanje podjetniške hobotnice. V žargonu rečejo za "haranje". Ko je parkiral, verižil, povezoval, so ga pustili pri miru, celo pomagala sta mu državna sklada Kad in Sod. Petan je vračal usluge na različne načine, nekaj časa so ga nekateri klicali celo "Golobičeva denarnica". A nekdanji predsednik Zaresa je znal o njem v zaprtih krogih povedati tudi marsikaj pikrega. Predvsem pa znajo Petanovi nekdanji sopotniki povedati, da je svoje včerajšnje partnerje znal že jutri izigrati. Njegovo ime zbuja jezo pri številnih manjšinskih lastnikih, ki jih je iztisnil iz podjetij. Da pri tem ni bilo vse v redu, kažejo številna pravdanja. V nekdanjem Turističnem podjetju Portorož je moral Petan leta 2012 pristati na sodno poravnavo. Odškodnino so sicer poravnale Terme Čatež, ki so manjšinske lastnike iztisnile tudi v primeru Marine Portorož. Ironija usode, da so ga kriminalisti obiskali zaradi prijave primorskih malih delničarjev?

Vzpon in potop družb Bojana Petana

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj Boris,Tekavec Vanja,Zore Janoš,M.J.,Žerdin Ali,Felc Mitja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 13. 06. 2014 Stran: 2

Kriminalistične preiskave Petan je menda s poslovnimi manevri za 24,5 milijona oškodoval Terme Čatež in Marino Portorož

Ljubljana - O sumljivem in divjem lastninjenju družb, povezanih z Bojanom Petanom, se je že dolgo šušljalo, vse pa je prišlo tudi do kriminalistov. Njegov imperij se je znašel v hudih finančnih težavah. DZS je na slabi banki, pravosodje pa je zdaj zamrznilo še 24,5 milijona evrov založniške družbe.


Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič je na grobo pojasnil nezakonite poslovne poteze. »Glavni osumljenec je s pomočjo preostalih osumljenih fizičnih in pravnih oseb od leta 2007 iz podrejenih družb prenašal sredstva, in sicer prek zlorabe vodstvenih, nadzornih in skupščinskih organov ter prek načrtnega prevrednotenja oziroma podvrednotenja sredstev, nepremičnin, delnic, obveznic. Tako so obvladujoči družbi, ki je lastniško in upravljavsko v rokah glavnega osumljenca (posredno prek drugih fizičnih in pravnih oseb), pridobili denarna sredstva, premično in nepremično premoženje podrejene skupine, in sicer prek pobotov, menjav, pripojitev vrednostnih papirjev in nepremičnin po vrednosti, ki bistveno odstopa od realne, in so bila na eni strani okoriščanja in na drugi oškodovanja namensko storjena.«

Podjetjem naredili za 53,9 milijona € škode?

Medij: Slovenske novice Avtorji: Lampret Tjaša Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Črni scenarij Datum: 13. 06. 2014 Stran: 10

Desetim odvzeli prostost in vročili sklepe za začasno zavarovanje 24,5 milijona evrov

LJUBLJANA, KOPER, NOVO MESTO, KRANJ IN NOVA GORICA - Pod drobnogledom preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) naj bi se znašel imperij Bojana Petana. Triinpetdestletni Petan je sicer predsednik uprave DZS, ki med drugim lastniško obvladuje tako Terme Čatež kot tudi Marino Portorož. In prav Terme Čatež in Marino Portorož - direktor obeh je nekdanji šef Sove Sebastjan Selan - so včeraj obiskali kriminalisti, ki so se med drugim več ur zadržali tudi v prostorih Dela Prodaje, medtem ko so Franciju Zavrlu, solastniku Skupine Pristop, ki je bil član nadzornega sveta Marine Portorož, odnesli računalnik in telefon. Dokaze za kazniva dejanja zlorabe položaja in oškodovanja upnikov je več kot 140 policistov in kriminalistov včeraj iskalo v 34 preiskavah stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov ter štirih osebnih vozil na območju ljubljanske, koprske, novomeške, kranjske in novogoriške policijske uprave. In zakaj se je odvijala včerajšnja celodnevna preiskovalna akcija, ki se bo nadaljevala tudi danes? Šef NPU Darko Majhenič je povedal, da je glavni osumljenec skupaj z n osumljenimi fizičnimi oziroma odgovornimi osebami in v imenu treh gospodarskih družb storil kazniva dejanja, s katerimi so si pridobili za 24,5 milijona evrov premoženjske koristi oziroma so s svojimi dejanji povzročili odvisnim družbam za 53,9 milijona evrov škode.

NPU nad Bojana Petana

Medij: Večer Avtorji: Stojan Jure,T.R.E.,Planinšič Elizabeta Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: V žarišču Datum: 13. 06. 2014 Stran: 4

Petan naj bi bil DZS pridobil za okoli 24,5 milijona evrov koristi, podrejenim, hčerinskim družbam DZS pa povzročil za skoraj 54 milijonov evrov škode

Nova velika akcija preiskovalcev NPU je bila včeraj. Na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Novo mesto, Kranj in Nova Gorica je 140 kriminalistov in policistov opravilo 34 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov ter preiskave štirih osebnih vozil. Prostost so odvzeli desetim ljudem. Razlog: znova gospodarska kriminaliteta. Glavna tarča preiskave je po naših podatkih Bojan Petan, ozadje zgodbe pa izčrpavanje Term Čatež in Marine Portorož.

Kot je povedal Darko Majhenič, direktor NPU, so zbiranje obvestil in dokazov začeli na podlagi pisne prijave manjšinskih delničarjev družbe z območja Portoroža spomladi lani. Ti so opozarjali na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja, ki naj bi ga bil storil direktor, zastopnik, družbenik ter neposredni in posredni lastnik več gospodarskih družb na območju Ljubljane, Brežic in Portoroža. V okviru preiskave so preiskovalci ugotovili dodatnih sedem istih kaznivih dejanj in kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. Ugotovili so, da je glavni osumljeni kazniva dejanja storil z enajstimi fizičnimi in tremi pravnimi osebami, s tem je pridobil premoženjsko korist obvladujoči družbi v znesku približno 24,5 milijona evrov oziroma povzročil premoženjsko škodo podrejenim družbam v znesku 53,9 milijona evrov.

Prepoved razpolaganja s premoženjem

Marini in Termam se obeta tožba

Medij: Dnevnik Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 07. 03. 2013 Stran: 8

Ker iztisnjeni mali delničarji Marine Portorož niso več solastniki družbe, je koprsko okrožno sodišče tožbi proti Marini Portorož in Termam Čatež, v katerih so zahtevali ničnost sklepov skupščine in prenosa lastnih delnic, umaknilo. Marini in termam se obeta odškodninska tožba.

Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.