19. skupščina Istrabenza – predsednik Uprave z višjo plačo od predsednika Uprave Petrola, Nadzorni svet pa z višjimi sejninami od nadzornikov Krke?!

NatisniNatisni

Danes je v Portorožu potekala redna skupščina družbe Istrabenz, d.d., kjer sta pooblaščenca Društva MDS zastopala preko 71.000 glasov, kar je na skupščini predstavljalo 1,76 % prisotnega kapitala. Skupščina je podelila razrešnico Upravi in NS, sprejela revizorja za leto 2012, ki je ponovno postal KPMG Slovenija, hkrati pa je imenovala nov NS in mu podelila nove astronomske sejnine.

 

Portorož, 14. junij 2012

 

Uprava in NS z rekordno visokimi sejninami in izplačili

Rajko Stanković - predsednik Društva MDS je že pri razpravi o Letnem poročilo predsednika NS pozval, naj pojasni za koliko si je znižal sejnino za opravljeno delo, kar je namreč obljubil na lanskoletni skupščini. Pri zadnji točki dnevnega reda pa je skupščina sprejemala novo sejnino članom NS, pri čemer sprva niti ni bilo jasno koliko sploh sejnina znaša, ker se je le ta nanašala na sklep iz leta 2003, kar pomeni da je sejnina bila določena v slovenskih tolarji (SIT).

Po pozivu g. Rajka Stankovića, je predsednik skupščine Srečo Jadek prekinil skupščino, da se lahko ustrezno preračuna sejnine nadzornikov in sledilo je šokantno razkritje, da bodo novi nadzorniki Istrabenza prejemali kar 334,00 EUR neto sejnine za posamezno sejo, oziroma 417,50 EUR bruto. Za primerjavo, član nadzornega sveta Krke, d.d., Novo mesto, za posamezno sejo prejme zgolj 275,00 EUR bruto sejnine. Nadzorniki Istrabenza si torej zaslužijo kar 35 % višjo sejnine od nadzornikov Krke?! Za ogled video prispevka novinarja Edija Mavsarja iz Primorske kronike TV Kopra, z dne 14.06.2012 pritisnite TUKAJ ali na sliko.

Enako šokanten je tudi podatek o plači predsednika Uprava, Rudija Grbca, ki za svoje delo prejema neverjetnih 196.781 EUR (pri tem res 22.000 EUR izvira iz naslova nagrade za leto 2010), a vseeno zaseda 45. mesto na lestvici najbolje plačanih menedžerjev leta 2011; takoj za predsednikom Uprave Helios, Urošem Slavincem. Za primerjavo, predsednik Uprave Petrola, Tomaž Berločnik, je za svojo funkcijo prejel pičlih 153.880  EUR (mandat je nastopil 1. februarja) in zaseda 86. mesto na lestvici. Preračunano to torej pomeni, da Rudi Grbec zasluži 15 % več od svojega predhodnika; navkljub predstavljenemu zmanjšanju celotne skupine Istrabenz, ki se je v minulem letu krepko skrčila.

Naj še dodamo, da ima Istrabenz, holdinška družba, d.d., zaposlenih 12 ljudi, od tega sta 2 člana Uprave, ki poleg osnovnega plačila za svoje delo prejemata tudi sejnine za nadziranje povezanih družb, čeprav je to pravzaprav njuna osnovna naloga. Na izpostavljene očitke je predsednik Uprave, g. Grbec zgolj povedal, da so njegovi prejemki vezani na pogodbo in se mu zdijo primerni glede na visoko tveganost njegove funkcije, ter še dodal, da se z njegove strani ne bo zgodilo nič, kar bi pripomoglo k zmanjšanju plačil.

Rajko Stanković je predsednika NS pozval, naj nemudoma zmanjša prejemke Uprave, saj so ti najmanj nehigienični in hkrati ne odražajo stanja, v katerem se nahaja družba Istrabenz.

 

Zavrnjen predlog Društva MDS za zamenjavo revizorja

Skupščina ni ugodila nasprotnemu predlogu Društva MDS, da se zamenja revizorja z novo revizijsko hišo, saj je KPMG Slovenija že vrsto leto revizor Istrabenza. Skupščina je tako sprejela predlog NS, da se za revizorja vnovič imenuje KPMG Slovenija.

 

Sprememba statuta, odpoklic NS in imenovanje novih članov – sprva kar v paketu?!

Na zahtevo največjega lastnika, Petrola, d.d., je skupščina obravnavala spremembo statuta, ki predvideva zmanjšanje števila članov NS ter odpoklic in imenovanje članov NS. Razširitev dnevnega reda, ki jo je zahteval Petrol je bila posredovana v obliki enotnega sklepa, ki bi vse od naštetega 'odpravil' kar z enim glasovanjem, vendar pa je po vztrajanju g. Rajka Stankovića predsednik le 'ugodil' zahtevi, da se glasuje ločeno, čeprav je sprva zatrjeval, da sprememba statuta, odpoklic NS in hkrati še imenovanje novega NS ni popolnoma nič nenavadnega ali nezakonitega?!

Nazadnje so delničarji le glasovali ločeno in sprejeli vse tri sklepe. Iz NS so tako bili odpoklicani Zoran Bošković, Janez Grošelj, Tamara Jerman, Alenka Vrhovnik Težak, Franci Strajnar in Mirko Kaluža. Novi člani NS pa so postali Janez Grošelj, Tamara Jerman, Desa Katič in Franci Strajnar.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.