Obvezničarji Nlb, Abanke Vipa, Nova KBM, Factor Banke in Probanke ter delničarji NLB, so danes prek Odvetniške pisarne Tamare Kek vložili tožbe zoper poslovne banke zaradi izbrisa leta 2013

NatisniNatisni

 

Ljubljana, 16. december 2016

 

 

 

 

Za ogled prispevka iz Poročil na TV SLO 1 z dne 16.12.2016 pritisni TUKAJ ali na sliko.

 

 

 

 

 

Izvleček iz članka v časopisu Delo, z dne 17.12.2016, avtorja novinarja Miha Jenko : »Mali delničarji s tožbami proti Banki Slovenije in poslovnim bankam«, z dne 17.12.2016.

Največ pooblastil razlaščencev za vlaganje tožb so po naših podatkih zbrali v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS). »Za razliko od VZMD nimamo v našem društvu nobene provizije v primeru uspešne tožbe, ker se nam to ni zdelo primerno za ljudi, ki so že tako v negotovosti. Nam se to zdi oderuško. Z odvetnico smo se dogovorili, da skušamo narediti te tožbe čim cenejše, sodno takso pa mora vsak plačati sam,« je za Delo povedal predsednik društva Rajko Stanković.

Razlaščeni vlagatelji od Banke Slovenije in bank zahtevajo odškodnino v višini knjigovodske vrednosti (pri delnicah s konca leta 2012, oziroma 2013 pri Banki Celje), pri obveznicah pa pričakujejo  poplačilo nominalne vrednosti glavnice, povečano za obresti.

Pooblastila za vložitev odškodninskih tožb zoper Banko Slovenije in poslovne banke, v zvezi z izbrisi kvalificiranih obveznosti v NLB, Abanki, NKBM, Probanki in Factor banki, so zbirali prek odvetniške pisarne Tamare Kek in po besedah odvetnice so jih zbrali preko 200, zbiranje pa so zaključili že na začetku tedna.

»Odziv je bil velik, veliko ljudi se obrača na nas tudi še danes, a vzeli, smo jih le toliko, da lahko še kvalitetno delamo. Ljudem bi rada povedala, da tudi, če zdaj ne gredo v tožbo, še vedno ne izgubijo sodnega varstva. Sodno varstvo zoper Banko Slovenije bodo imeli še naprej, tu roki niso zastarali. V naši odvetniški tožbi bomo pripravljali te skupinske tožbe tudi še po jutrišnjem roku,« je povedala Kekova.

V MDS so zainteresirani »za kompromis z državo. Ne glede na sodne postopke je še čas, da sporazumno rešimo zagato. Tudi nekdanji finančni minister Čufer, je potem, ko ni bil več minister, pozval, da država, ministrstvo za finance, delničarji in obvezničarji najdejo skupno rešitev. Še je možnost za dogovor, moramo pa varovati svoje pravice. Če danes ne bi vložili teh tožb, bi nam padlo pomembno pravno sredstvo,« je povedal Stanković.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.