Podjetjem naredili za 53,9 milijona € škode?

NatisniNatisni

Medij: Slovenske novice Avtorji: Lampret Tjaša Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Črni scenarij Datum: 13. 06. 2014 Stran: 10

Desetim odvzeli prostost in vročili sklepe za začasno zavarovanje 24,5 milijona evrov

LJUBLJANA, KOPER, NOVO MESTO, KRANJ IN NOVA GORICA - Pod drobnogledom preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) naj bi se znašel imperij Bojana Petana. Triinpetdestletni Petan je sicer predsednik uprave DZS, ki med drugim lastniško obvladuje tako Terme Čatež kot tudi Marino Portorož. In prav Terme Čatež in Marino Portorož - direktor obeh je nekdanji šef Sove Sebastjan Selan - so včeraj obiskali kriminalisti, ki so se med drugim več ur zadržali tudi v prostorih Dela Prodaje, medtem ko so Franciju Zavrlu, solastniku Skupine Pristop, ki je bil član nadzornega sveta Marine Portorož, odnesli računalnik in telefon. Dokaze za kazniva dejanja zlorabe položaja in oškodovanja upnikov je več kot 140 policistov in kriminalistov včeraj iskalo v 34 preiskavah stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov ter štirih osebnih vozil na območju ljubljanske, koprske, novomeške, kranjske in novogoriške policijske uprave. In zakaj se je odvijala včerajšnja celodnevna preiskovalna akcija, ki se bo nadaljevala tudi danes? Šef NPU Darko Majhenič je povedal, da je glavni osumljenec skupaj z n osumljenimi fizičnimi oziroma odgovornimi osebami in v imenu treh gospodarskih družb storil kazniva dejanja, s katerimi so si pridobili za 24,5 milijona evrov premoženjske koristi oziroma so s svojimi dejanji povzročili odvisnim družbam za 53,9 milijona evrov škode.

Glavni osumljenec je od leta 2007 naprej družbi s sedežem v Ljubljani, ki jo lastniško in upravljavsko obvladuje, pridobil denarna sredstva in drugo premoženje družbe s sedežem v Brežicah. Kot je pojasnil Majhenič, je šlo za tako imenovane menjave, pobote in pripojitve tako vrednostnih papirjev kot tudi nepremičnin, ki so odstopali od dejanskih vrednosti, je povedal Majhenič. Preiskovalci so začeli preiskavati kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti spomladi 2013, ko so prejeli pisno prijavo manjšinskih delničarjev družbe z območja Portoroža. Neuradno gre za delničarje Marine Portorož, ki so bili iztisnjeni. Deset ljudi so včeraj preiskovalci pridržali. Majhenič je se povedal, da je bila izvedena še finančna preiskava, preiskovalci pa so vročili tudi sklepe za začasno zavarovanje protipravne premoženjske koristi v znesku 24,5 milijona evrov. Dodal je, da se zavarovanje nanaša na zavarovanje ene gospodarske družbe. Sicer pa je za kaznivi dejanji zlorabe položaja in oškodovanja upnikov predpisana zaporna kazen do osmih let. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.