Ivanušičev odpoklic ni bil nepričakovan

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 24. avg.. 2016 Stran: 8

Menjava vodstva MDS je pričakoval razčiščevanje na skupščini - Več premij, manj dobička

Ljubljana - Razrešitev Zvonka Ivanušiča z mesta predsednika Pozavarovalnice Sava po mnenju poznavalcev ni nepričakovana. Nadzorniki družbe so se menda z njim že tri tedne pogajali o odhodu s te funkcije, na tak razplet pa naj bi kazalo že pojasnilo nadzornega sveta o spornem nakupu stavbe ACH.

Nadzorniki so namreč glede domnevno preplačanega nakupa stavbe ACH menili, da bi bilo smotrno in pričakovano, da bi jih uprava o tem poslu obvestila, čeprav k temu pravno ni zvezana. Poslovno-flnančni strokovnjaki pa so za nadzorni svet ugotovili, da uprava pozavarovalnice ni pridobila javnih informacij o prodajnih aktivnostih ACH ter vrednosti transakcije med
ACH m Metalko Commerce, o čemer pišemo na 1. strani. Očitali so ji še, da ni preučila drugih nakupnih možnosti, da ni izdelala analize upravičenosti nakupa. Hkrati pa so ugotovili, da se nihče v družbi pri poslu ni okoristil, da pa obstaja potencialna malomarno ravnanje uprave m s tem kršenje načela skrbnosti in odgovornosti. Ivanušič je vse očitke že javno zanikal.

MDS: Nerazumljivo hitenje

V Društvu malih delničarjev Slovenije (MDS) se do tega, kdo ima prav, ne opredeljujejo. Glede nato, da je skupščina družbe 30. avgusta pa so pričakovali, da bosta obe strani takrat soočili argumente in da bo nato padla odločitev glede uprave. »Tega hitenja toliko bolj ne razumemo glede na postopke o ustreznosti, ki tečejo zoper prvega nadzornika Branka Tomažiča,« so dodali. »Upamo, da imajo nadzorniki trdne dokaze za razrešitev, ki bodo zdržali vse pravne postopke, ki jih bo verjetno sprožil odstavljeni predsednik uprave in da ne bomo delničarji tisti, ki bomo plačevali takšno odločitev,« pravijo. Pričakujejo, da bodo nadzorniki svojo odločitev tudi javno pojasnili.

Sava Re z nižjim dobičkom

Skupina Sava Re je v prvih šestih mesecih letos ustvarila 14,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 16,2 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, vendar po oceni družbe načrtovani rezultat za celo leto 2016 ni ogrožen. »Glede na prvo četrtletje leta 2016 se je izboljšal rezultat odseka pozavarovanj, k poslabšanju rezultata prvega polletja pa prispeva rezultat odseka premoženjskih zavarovanj v Sloveniji kot posledica nekoliko slabših rezultatov avtomobilskih
zavarovanj ter oblikovanja nekaterih zavarovalno-tehničnih rezervacij,« pojasnjujejo.

Skupina Sava Re je v prvem polletju letos sicer dosegla 1,5-odstotni porast kosmate premije, ki je znašala 280,8 milijona evrov, so sporočili iz družbe. Pojasnili so, da rast premije izvira predvsem iz premoženjskih zavarovanj v Sloveniji (2,4-odstotka) in rasti življenjskih zavarovanj zunaj Slovenije (14,8-odstotka), medtem ko se je pozavarovalna premija znižala za 1,3-odstotka. Največja rast kosmate premije je zavarovalnica dosegla na hrvaškem (22 odstotkov) ter na makedonskem trgu (9 odstotkov). Eden ključnih ciljev skupine ostaja združitev štirih zavarovalnic - Zavarovalnice Maribor, Tilie in dveh velebitskih zavarovalnic - pod eno streho do 2. novembra letos. Prav združevanje omenjenih zavarovalnic naj bi bilo po nekaterih neuradnih informacijah tudi povod za omenjene kadrovske spremembe v Pozavarovalnici Sava.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.