Izbira finančnika v Luki spet vroča tema

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Gleščič Katja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 19. 11. 2014 Stran: 2

Kdo bo vodil luške finance - Svoljšak, Aver, Jaklin ali kdo drug?

Sedanji prvi finančnik Darsa Tine Svoljšak m direktor Komunale Logatec Boštjan Aver sta po naših informacijah med kandidati za člana uprave za finance Luke Koper. Kandidatov je sicer več, nadzorni svet Luke pa bo o imenovanju finančnika odločal v petek.


KOPER ► "Tega ne morem komentirati," je na naše vprašanje o tem, ali je med kandidati za vrh Luke, včeraj odgovoril Boštjan Aver (39), ki živi v Ankaranu. Zadnje leto vodi Komunalno podjetje Logatec. "Ki zdaj po štirih letih posluje z dobičkom. Vodim tudi finančni nadzor zapiranja Rudnika Trbovlje-Hrastnik za ministrstvo za infrastrukturo in predavam na Gei Collegeu in Evropski pravni fakulteti," našteva. Aver, ki je doktor znanosti s področja poslovodenja in organizacije, se je sicer za finančnika Luke prijavil že leta 2009, ko so iskali celotno upravo, a ni bil izbran. V letu 2011 pa ga je Društvo malih delničarjev predlagalo za nadzornika Luke, a predlog ni dobil dovolj podpore. V letu 2010 je bil že izbran za direktorja Splošne bolnišnice Izola, a je odstopil, kot pravi, zaradi medijskih pritiskov. Proti Averju, ki je bil do leta 2009 predsednik uprave Vzajemne, je Vzajemna ravno takrat vložila odškodninsko tožbo zaradi negospodarnega ravnanja. "Niti ene tožbe zoper mene ni dobila," pravi Aver.

Trdi tudi, da ni v nobenem kazenskem postopku. "Če bi bila kakšna prijava za časa Vzajemne, bi bil po petih letih s tem seznanjen oziroma bi bila vložena že kakšna obtožnica. Pa je ni. Vse to proti meni je bila samo medijsko napihnjena zgodba," pravi Aver. Tokrat velja za kandidata s podporo zaposlenih v nadzornem svetu, vendar je bolj malo verjetno, da bo dobil dovolj podpore za imenovanje.

Drugi kandidat je po neuradnih informacijah sedanji finančnik Darsa Tine Svoljšak (36). Nekateri se, kljub sedanjem visokem položaju obregnejo, da nima prav veliko izkušenj. Že ob njegovem imenovanju v upravo Darsa je inšpektorat za delo ugotovil, da ne izpolnjuje pogojev za to mesto, saj ni imel pet let delovnih izkušenj na vodilnih mestih. Pred imenovanjem v Darsovo upravo pod vodstvom Matjaža Kneza je bil zaposlen v revizijski hiši KPMG. Svoljšak velja za kandidata s podporo predstavnikov kapitala.

Nadzorniki Luke bodo o imenovanju finančnika v upravo odločali na petkovi seji. Včeraj pa so o kandidatih, ki jim jih je pomagala zbrati agencija Competo, ze razpravljali na kadrovski komisiji nadzornega sveta, ki jo vodi Rado Antolovič.

Nadzorniki Luke Koper že od konca maja vedo, da bodo morali iskati novega finančnika. Spomnimo, umik Jaklina so takrat zahtevali predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu v zameno za to, da so po razrešitvi Gašparja Gašparja Mišica podprli imenovanje Draga Matica za predsednika uprave. Trije predstavniki zaposlenih so namreč podpirali Mišica, Jaklin pa je odkrito kritiziral Mišičev način vodenja. Jaklin je julija dal odstopno izjavo, imel je šestmesečni odpovedni rok, ki pa se počasi izteka. A nekateri v Luki bi zdaj še najraje videli, da bi Jaklin preklical odstop in ostal luški finančnik.

Bo Luka zaradi razrešitve Veselka tožila Požarja?

Luka Koper se bo pritožila na sodbo koprskega sodišča, ki je ugotovilo, da so nekdanji nadzorniki pod vodstvom Janeza Požarja septembra leta 2012 nezakonito razrešili nekdanjega predsednika uprave Gregorja Veselka. "Po skrbni preučitvi sodbe in z vidika dobrega gospodarstvenika smo se odločili, da se bomo na sklep sodišča pritožili," so včeraj pojasnili v Luki. Vprašali pa smo jih, ali bodo ukrepali proti Požarjevim nadzornikom, ki so sprejeli nezakonit sklep o razrešitvi in družbi povzročili poslovno škodo.

S pritožbo so se sicer v upravi Luke na prvi pogled postavili na stran Požarjevih nadzornikov. A možnosti, da bi od Požarja in drugih nadzornikov, ki so izglasovali nezakonit sklep terjali poplačilo škode, niso izključili. Kot kaže, želijo najprej končati vse sodne postopke v tej zadevi, čeprav naj njihova pritožba ne bi imela prav veliko možnosti za uspeh. Odprtje še postopek na delovnem sodišču v Kopru, kjer naj bi Veselku zaradi predčasne odpovedi delovnega razmerja v Luki pripadlo tudi 70.000 evrov odškodnine. Ko bo končan tudi ta, pa bodo razmišljali tudi o tem, od koga izterjati škodo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.