Mali delničarji: Luški statut ni zakonit

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj BorisTeme: Mali delničarji, ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 15. 01. 2014 Stran: 9

Prošnja na okrožno sodišče Za prednostno obravnavo izpodbijanega dokumenta

Koper - »Skupščina Luke Koper je na oktobrski seji sprejela spremembe statuta, ki so po mnenju Društva Mali delničarji Slovenije (MDS) nezakonite,« je izjavil Rajko Stankovič in zanikal, da z izpodbojno tožbo kakor koli ovirajo nadzornike, da bi razrešili Gašparja Mišica. Zato so na okrožno sodišče naslovili prošnjo za prednostno obravnavo te tožbe.


Potem ko nadzornikom Luke Koper ni uspelo z navadno večino glasovati o odpoklicu Gašparja Gašparja Mišica, je predsednica NS Alenka Žnidaršič Kranjc pozvala vse lastnike, naj tvorno ravnajo in omogočijo nadzornikom izvajanje svoje nadzorne funkcije skladno s statutom. Očitek je letel predvsem na Društvo MDS, ki je novembra lani z izpodbojno tožbo doseglo, da je sodišče zadržalo veljavnost novega statuta. Stari statut zahteva pri odpoklicu predsednika uprave navzočnost najmanj dveh tretjin članov NS (torej šest), novi statut pa bi dovolil takšno odločanje že, če bi na seji NS sodelovalo samo pet (večina od vseh devetih) članov NS. Če bi novi statut veljal, obstrukcija treh predstavnikov delavcev in predstavnice MO Koper ne bi vplivala na odločitev o odpoklicu.

 

Toda Rajko Stankovič je včeraj pojasnil, da izpodbojne tožbe mali delničarji niso vložili zaradi te spremembe statuta, temveč zaradi treh drugih sprememb, ki po Stankovičevem mnenju niso skladne z zakonom o delavskem soupravljanju in niti z zakonom o gospodarskih družbah. Stankovič je ze na skupščini opozoril predstavnika Soda, naj poskrbi za uskladitev spremembe statuta z zakonom, vendar se to ni zgodilo. Stankovič trdi, da nadzorniki ne smejo razrešiti delavskega direktorja brez soglasja delavskega sveta (razen v primeru kršitev). Nasprotujejo določilu, da nadzorniki smejo odločati o imenovanjih ali odpoklicih članov uprave le, če je navzoč predsednik NS, in nasprotujejo temu, da s statutom omejujejo funkcije delavskega direktorja. »Predlagam, da bi se statuti delniških družb poenotili in bili usklajeni z zakoni,« je dejal Stankovič in napovedal, da bi koprsko sodišče lahko že v enem mesecu odločilo o tej izpodbojni tožbi. Če bi se zgodilo tako, da bi bila pritožba na kakršno koli odločitev prvostopenjskega sodišča, bi delničarji najhitreje rešili zaplet, če bi sklicali novo skupščino in na njej popravili sporna določila statuta. V tem primeru nadzorniki ne bi imeli več ovir pri svojem odločanju. Ves postopek bi bil pred sodiščem že rešen, če se vanj ne bi vpletla Slovenska odškodninska družba, ki je vstopila v pravdo kot stranski intervenient. Na razloge za njen vstop sta morala podati svoje odgovore tako tožeča stranka (MDS) kot Luka Koper.

KRIMINALISTI O POSLU Z BANANAMI

Po neuradnih informacijah se za grožnje o umiku posla z bananami iz Luke Koper zanimajo tudi slovenski kriminalisti. Proučiti hočejo možnost alije bilo kakršno koli izsiljevanje in napeljevanje h korupciji. Uprava (po dolgem času štiričlanska) Luke Koper je včeraj razrešila Roberta Levaniča, vodjo službe za investicije, tehniko in nabavo, in na njegovo mesto imenovala Roberta Rožaca, sicer direktorja podjetja Adriafin (v lasti Luke Koper in Istrabenza) in direktorja podjetja IP Obala (v lasti Istrabenza in EP Invest). Zamenjave so se lotili že na zahtevo prejšnjega NS, kije podprl ugotovitve nove uprave, da služba za investicije ni dovolj učinkovita.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.