Medja in Bratuškova sestavila nadzorni svet

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Cirman Primož Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 21. 06. 2013 Stran: 10

Pivovarna Laško

V nadzornem svetu Laškega se je našel prostor za osebnega prijatelja predsednika uprave NLB Janka Medje in nekdanjega generalnega direktorja SŽ, ki gaje tja spravila predsednica vlade Alenka Bratušek.


Nadzorni svet Pivovarne Laško je po novem sestavljen po meri predsednika uprave NLB Janka Medje in predsednice vlade Alenke Bratušek.

Delničarji pivovarne, med katerimi so največje banke, so namreč na včerajšnji skupščini popolnoma prevetrili nadzorni svet Laškega. V njem zdaj sedijo predsednik uprave Droge Kolinske Enzo Smrekar, član uprave Gorenja Peter Groznik, nekdanji generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič in Jože Bajuk iz državne Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP). Medtem ko Smrekar kot osebni prijatelj Medje in Groznik spadata v kvoto NLB, Bajuka pa je predlagal državni Kad, naj bi Brankovič v nadzorni svet prišel na željo premierke Bratuškove.

 

Včerajšnja imenovanja pomenijo, da bosta NLB kot največja, 23,9-odstotna lastnica pivovarne in Medja obvladovala njen nadzorni svet v času prodaje Mercatorja in drugih naložb skupine, po nekaterih informacijah pa bi lahko znižala tudi vrednost »delnic« generalnega direktorja pivovarne Dušana Zorka. Njegov položaj naj bi namreč zanimal novega člana nadzornega sveta Gorana Brankoviča. Da je imenovanje slednjega »lahko sporno«, je včeraj ocenil tudi Zorko. Brankovič je namreč še vedno direktor družbe Presad, ki je kot proizvajalec sokov neposredni konkurent Skupini Laško. »Upam, da bo (Brankovič, op. p.) kljub temu delal profesionalno in v dobro družbe,« je po skupščini dejal Zorko.

Že nejasen razplet pogajanj med ključnimi lastniki Laškega je obetal burno skupščino, polno preobratov. Prvi nasprotni predlog sta tako vložili dve združenji malih delničarjev: MDS - Skupaj smo močnejši Rajka Stankoviča in Društvo malih delničarjev Pivovarne Laško, ki velja za »podaljšek« uprave družbe. Na seznamu so bila imena Smrekarja, Brankoviča, predstavnika malih delničarjev Simona Čadeža in direktorice Inštituta za javno in finančno upravo Metke Cerar. Kot smo poročali že v včerajšnji spletni izdaji, je slednja pred leti spisala revizijo Javnega gospodarskega zavoda Brdo, ki je »pokrila« sume domnevnih nepravilnosti, pri čemer je svet zavoda takrat vodila Bratuškova.

A predlog, ki ga je podprla tudi NLB, je na glasovanju »padel«. Podporo mu je namreč odrekel Kad, ki se je glasovanja vzdržal. Prazen prostor je tako skušalo izkoristiti Društvo malih delničarjev Pivovarne Laško. Na glasovanje je uvrstilo imena dveh dosedanjih članov nadzornega sveta (predsednika Vladimirja Malenkoviča in Boruta Bratino), ki veljata za Zorkova podpornika, in odvetnika Dušana Mohorka, ki vodi nadzorni svet Večera. Toda manever jim ni uspel. Malenkovič in Bratina sta dobila le okoli 30 odstotkov glasov prisotnih, Mohorko pa še skoraj enkrat manj.

Tako je postalo jasno, da lahko gordijski vozel preseka le dogovor med NLB in Kadom. Banka je tako na glasovanje uvrstila nov predlog: na njem sta svoje mesto spet našla Smrekar in Brankovič, po novem pa tudi Groznik in Bajuk. Vsi so dobili od 56 do 60 odstotkov podpore. Na suhem so tako ostali drugi večji delničarji Laškega s Hypo Alpe Adria Bank, Gorenjsko banko in NFD na čelu. Ti so se po naših informacijah pred skupščino z NLB in Kadom načelno dogovorili o oblikovanju skupnega seznama kandidatov, na katerem bi bil tudi nekdanji predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič. Toda največja državna banka, ki jo je na skupščini zastopal nekdanji član uprave David Benedek, jih je prehitela s predlogom, s katerim si je sama izborila dve nadzorniški mesti.

Tudi včeraj je - že četrtič zapored v zadnjih dveh letih - padla v vodo predlagana dokapitalizacija Pivovarne Laško. Povečanje osnovnega kapitala s 36,5 na 73 milijonov evrov je podprla le okoli tretjina prisotnih. Na vprašanje, kakšni so ostali možni načini sanacije, če s prodajo Mercatorja ne bo nič, pa je Zorko, ki je skoraj soglasno dobil razrešnico, odgovoril, da bodo v tem primeru na potezi lastniki. »Ti se morajo odločiti, ali podpirajo oddelitev pijačarske dejavnosti na novo podjetje ali ne. Osebno menim, da za to ni več časa,« je poudaril Zorko.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.