Dvom o pravi ceni za Mercator

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Ferluga Irena Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: V žarišču Datum: 15. 06. 2013 Stran: 2

Pri Mercatorju ne gre le za poslovno odločitev, pač pa tudi za politično

Včerajšnje vprašanje za več milijonov evrov je bilo, ali je NLB v resnici prodala svoj delež Mercatorja Agrokorju. Iz NLB so pozno popoldne odgovorili: "Pogajanja med konzorcijem in kupcem za Mercator tečejo, zato ne moremo razkrivati podrobnosti in postopkov. To tudi ne bi bilo korektno, saj je NLB le eden od članov konzorcija prodajalcev. Gre za zahteven in občutljiv proces dezinvestiranja, ki je vnaprej jasno ciljno opredeljen v okviru področja za nestrateške dejavnosti." Po naših informacijah je uprava Janka Medje odločitev o prodaji že sprejela, z njo je soglašal tudi vladni vrh, torej država, kije lastnica NLB, kar smo objavili včeraj. V pričakovanju sporočila, da bo Mercator v devetem poskusu vendarle prodan, je tečaj delnice na Ljubljanski borzi včeraj močno poskočil, povečan je bil tudi obseg trgovanja z njo. Za več kot pol milijona evrov je bilo prometa, tečaj pa je poskočil za 11,76 odstotka na 105 evrov za delnico. Matjaž Bernik, član uprave borzne hiše Ilirika, je to pojasnil s pričakovanjem vlagateljev, da bo posel sklenjen, zato se je razlika med tržnim tečajem in predvideno kupnino, ki jo ponuja Agrokor, zmanjšala. Uradni odgovori iz bank, članic konzorcija za prodajo Mercatorja, so bili skoraj enaki. Iz Hvpo Alpe-Adria Bank so odgovorili: "Skladno z bančnim kodeksom, veljavno zakonodajo in ciljem zaščite interesov naših strank, posameznih procesov in postopkov ne moremo komentirati." Enak odgovor smo dobili iz Gorenjske banke, podobnega iz UniCredit banke. V bankah je zelo verjetno, da bodo prodajo potrjevali nadzorni sveti. Tako je bilo decembra 2011, ko je nadzorni svet Nove KBM soglašal s prodajo deleža banke, a do nje ni prišlo, ker je nadzorni svet NLB sejo, na kateri naj bi o tem sklepal, prekinil.

 

"Če bo do odločitve o prodaji prišlo, se bo postopek začel, ni pa rečeno, da se bo tudi končal. Sicer bo trajal vsaj 9 do 12 mesecev, saj mora kupec dobiti soglasja uradov za varstvo konkurence v Sloveniji, Hrvaški, BiH in še kje. Treba bo ločiti prehranski del Agrokorja. Mali delničarji upamo na minimalne zaveze, od bančnih garancij do zaposlenih in dobaviteljev. Potem se bomo odločali, ali bomo prevzemno ponudbo sprejeli," je dejal Rajko Stankovič, predsednik društva MDS, in dodal, da si direktorji bank s soglasjem nadzornega sveta pravzaprav zaščitijo hrbet, čeprav gre pri tem izključno za poslovno odločitev, v primeru Mercatorja pa predvsem za politično. Neuradni viri so včeraj poudarjali dvom, ali banke prodajajo Mercator ob pravem času, in še posebej, ali ga prodajajo pravemu kupcu, ki je morda še v večjih finančnih težavah od samega Mercatorja. Je pa edini kupec. Če že banke gledajo na to prodajo zgolj skozi bilanco, bi morala dolgoročne posledice predvideti vsaj vlada, da se izogne še eni tempirani bombi - gre za okoli 100 tisoč, na Mercator vezanih, zaposlenih, kar je nekaj manj, kot imamo trenutno brezposelnih v državi. V ozadju bančne prodaje Mercatorja namreč kot lastnica državnih bank stoji prav vlada. V tej luči je razumeti nedavno izjavo premierke Alenke Bratušek, da pričakuje maksimiranje cene in pogojev glede zaposlenih. Dvom je bil usmerjen tudi v za polovico nižjo ceno v samo osmih mesecih od prejšnjega poskusa prodaje. Zato bi bilo nemara bolje, če bi terjatve bank do Mercatorja prenesli na slabo banko, kot predlagajo mali delničarji, ga sanirali in potem prodali.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.