Banke dale družbi še nekaj upanja

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 28. 01. 2013 Stran: 7

NFD Holding

V NFD, ki so mu banke le za nekaj mesecev podaljšale posojila, se pripravljajo na prodajo družbe za upravljanje NFD DZU. Pripravljen je tudi teren za odpoklic prokurista družbe Stanislava Valanta.

Upravi NFD Holdinga pod vodstvom Mirana Kraševca se je z bankami upnicami v zadnjih dneh uspelo dogovoriti o podaljšanju okoli 65 milijonov evrov posojil, vendar le do maja oziroma junija.

S tem so banke holdingu, ki ima še vedno več kot 65.000 malih delničarjev, dale še nekaj mesecev upanja za preživetje. V naslednjih tednih bi morali bankirji predvidoma sprejeti tudi odločitev o dolgoročnem reprogramu posojil, rok za sklenitev dogovora pa se po neuradnih informacijah izteče v začetku aprila. Do tedaj bo morala uprava NFD Holdinga pripraviti tudi terminski načrt prodaje naložb ter poplačila dolgov. Edina večja naložba, ki bi jo NFD Holding po reorganizaciji obdržal, so Hoteli Bernardin, ki pa morajo v naslednjih letih prav tako znižati svojo zadolženost in izboljšati dobičkonosnost poslovanja.

 

Ena od še nedorečenih točk dolgoročnega reprograma posojil je tudi povezava vseh upnikov v enoten sindikat. To bi namreč omogočilo, da bi bili vsi upniki enako zavarovani, pri nadaljnjih prodajah naložb pa bi si kupnine delili sorazmerno glede na posojena sredstva. Največji upniki NFD Holdinga so Abanka Vipa, Banka Celje, Sava, Nova KBM, Gorenjska banka in Factor banka, medtem ko je posojila Probanke in Banke Koper NFD holding ze skoraj v celoti odplačal.

S kupnino od prodaje Etola, Term Maribor in hrvaške družbe za upravljanje NFD Aureus Invest je NFD Holding lani bankam plačal za kar okoli 30 milijonov evrov obresti in glavnic posojil, po končani prodaji Ljubljanskih mlekarn pa se bodo finančne obveznosti znižale na okoli 55 milijonov evrov. Kupnino za Ljubljanske mlekarne bo v večji meri sicer dobil sindikat, v katerem so Nova KBM, Abanka Vipa in Sava, ki je svoja posojila med drugim zavarovala prav z delnicami mlekarn. Predvidoma bi NFD Holding letos lahko odplačal skupno okoli 20 milijonov evrov posojil, vendar bo to odvisno tudi od dogovora s HSE. Z okoli osem milijonov evrov premoženja je namreč NFD Holding že več let ujet v lastništvu Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Trbovlje. Pogovori s HSE o odkupu deležev od malih delničarjev namreč še kar potekajo.

V holdingu se že pripravljajo tudi na prodajo družbe za upravljanje NFD DZU. Informacijski memorandum naj bi potencialnim investitorjem poslali že v kratkem, v zadnjih mesecih pa naj bi nekatere domače in tuje družbe za upravljanje že izrazile načelen interes za nakup družbe. Škarje in platno pri načrtovani prodaji NFD DZU imata sicer v rokah Banka Celje in Gorenjska banka, ki sta svoja posojila NFD Holdingu in propadlemu holdingu Finetol zavarovali z njunima 48- oziroma 5-odstotnima deležema NFD DZU.

Banke in NFD Holding so pred dnevi že spremenile tudi družbeniško pogodbo v NFD DZU in s tem pripravile teren za razrešitev Stanislava Valanta še z njegove zadnje funkcije v skupini NFD, to je mesta prokurista v NFD DZU. Čeprav Valantu na skupščini NFD DZU ni uspelo preprečiti spremembe družbeniške pogodbe, pa mu je skupaj z Banko Celje uspelo preprečiti imenovanje Ivana Pirca (nekdanji član uprave NLB Banke Domžale) za novega člana nadzornega sveta. V nadzornem svetu NFD DZU tako do nadaljnjega ostajata le predsednik uprave Hotelov Bernardin Andrej Laznik in Janko Kastelic, ki je vrsto let veljal za enega izmed Valantovih najtesnejših poslovnih sodelavcev. Valant je bil sicer do konca leta 2008 predsednik uprave NFD DZU, nato pa je prevzel vodenje NFD Holdinga. Ob prostovoljnem odhodu iz NFD DZU je Valant prejel tudi okoli 290.000 evrov bruto odpravnine, čeprav se je le dan kasneje v družbi zaposlil kot prokurist (mesečni prejemki znašajo okoli 2700 evrov bruto).

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.