Istrabenzovi lastniki zamenjali nadzornike

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj Boris Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 15. 06. 2012 Stran: 9

Varčevanje Istrabenzovi nadzorniki lani za sejnine porabili 220.000 evrov, uprava za vse prejemke 346.000 evrov

Portorož - Istrabenz, d. d., ima od včerajšnje skupščine delničarjev samo štiri nadzornike iz vrst delničarjev in nič več iz vrst zaposlenih. To so Janez Grošelj (dosedanji predsednik), Tamara Jerman, Franci Strajnar (sicer član uprave Save, d. d.) in Desa Katic (finančnica NFD Holdinga).


Tako bodo vsaj nekoliko znižali stroške. Zahtevam malih delničarjev, da bi bili še varčnejši, večinski delničarji niso prisluhnili.

Koprski finančni holding ima 12 zaposlenih, od tega dva člana uprave. Leta 2011 je dvočlanska uprava za vse prejemke dobila 346.000 evrov (predsednik uprave Rudi Grbec 196.000). Devet nadzornikov pa je dobilo za 220.000 evrov prejemkov (celo za 22.471 evrov zavarovalnih premij). Sprememba statuta in zmanjšanje nadzornikov bosta sicer prihranila nekaj stroškov holdinga, saj je 566.000 evrov izdatkov za nadzornike in upravo tako majhne družbe po mnenju Rajka Stankoviča, predstavnika malih delničarjev, nesprejemljivo. Ta je opozoril, da ima Rudi Grbec precej višjo plačo kot Tomaž Berločnik, predsednik uprave v Petrolu, sicer največji lastnik Istrabenza. Grbec je na očitek odgovoril, da ima takšno pogodbo in da se mu zdijo prihodki primerni glede na tveganost funkcije ter da sam ne bo naredil nič, da bi spremenil pogodbo.

Srečo Jadek, predsednik skupščine, je moral za krajši čas celo prekiniti skupščino, saj se je izkazalo, da so pripravili nejasen sklep o spremembi prejemkov nadzornikov. Novi člani nadzornega sveta bodo prejemali po 900 evrov bruto plače (predsednik 1350 evrov bruto) na mesec, poleg tega pa še sejnino za vsako sejo. V predlaganem sklepu je formulacija prenašala višino sejnine iz leta 2003, ko so bile te še v tolarjih in izražene v neto zneskih, kar je vneslo popolno zmedo. Na koncu so odločili, da bodo sejnine za člane znašale 334 evrov neto (ali 450 evrov bruto) in 500 evrov neto (700 bruto) za predsednika. Tolikšne sejnine in plačila so se zdeli Rajku Stankoviču nesmiselni: »Poglejte, kolikšne sejnine in plače izplačujete nadzornikom v Petrolu, in primerjajte,« je rekel Stankovič, a ni niti za las premaknil vnaprej odločenega glasovalnega lastniškega stroja.

Petrol je z dodatno točko dnevnega reda poskušal med nadzornike uvrstititi Zorana Boškoviča in Andreja Baričiča. Toda med samo skupščino je NFD Holding podal nasprotni predlog, ki so ga Petrolovi predstavniki takoj podprli ter namesto Boškoviča in Baričiča med nadzornike uvrstili Deso Katic in Francija Strajnarja. Delničarji niso podprli niti predloga malih delničarjev, da bi po devetih letih zamenjali revizorja KPMG Slovenija. Podelili pa so razrešnico upravi in nadzornikom za poslovanje v letu 2011.

Skupina Istrabenz (šteje 20 družb in 1108 zaposlenih) je imela leta 2011 za 144,9 milijona evrov prihodkov in 15 milijonov evrov EBITDA. Skupina Istrabnez Plini je imela 91,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, 2,8 milijona evrov čistega dobička. Skupina Istrabenz Turizem je ustvarila 504.000 prenočitev, 40,7 milijona evrov prihodkov, 8,6 milijona evrov izgube in imela 76 milijonov evrov dolga. Finančni holding Istrabenz, d.d., ki je imel lani 3,5 milijona evrov stroškov poslovanja, je imel ob koncu leta za 221 milijonov evrov neto poslovnih sredstev in 220 milijonov evrov dolga. S prodajo Instalacij je holding poravnal več kot polovico dolga. Do konca leta 2013 bi moral prodati še Istrabenz Pline, Istrabenz Turizem in preostalo premoženje, da bi izpolnil načrt finančnega prestrukturiranja v postopku prisilne poravnave.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.