Delničarji Perutnine Ptuj zavrnili dokapitalizacijo

NatisniNatisni

Medij: Štajerski tednik Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 30. 08. 2011 Stran: 2

Delničarji Perutnine Ptuj so na petkovi skupščini sklenili, da lanski bilančni dobiček, ki je znašal 4,48 milijona evrov, ostane nerazporejen. Skupščina pa uprave družbe, ki jo vodi Roman Glaser, nI pooblastila za povečanje osnovnega kapitala do 50 odstotkov, torej za največ 12,3 milijona evrov.

Za dokapitaiizacijo je uprava družbe potrebovala najmanj 75-odstotno podporo delničarjev, ki pa jo na današnji skupščini, na kateri je bilo navzoče-, ga 92,47 odstotkov kapitala z glasovalno pravico, ni prejela. Uprava je namreč za ta predlog prejela samo 61,5 odstotka glasov. Na sklep o zavrnitvi dokapitalizacije je predstavnik PMP holdinga, v katerega so združeni managerji Perutnine Ptuj, napovedal izpodbojno tožbo, so danes sporočili iz Perutnine Ptuj.

Z namenom dokapitalizacije družbe je Perutnina Ptuj nameravala izdati 2.956.250 novih navadnih kosovnih delnic za denarne vložke.

Prvi mož družbe Glaser je po skupščini povedal, da je razočaran nad manjšino delničarjev, ki so spodnesli dokapitaiizacijo podjetja. Ta je bila po njegovih besedah namenjena izključno uresničevanju nadaljnjih razvojnih načrtov. »Posledice neuspele dokapitalizacije, ki so jo spodnesli predvsem delničarji, ki so življenjsko povezani s Perutnino Ptuj (rejci piščancev, organizirani v Perutninski zadrugi Ptuj), bodo najbolj prizadele prav delničarje. Namesto da bi v teh časih, ki niso naklonjeni naložbam kapitala v realni sektor, omogočili predvideni razvoj Perutnine Ptuj in s tem tudi nadaljnjo rast družbe, in v tem projektu prepoznali tudi povečevanje svoje vrednosti, so se odločili za konzervativno obliko prisotnosti na trgu,« pravi Glaser.

Dodal je še, da bodo tudi v teh okoliščinah storili vse za nadaljnje uspešno poslovanje Perutnine Ptuj, vendar pa je njena razvojna kondicija zaradi današnje odločitve delničarjev po Glaserjevi oceni močno prizadeta.

Delničarji so upravi in nadzornemu svetu podjetja sicer podelili razrešnico za poslovno leto 2010, za letošnjega revizorja pa so imenovali ljubljansko revizijsko družbo KPMG Slovenija. Sicer sta Kapitalska družba (Kad) in Društvo mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) podali nasprotna predloga na delitev bilančnega dobička. Kad je tako predlagal, da se od lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend v višini 16 centov bruto na delnico nameni 946.000 evrov. Kot so navedli v Kadu, predlagani znesek predstavlja le štiri odstotke osnovnega kapitala, njegovo izplačilo pa ne bi poseglo v nadaljnje nemoteno poslovanje Perutnine Ptuj. Društvo MDS pa je predlagalo, da se od lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend v višini 20 centov bruto na delnico nameni 1,1 milijona evrov. V društvu namreč menijo, da s takšno delitvijo bilančnega dobička ne bi v ničemer ogrozili poslovanja družbe, hkrati pa bi nagradili zveste male delničarje, ki so se v preteklosti že večkrat odrekli razdeljevanju dobička zaradi razvoja družbe.

Ker njuna predloga nista bila sprejeta, sta Kad in Društvo MDS napovedala izpodbojni tožbi.

Prav tako sta Kad in Društvo MDS zahtevala razširitev dnevnega rega z imenovanjem posebnega revizorja zaradi preveritve vodenja posameznih poslov družbe. Od posebnega revizorja sta pričakovala, da preveri vodenje poslov, ki so jih družbe v skupini Perutnina Ptuj sklepale med seboj, in tistih, ki so jih sklepale s tretjimi osebami v obdobju zadnjih petih let. Predvsem sta želela, da revizor preveri posel z nakupom delnic Merkurja, kije bil opravljen brez soglasja skupščine, posle odprodaje hčerinskih družbe PerutninePtuj, posle, povezane s tremi dokapitalizacijami hčerinskih družb v Srbiji ter posle, sklenjene z Infond Holdingom in Centrom Naložbe.

Predlog Kada in društva je Glaser na svojstven način podprl z nasprotnim predlogom, in sicer je predlagal, da nadzorni svet za preverjanje omenjenih poslov izbere neodvisno revizijsko družbo, ne pa tisto, ki sta jo predlagala Kad in društvo. Na tako sprejeti sklep pa je predstavnik delničarja Agrocorna napovedal izpodbojno tožbo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.