Na skupščini Elektra Celje je "treslo"

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Petek Rozmari Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 26. 08. 2010 Stran: 9

Prejšnjemu predsedniku uprave in nadzornikom država ni podelila razrešnic, še bolj nelogičen paje- tudi po mnenju izvedenca - prikaz izgube, ki naj bi ga bila pridelala prejšnja uprava. Bivši predsednik uprave napovedal izpodbojne tožbe


Glede na to, da se je za decembrsko odstavitvijo predsednika uprave Elektra Celje Viktorja Tajnška skrivalo veliko, je bilo burno dogajanje na včerajšnji skupščini delničarjev (večinski lastnik je z 79,5 odstotka država) pravzaprav pričakovati. Uradni razlog za odstavitev Tajnška je namreč bila izguba, neuradni pa, da podjetja ni želel razdeliti na tržni in netržni del, saj se mu je to zdelo škodljivo. Tajnšek je že takrat trdil, da podjetje ne bo imelo izgube. Še več, lanski dobiček naj bi bil eden rekordnih. To je poskušal dokazati tudi na včerajšnji skupščini. Enakega mnenja je bil tudi zapriseženi sodni izvedenec. "Ugotovili smo, da v letnem poročilu ni konsistentnosti glede ustvarjene razlike v ceni v primerjavi s predhodnim letom ter da niso razkriti poslovni dogodki, ki imajo pomemben vpliv na višji poslovni izid družbe Elektro Celje.

Iz poslovnega poročila izhajajo nelogičnosti v ugodnih kazalnikih uspešnosti poslovanja (višja dosežena razlika v ceni, zmanjšan povprečni čas vezave zalog, znižanje kratkoročnih poslovnih terjatev, povečanje vrednosti sredstev podjetja in drugi) glede na izkazano izgubo poslovnega leta 2009 in druge nelogičnosti, opisane v nadaljevanju mnenja," je opazil izvedenec. Konkretno, leta 2008 so prihodki od prodaje električne energije znašali 3,5 milijona evrov, končni poslovni izid pa je bil 1,5 milijona evrov. Nelogično je, da bi v lanskem letu naredili za 1,7 milijona evrov izgube, če so prihodki od prodaje znašali rekordnih 4,9 oziroma skoraj 5 milijonov evrov.

"Dan pred mojim odstopom mi je direktor finančnega sektorja pokazal predračunski izkaz poslovnega uspeha, ki je bil močno pozitiven. Kaj se je lahko v treh tednih zgodilo (odstavili so ga 11. decembra, op. p.), da je prišlo do takšne izgube," je na seji delničarjev spraševal Tajnšek.

"Odgovora na to in osem drugih vprašanj nisem dobil. Dejali so, da jih bodo pripravili v roku 45 dni. To pomeni, da država sploh ne ve, o čem je včeraj glasovala." Izidi včerajšnjega glasovanja delničarjev Elektra Celje so bili naslednji: Viktorju Tajnšku in prejšnjemu nadzornemu svetu (tega so zamenjali avgusta lani) ni bila podeljena razrešnica, izgubo prejšnjega leta pa bodo pokrili iz drugih rezerv iz dobička. Tajnšek je napovedal izpodbojne tožbe zoper vse sklepe, s pokrivanjem izgube pa se niso strinjali tudi mali delničarji in delničar Vipe Holdinga.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.