Pripojitev k Vipi bo malim delničarjem Vipe Holdinga odprla pot do lepe odpravnine

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 25. 08. 2010 Stran: 20

Nova Gorica - Delničarji Vipe Holdinga, ki jo vodi Borut Kuharič, so na včerajšnji skupščini prižgali zeleno luč za pripojitev Vipe Holdinga k njeni večinski lastnici, družbi Vipa. Po končani pripojitvi bo Vipa Holding prenehala obstajati, skoraj 11.700 malih delničarjev pa bo svoje delnice zamenjalo za delnice združene Vipe. Toda mali delničarji Vipe Holding so z včerajšnjo skupščino dobili tudi možnost izstopa iz lastništva z visoko odpravnino.


Po zakonu o pravnih naslednicah pidov (ZPNPID) lahko namreč vsi delničarji (tisti, Tki so bili včeraj vpisani v delniško knj igo) , ki so pripojitvi nasprotovali ali se skupščine niso udeležili, zahtevajo izplačilo njihovih delnic. Za delnico Vipe Holdinga bi lahko ti delničarji dobili kar 6,96 evra, na kolikor je za potrebe pripojitve delnico ovrednotil tudi pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij. Ker omenjena odpravnina za kar 11,2-krat presega trenutno borzno ceno delnice, je pričakovati, da bodo odkup delnic zahtevali številni mali delničarji. V primeru, da bi se za ta korak odločili vsi mali delničarji, bi morala Vipa Holding samo za odpravnine odšteti več kot 11 milijonov evrov.

Kdaj bo do pripojitve prišlo, bo odvisno predvsem od manjšega tabora lastnikov Vipe, v katerem so družbe FMR, Salonit Anhovo in STO. Čeprav so včeraj pripojitev podprli tudi delničarji Vipe, so namreč omenjeni trije lastniki na sklep napovedali izpodbojne tožbe, kar utegne združitev obeh družb zavleči.

Kakšna bo finančna slika združene Vipe, Kuharič včeraj ni želel pojasniti. »Določene projekcije imamo, vendar jih ne želimo razkriti,« je včeraj dejal Kuharic, ki je obenem direktor Vipe in Vipe Holdinga. »Skupna zadolženost po pripojitvi ne bo pretirana, po odprodaji naložb, ki ne sodijo v našo poslovno politiko, pa bo stanje še mnogo boljše,« je dejal Kuharic, ki pričakuje, da se bo združena Vipa v dveh letih popolnoma razdolžila.

Sodeč po javno dostopnih podatkih bi pripojitev Vipe Holdinga k Vipi utegnila koristiti prav slednji.

Medtem ko praktično celotno premoženje Vipe predstavlja njen 77,9-odstotni delež Vipe Holdinga, ima Vipa Holding v lasti večinski delež Mlinotesta ter pomembne deleže v Abanki Vipi, Avrigu, Goriških opekarnah... S pripojitvijo Vipe Holdinga bi se bistveno izboljšala tudi finančna slika Vipe, ki je imela konec decem-bra lani ob le 14 milijonih evrov kapitala več kot 43 milijonov evrov kratkoročnih posojil. Na drugi strani je imela Vipa Holding le 17 milijonov evrov posojil in kar 50 milijonov evrov kapitala.

Največja lastnica združene Vipe bo družba VHA

Kakšna bo po pripojitvi lastniška struktura Vipe, ni natančno znano. Po projekcijah Boruta Kuhariča naj bi imela družba VHA v lasti med 30 in 40 odstotki delnic, lastnih delnic naj bi bilo okoli deset odstotkov, preostalih 50 do 60 odstotkov naj bi bilo v lasti malih delničarjev. Uradno je sicer VHA v lasti Vinske kleti Brda, Abanke Vipe in družbe Hit, vendar pa je njen dejanski lastnik družba Triplus, ki je že pred več leti izplačala Abanko Vipo in Hit, Uradni lastnik Triplusa je Zvon Ena Holding, ki pa po naših informacijah delež le začasno hrani za bodoče lastnike Vipe. Med temi se omenja tudi Kuhariča, ki pa vsakršno povezavo ostro zanika.

»To po prevzemu počnejo vsi,« je na vprašanje, zakaj nameravajo pripojiti Vipo Holding k njeni večinski lastnici, odgovoril predsednik uprave Vipe in Vipe Holdinga Borut Kuharic. Z izjemo prihranka pri administrativnih stroških, ki ga Kuharič ocenjuje na okoli 80.000 evrov na leto, mali delničarji Vipe Holdinga po besedah Kuhariča ne bodo imeli »niti pozitivnih niti negativnih koristi«. Bodo pa lahko mali delničarji od Vipe Holdinga zahtevali izplačilo njihovih delnic po kar 11,2-krat višji ceni od borzne.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.