Mercator bi odrezali od Agrokorja

NatisniNatisni

Časnik: Delo Novinar: Nejc Gole Rubrika: Gospodasrtvo Datum: Torek, 19.06.2018 Država: Slovenija Doseg: 141.000 Stran:Povezava do celotnega člankaMercator bi odrezali od Agrokorja

Sloveniji, tudi v strokovnem svetu, ki ga je imenoval minister za gospodarstvo, se menda preigravajo možnosti, kako bi Mercator izvzeli iz sistema Agrokorja, denimo tako, da bi ga kupil zasebni sklad.

Z Mercatorjem se ukvarja tudi strokovni posvetovalni svet, ki ga je imenoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ljubljana – V Sloveniji, tudi v strokovnem svetu, ki ga je imenoval minister za gospodarstvo, se menda preigravajo možnosti, kako bi Mercator izvzeli iz sistema Agrokorja, denimo tako, da bi ga kupil zasebni sklad. Zanimanje od teh menda obstaja, pravijo neuradni viri. Namen Agrokorja je prenesti Mercator na novi Agrokor, ki je v največji lasti ruske Sberbank. Vendar se morajo s spremembo lastništva slovenskega trgovca strinjati banke upnice.

Po naših neuradnih informacijah je Mercator bankam upnicam, podpisnicam sporazuma o finančnem prestrukturiranju (MRA), predlagal, da bi za spremembo lastništva zadostovalo soglasje treh četrtin bank upnic namesto vseh 55. Ker vse banke tega menda niso podprle, se takšna ideja ni uresničila. V Mercatorju podrobnosti o tem ne razkrivajo: »Poudariti moramo, da je bilo sodelovanje z vsemi bankami v preteklosti izjemno konstruktivno in da smo prepričani, da bo upravi uspelo zagotoviti vse potrebno, da bodo interesi bank upnic in Mercatorja usklajeni oziroma usmerjeni predvsem v razvoj Mercatorja.« Vsekakor pa imajo banke upnice Mercatorja, med njimi slovenske državne banke, v rokah močnega aduta pri pogajanjih in so pomemben dejavnik tudi pri sanaciji Agrokorja. Če pa kakšna manjša banka morda ne bi hotela dati soglasja k novi lastniški strukturi, nekateri omenjajo tudi možen odkup terjatev od te banke.

V novem Agrokorju bosta ruski banki Sberbank in VTB predvidoma imeli približno 46,5-odstotni delež. Ruska težava pri tem bo posojilo »roll-up«, ki so ga Agrokorju odobrili ameriški skladi in ki napovedujejo, da bodo za podaljšanje roka za vračilo posojila zahtevali 15-odstotne obresti. S takšnimi obrestmi ni mogoče poslovati, je ta mesec dejal namestnik predsednika uprave Sberbanke Maksim Poletajev, ki od vlade zahteva, naj vpliva na ameriška sklada Knighthead Capital Management in Monarch.

Naši neuradni viri domnevajo, da bodo Rusi čim hitreje prodali Mercator, pri tem pa kot možna kupca omenjajo hrvaška Adris in Atlantik Grupo. Poletajev je še dejal, da je prodaja okoli 18-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškem koncernu Agrokor v zameno za lastniški delež Sberbank v novem hrvaškem koncernu morebitna rešitev v konsolidaciji najbolj vrednega premoženja skupine Agrokor. Po naših informacijah je možnost te prodaje še negotova.

Z Mercatorjem se ukvarja tudi strokovni posvetovalni svet, ki ga je imenoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Njegovi člani so predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik, predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec, predsednik uprave NLB banke Blaž Brodnjak ter trije zaposleni na gospodarskem ministrstvu Jernej Tovšak, Franc Stanonik in Karla Pinter.

Počivalšek: Moramo vedeti, kaj bo z Mercatorjem

Po tem, kar nam je znano, se v Agrokorju pripravljajo spremembe, nova lastniška struktura. Naša država ima interes poznati perspektivo Mercatorja za prihodnost, je poudaril Počivalšek: »Želimo vedeti, pod kakšnimi pogoji bo posloval. Ne predstavljam si, da bi imeli podobne razmere, kot so že bile, in sicer delovanje sistema na neekonomskih temeljih. Če bo sistem vsem članom zagotavljal poslovanje v okviru tržne ekonomije, bomo srečni. Seveda ima lastnik vedno pravico, da podjetje pelje v želeni smeri. Potem bomo pač morali najti druge poti za to, da bodo naši proizvajalci lahko svoje izdelke prodajali v Sloveniji.«

Počivalšek se je pred tedni ob robu sanktpeterburškega ekonomskega foruma sestal s prvima človekoma Sberbanke Hermanom Grefom in Maksimom Poletajevom. »Seznanili smo jih z našim interesom, da je Mercator tudi v prihodnje delujoče uspešno podjetje. Na načelni ravni so povedali, kaj želijo, niso pa dali trdnih zagotovil, da bodo dolgoročni lastniki Agrokorja. Dogovorjeno je še bilo, da bodo prišli v precej veliki sestavi k nam,« je povedal Počivalšek.

Mercator je pomembno slovensko podjetje, ki zaposluje več kot 10.000 ljudi, naredi več kot 1,5 milijarde evrov prometa in od slovenskih dobaviteljev odkupi za več kot pol milijarde evrov blaga na leto, je poudaril minister: »Glede na pomen Mercatorja imamo absolutno legitimno pravico vedeti, kaj se bo jutri zgodilo, in pričakujemo od naših partnerjev iz sosednje države korektne informacije in odnos. Naša dolžnost je poznati dogajanje v Mercatorju in da v okviru zmožnosti omogočamo perspektivno temu podjetju, še posebno če upoštevamo, da je skupščina tega podjetja v Sloveniji predstavnica vlade sosednje države.«

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.