Za delnico ponujajo četrtino borzne cene

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno) Avtorji: STA, (S.K.) Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 03. avg.. 2016 Stran: 4

Mlino za vse preostale delnice Mlinotesta ponuja 1,10 evra - VZMD napoveduje ukrepe

Družba Mlino, ki je v lasti vodilnih zaposlenih v Mlinotestu, je včeraj objavila prevzemno ponudbo za preostalih skoraj 23 odstotkov delnic ajdovske družbe, ki jih skupaj z Občino Ajdovščina in Vipa Holdingom, s katerima deluje usklajeno, še nima v lasti. Za delnico ponuja 1,10 evra, ponudba pa velja do vključno 31. avgusta. V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) napovedujejo ukrepe.


AJDOVŠČINA ► Družba Mlino ima že zdaj v lasti 23,07 odstotka delnic Mlinotesta, skupaj z ajdovsko občino, ki je lastnica 6,2-odstotnega deleža, in 48,01-odstotno lastnico, družbo Vipa Holding v likvidaciji, s katerima deluje usklajeno, pa je njen delež 77,28 odstotka. Prevzemna ponudba se tako nanaša na preostali 22,72-odstotni delež Mlinotesta.

Občina Ajdovščina, Vipa Holding v likvidaciji in družba Mlino so 30. junija sklenile sporazum o sodelovanju pri prodaji prevzemne ponudbe za Mlinotest. Mlino s pridobitvijo 79,64 odstotka glasovalnih pravic v Vipi Holding s to družbo deluje usklajeno, na podlagi delničarskega sporazuma, sklenjenega maja lani, pa usklajeno deluje tudi z ajdovsko občino. Na podlagi sklenjenega sporazuma je Mlino po objavi namere 4. julija včeraj objavil še prevzemno ponudbo za vse preostale delnice Mlinotesta in bo nosil tudi vse finančne obveznosti in bremena v zvezi s prevzemom. Prag uspešnosti ponudbe ni določen. Z delnicami Mlinotesta so na Ljubljanski borzi nazadnje trgovali 7. julija, ko se je njen tečaj ustalil pri 4,50 evra.

Največji družbenik Mlina je predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj, poleg njega pa so družbeniki še član uprave Danilo Kobal in direktorji različnih področij v ajdovskem podjetju.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pa je ob včerajšnji prevzemni ponudbi, ki jo označuje kot nesprejemljivo in sporno ter sramotno za delavce, napovedalo ukrepe. Predsednik združenja Kristjan Verbič je na agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) naslovil opozorilo o skrajno problematičnem financiranju poskusa prevzema družbe Mlinotest. Ob tem je izpostavil, da ima družba Mlino blokiran svoj edini transakcijski račun, pa tudi to, da so že po obvestilu o prevzemni nameri posebej opozorili, da so prevzemniki začeli izčrpavati ciljno družbo Mlinotest.

V VZMD pričakujejo, da se bo ATVP nemudoma odzval ter zagotovil spoštovanje zakona v interesu vseh, tudi manjšinskih delničarjev. Za delnico jim ponujajo 1,10 evra, medtem ko so z delnico Mlinotesta v zadnjem letu na Ljubljanski borzi trgovali po ceni od štiri do 4,5 evra.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.