Matej Narat v Istrabenzu brez redne službe

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Pušnik Manja Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 24. 02. 2016 Stran: 5

KADROVSKE ROŠADE

Prezadolžena Sava je svoje kadre odplaknila na Obalo kjer bodo prevzeli ključna mesta v turizmu. Eden od njih je Matej Narat, ki bo sedel ob bok Andreju Lazniku, predsedniku uprave Istrabenza. Vendar po neuradnih informacijah v Istrabenzu ne bo zaposlen, nadomestil bo Desanko Katic.


Ker nadomestni članici uprave Istrabenza Desanki Katic s l. marcem poteče mandat, so nadzorniki za novega člana uprave imenovali Mateja Narata. Katičeva je bila kot nadzornica Istrabenza po naših podatkih v upravo družbe imenovana zgolj začasno, in sicer le za obdobje enega leta, kot to omogoča zakon o gospodarskih družbah. Ker ta zakon hkrati prepoveduje podaljševanje začasnega mandata, Istrabenz pa mora imeti po statutu dva člana uprave, so morali nadzorniki imenovati še enega člana uprave, sicer bi kršili statut družbe.

Po neuradnih informacijah naj bi Matej Narat v Istrabenzu opravljal enake naloge, kot jih je do zdaj opravljala Katičeva. Zadolžen naj bi bil za področje financ in računovodstva, pomagal pa naj bi tudi pri konsolidaciji turistične dejavnosti, kar je sicer strategija holdinške družbe Sava. Neuradno Narat v Istrabenzu ne bo zaposlen, saj tudi nadomestna članica uprave Katičeva v družbi ni bila zaposlena. Ali naše informacije držijo, smo želeli vprašati tudi Mateja Narata, vendar se na klice in SMS-sporočila ni odzval.

Narat jutri na sodišču v zadevi Simona Dimic

Koprski Istrabenz je na kolena spravil Igor Bavčar, zdaj pa ga bo skušal reševati Narat, ki je moral novembra lani zapustiti prezadolženo Savo. Tja je prišel iz NLB marca 2011. V začetku tega meseca pa se je Narat umaknil še s položaja prvega nadzornika v hčerinski družbi Sava Turizem. Save se je lani lotila tudi DUTB, ki je poskušala zaseči Savine hotele, zdaj pa bi se morale Savine terjatve z vladnim sklepom prenesti na SDH, ki ga vodi Marko Jazbec. Ta je bil pred prihodom na SDH na čelu Hotelov Bernardin.

Narat je bil med med letoma 2002 in 2009 v upravi NLB in ravno jutri ga pričakujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer se bo nadaljevala obravnava v zvezi z domnevno spornim posojilom nekdanji vodji kabineta tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Simoni Dimic.

Specializirano tožilstvo Naratu, Drašku Veselinoviču in Miranu Vičiču očita domnevno zlorabo položaja pri odobritvi 350.000 evrov vrednega posojila Simoni Dimic za nakup hiše v ljubljanskih Murglah.

Savina premišljena akcija kadrovanja

Holdinška Sava je včeraj izvedla širšo akcijo kadrovanja. S prvim marcem bo mesto predsednice uprave hčerinske družbe Sava Turizem prevzela Renata Balažic, Andrej Prebil, predsednik uprave Save Turizma, prevzema vodenje Hotelov Bernardin. Matej Narat postaja član uprave Istrabenza, Andrej Laznik pa bo poleg predsednika uprave Istrabenza še predsednik uprave hčerinske družbe Istrabenz Turizem. Lorela Dobrinja, dozdajšnja predsednica uprave Istrabenza Turizma, prevzema mesto članice uprave družbe, potem ko je na vrhu Istrabenza Turizma nasledila dolgoletnega predsednika uprave Marina Antoloviča. Ta se je moral s funkcije predčasno posloviti zaradi afere z umazanim perilom, Sava pa ga je postavila na čelo družbe BLS Sinergije. Lani so to projektno podjetje ustanovili Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Istrabenz Turizem in holding Sava. Družba naj bi povezovala 40 odstotkov slovenskega turizma. Včerajšnje kadrovanje naj bi bilo namenjeno uresničevanju Savine strategije in državnega upravljanja premoženja v slovenskem turizmu. Iz Save so uradno sporočili, »da je po vložitvi predloga načrta finančnega prestrukturiranja s strani upnikov treba brez odlašanja in kontinuirano skrbeti za uresničevanje ciljne vsebine strateške konsolidacije, internacionalizacije in sinergijskega delovanja družb Sava Turizem, Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem, ki tvorijo turistični steber, utemeljen na strateških naložbah Save.«

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.