Valantovo dediščino potopile Bavčarjeve prevzemne sanje

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Klapš Srečko Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 08. 01. 2015 Stran: 7

Za bankrotiranim NFD Holdingom ostaja 65 milijonov evrov v glavnem bančnih dolgov. Medtem ko Stane Valant terja 416 tisoč evrov odpravnine

Ljubljansko okrožno sodišče je predvčerajšnjim prekinilo prisilno poravnavo NFD Holdinga (NFD) in oklicalo stečaj, ker v treh mesecih ni izvedel dokapitalizacije in izpolnil dodatnih pogojev za možnost prestrukturiranja terjatev. Upnikom so predlagali osemodstotno poplačilo terjatev ali njihovo preoblikovanje v kapital družbe z najnižjim zneskom tri milijone evrov. Dosedanja prisilna upraviteljica Irena Lesjak, kije postala stečajna upraviteljica, je pozvala upnike, naj do 7. aprila prijavijo svoje terjatve. Za bankrotiranim NFD tako ostaja za 65 milijonov evrov dolgov. Sava ima za 17 milijonov evrov terjatev, Banka Celje in Abanka za 13 milijonov, Gorenjski banki NFD dolguje 10 milijonov evrov ... Iz objav na Ajpesu je razvidno še, da je 416 tisoč evrov težko terjatev do NFD prijavil tudi Stane Valant, ker meni, da mu ta dolguje odpravnino. Lesjakova te terjatve ni priznala, kakor tudi Valant ne priznava, da je odgovoren za polom NFD. Za časnik Finance je dejal, da "on ni delal nič narobe, kar naj bi dokazovalo tudi dejstvo, da ni bil razrešen iz krivdnih razlogov".

Neuspešni dvojec Bavčar-Valant s krmarjem Kosmino

Valantov pidovski imperij okoli NFD se je začel sesuvati, potem ko sta z Igorjem Bavčarjem 19. marca 2008 podpisala sporazum o financiranju prevzemne operacije Istrabenz. Bavčar je takrat preko Maksime Holdinga in s pomočjo družbe FB Investicije s sedežem na Nizozemskem kopičil sredstva za nakup Istrabenza. Spomladi 2008 pa je prav z družbami Valantovega NFD (Maksima Invest, Fidina, Finetol in Daimond) skušal prevzeti Istrabenz. Ko se je ta menedžerski prevzemni naskok končal s padcem in ko sta se Istrabenz in Petrol izčrpavala z nakupi precenjenih delnic, je Bavčar le klonil pod zahtevami upnikov in odstopil z mesta predsednika uprave. Ob tem je potapljanje Istrabenza sredi Kopra v živo spremljal predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina. Istrabenz je danes v prisilni poravnavi, ki jo čaka popravek preoptimističnega načrta finančnega prestrukturiranja, pesimisti pa tudi Istrabenzu napovedujejo pot v stečaj.

Tam je 7. decembra lani končala tudi Maksima Holding, ki je skozi pidovske preobrazbe Bavčarju omogočala sanjati o prevzemu Istrabenza. Čeprav je imela do stečaja še okoli 70 tisoč malih delničarjev, so imeli v njej glavno besedo Bavčarjevi ljudje. Od nekdanjih sto milijonov evrov premoženja v portfelju do danes ni ostalo več veliko. Od leta 2012 je v stečaju tudi Bavčarjeva družba FB Investicije, preko katere je načrtoval prevlado v Istrabenzu.

Šrot že na Dobu, Bavčarja zadržuje srce

Kot je znano, je bil Igor Bavčar julija lani skupaj z nekdanjim finančnikom v Istrabenzu Kristjanom Sušinskim in direktorjem Maksime Holdinga Nastjo Sušinskim obsojen za napeljevanje h kaznivemu dejanju in pranja denarja. Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško, pa za zlorabo položaja in ponarejanje poslovnih listin pri preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza septembra 2007. Po pravnomočni sodbi je bil Bavčar obsojen na sedem let, Šrot na pet let in deset mesecev zapora, Kristjan Sušinski na tri leta, Nastja Sušinski pa na tri leta in devet mesecev zapora. Medtem ko Šrot že sedi v zaporni celici na Dobu, Bavčarja za zdaj pred rešetkami rešuje izvedeniško zdravniško mnenje, po katerem zaradi slabega srca ni sposoben služiti zaporne kazni.

Kam denar od kupnine Term Maribor

Spomnimo, da je bil NFD skupaj s Savo večinski lastnik Term Maribor, ki jih je leta 2012 za okoli 30 milijonov evrov prodal družbi Platanus, katere sledi vodijo na Deviške otoke in Belize. Direktor Platanusa, Rus Oleg Derkač, je takrat dejal, da so se za prevzem Term Maribor odločili zaradi velikega potenciala regije v turizmu. Nedavno pa je postala lastnica term ruska hčerinska družba Gazproma Factoring, ki je 25 milijonov evrov terjatev pretvorila v 70-odstotni delež v kapitalu Term Maribor. Dolgoletni šef NFD Stane Valant je bil o poslu z Rusi redkobeseden. Po podatkih Urada za preprečevanje pranja denarja je marca 2012 odšlo sedem milijonov evrov iz Slovenije, in sicer 3,3 milijona evrov podjetju Belling Limited iz Belizeja, 3,7 milijona evrov pa ciprski podružnici banke FBME. Obema podjetjema je denar 22. marca 2012 nakazal z računa, ki ga je na svoje ime odprl mariborski notar Gorazd Šifrer.

Istrabenz kot cokla

Rajko Stankovič, predsednik Društva MDS, je dejal, da obžaluje stečaj NFD Holdinga, saj se je več kot 71 tisoč malih delničarjev že leta 2012 zavoljo finančnega prestrukturiranja in združevanja delnic odreklo delu premoženja, ko je to še nekaj veljalo. Opozoril je tudi na to, da so banke upnice sprva konsolidacijo turističnega dela podprle, a da Družba za upravljanje terjatev bank ni prepoznala tega potenciala. Odprodaja štirih hotelov opatijskemu hotelirju je vendarle znižala zadolženost za 25 milijonov evrov. Po drugi strani pa NFD ni uspelo prodati Melamina iz Kočevja, ko je v njem še imel večinski delež in ki se je z nenavadno dokapitalizacijo spremenil v manjšinskega, je še dejal Stankovič in dodal, da je bil Istrabenz največja cokla NFD. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.