Bodo škodo izterjali od nadzornikov?

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj Boris Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 14. 11. 2014 Stran: 3

Luka Koper Ob pravnomočnosti sodbe v zvezi z nezakonito razrešitvijo Gregorja Veselka 70.000 evrov odškodnine

Koper - Gregor Veselko, nekdanji predsednik uprave Luke Koper, je na Okrožnem sodišču v Kopru dokazal, da so ga nadzorniki, ki jih je vodil Janez Požar, na začetku septembra 2012 razrešili nezakonito. Ker na delovnem sodišču zaradi tega zahteva tudi odškodnino, bi Luka lahko nadzornike terjala za povračilo škode.


»Luka se bo verjetno pritožila, toda moji odvetniki ne vidijo možnosti, da bi višje sodišče spremenilo sodbo,« pravi Gregor Veselko: »Nikakor mi ni šlo za to, da bi se vrnil na funkcijo direktorja, ampak da se preprečijo taka neumna in nezakonita dejanja, in upam, da bo ta primer sodna praksa tudi za druge podobne.« V sklepu o razrešitvi so namreč nadzorniki zapisali, da je Veselkova uprava delala dobro, da je prevzela družbo v krizni situaciji (po odhodu Časarjeve uprave), da je ustvarila rast, toda hkrati upravi niso zaupali, da bi se spopadla z nalogami, ki so čakale podjetje. »Ocena dela je bila postavljena za celotno upravo, razrešili pa so samo mene, kar je opazilo tudi sodišče, ki je zapisalo, da bi morali subjektivno odgovornost objektivizirati in dokazati nepravilnosti oziroma napačne odločitve. Toda to jim v pravdnem postopku ni uspelo,« je pojasnil Veselko.

Hkrati je vložena tudi tožba zaradi odpovedi delovnega razmerja na delovnem sodišču, v kateri Veselko zahteva odškodnino zaradi izgubljenih plač (70.000 evrov, brez prispevkov, davkov in obresti).

Veselko je eden od treh primerov v zadnjih letih, ko so nadzorniki razrešili člane uprave, pa so se ti pritožili. Aldo Babic, član in namestnik predsednika Časarjeve uprave, je zaradi razrešitve s pravnomočno sodbo dosegel, da mu je Luka izplačala del odškodnine, a je vrhovno sodišče v reviziji letos pravnomočni sklep razveljavilo in Babic je moral denar vrniti Luki. Podobno tožbo kot Veselko je maja letos vložil tudi Gašpar Gašpar Mišic, ki zatrjuje, da so ga nadzorniki nezakonito razrešili.

Če bo sodba o nezakonitosti razrešitve postala pravnomočna, bo zanimivo spremljati, kdo bo Veselku poravnal škodo. »Jaz sem moral tožiti Luko Koper, ker je to pravi zakonski naslov za tak primer in Luka bi morala škodo, ki je nastala, če bo tako ugotovilo sodišče, terjati od nadzornikov,« je dejal Veselko. Boris Jerman, pravnik Luke Koper, pravi, da po zakonu o gospodarskih družbah uprava deluje v dobro družbe in tudi v skladu s standardi dobrega gospodarjenja. »Če bi ugotovili, da je Luki kdor koli povzročil škodo, bi v skladu s temi načeli morali poskušati škodo poravnati. Tudi odškodninsko tožiti nadzornike,« je menil Boris Jerman.

Luka Koper je prav zaradi revizije spornih poslov v času Časarjeve uprave že sprožila odškodninsko tožbo proti članom nadzornega sveta zaradi škodljive odločitve pri dokapitalizaciji družbe TTI. Od nekdanjih nadzornikov zahteva 19 milijonov evrov.


Sodišče o spornosti prostorskega načrta Luke

Ljubljana, Koper - Ce bi ustavno sodišče razveljavilo državni prostorski načrt (DPN) o bodočem urejanju koprskega tovornega pristanišča, bi to Luko Koper vrnilo za osem let v preteklost, ji povzročilo veliko škodo in preprečilo vse glavne razvojne načrte do leta 2018. Ustavno sodišče je včeraj začelo obravnavo pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti državne uredbe o DPN za prostorsko ureditev koprskega pristanišča in (morebitna) odločitev o njej še ni znana. Pobudo je pred dvema letoma dala krajevna skupnost Ankaran in 826 krajanov, ker državni uradniki niso upoštevali 54 pripomb, ki so jih imeli na razgrnjen DPN. »Državnim organom smo posredovali tudi pobudo, da bi namesto tega pomola zgradili v kopno vplovni kanal, s katerim bi dobili več priveznih mest, daljšo operativno obalo in večjo površino za odlaganje tovora. Izhajali smo iz peticije pred skoraj desetimi leti, ki jo je podpisalo kakih 4500 ljudi. Čeprav smo štirim vladam ponudili predloge za boljše rešitve, nas do zdaj niso upoštevali. Ne razumem, zakaj naših pripomb ne upoštevajo, saj kljub veljavnosti DPN občina Ankaran nastopa v vlogi soglasodajalca za vsak poseg, ki bi ga hoteli izvesti na našem ozemlju. Še zmeraj torej lahko uveljavljamo naše interese,« je dejal Gregor Strmčnik, župan Ankarana. V Luki Koper postopka pred ustavnim sodiščem niso hoteli komentirati. Za DPN so odšteli tri milijone evrov in ga pripravljali več let. Če bi sodišče preklicalo DPN, bi to prizadelo naložbe do leta 2018 v podaljšanje in izboljšanje kontejnerskega (prvega) pomola. Gregor Veselko, predsednik uprave Luke v času sprejemanja DPN, je povedal, daje bil postopek sprejemanja DPN izveden korektno in da je popolnoma zgrešeno, ker Luka Koper danes ne izkorišča prostorskih možnosti na tretjem pomolu, kijih pristanišču dopušča DPN.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.