Obsojena še dva "nedotakljiva"

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Unknown Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Naslovna stran Datum: 12. 07. 2014 Stran: 1

Trgovanje z delnicami Istrabenza Pravnomočni zaporni kazni za Igorja Bavčarja in Boška Šrota

Ljubljana - Skupini pravnomočno obsojenih gospodarstvenikov sta se pridružila še Igor Bavčar in Boško Šrot. Višje sodišče je potrdilo sedem let oziroma pet let in deset mesecev zapora za nekoč prva človeka Istrabenza in Pivovarne Laško zaradi trgovanja z delnicami Istrabenza.


Višji sodniki so potrdili tudi kazen za nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, ki bo moral v zaporu prestati tri leta in devet mesecev, za njegovega brata Kristjana Sušinskega, nekdanjega svetovalca za finance v Istrabenzu, pa so kazen znižali na tri leta, plačati bo moral tudi 35.000 evrov denarne kazni. Za Bavčarja (na fotografiji zgoraj) je višje sodišče potrdilo tudi odločitev o plačilu dobrih 21 milijonov evrov nezakonito pridobljenega denarja.

Po ugotovitvah sodišča je Šrot (na fotografiji * spodaj) naklepno zlorabil položaj pri vodenju Pivovarne Laško s sklenitvijo opcijskih pogodb o prodaji -. delnic Istrabenza, prav tako ni deloval po zakonu o gospodarskih družbah, saj teh opcijskih pogodb ni predložil računovodstvu, kar bi moral. Bavčarje po mnenju senata Šrota napeljeval k temu dejanju, nato pa, tako kot brata Sušinski, razpolagal z velikansko vsoto denarja, za katero je vedel, da je bila ; pridobljena nezakonito.

Medtem ko so odvetniki obsojenih razočarani nad odločitvijo višjega sodišča in napovedujejo vložitev izrednega pravnega sredstva na vrhovno sodišče, kjer bodo izpodbijali odločitev o krivdi (odziva specializiranega tožilstva nam do zaključka redakcije ni uspelo pridobiti), sta se Bavčar in Šrot vpisala na seznam pravnomočno obsojenih razvpitih tajkunov ob Binetu Kordežu, Hildi Tovšak, Ivanu Zidarju (zaporne kazni ne prestaja zaradi zdravstvenih razlogov), Dušanu Črnigoju (kazen v zadevi Čista lopata je že prestal oziroma so ga predčasno izpustili), Robertu Časarju (je na begu), Dariju Južni (obsojen na družbeno koristno delo in plačilo več kot milijon evrov denarne kazni).

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.