SBI TOP med desetimi najuspešnejšimi

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Feri Vladimir Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 05. 02. 2014 Stran: 28

Borzni komentar

Slovenski borzni indeks SBI TOP je januarja s skoraj sedemodstotno rastjo pristal med desetimi najuspešnejšimi borzami. V zadnjem tednu seje razpoloženje vlagateljev nekoliko ohladilo predvsem zaradi politične retorike stranke Socialnih demokratov. S tem se je pocenila tudi marsikatera delnica v indeksu SBI TOP, svetla izjema je bil tečaj delnic Intereurope, saj je poskočil za več kot trideset odstotkov. Koprska družba je prek strani Ljubljanske borze sporočila, da bosta bankam pri prodaji 54,5-odstotnega deleža družbe svetovala mednarodna svetovalna skupina Lazard 8c Co in Raiffeisen. Sporazum s svetovalcema so podpisale NLB, SID banka, Banka Koper, Gorenjska banka, Raiffeisen banka in SKB.

Po uspešni dokapitalizaciji največjih treh državnih bank ter začetku prenosov slabih terjatev na slabo banko je ameriška bonitetna agencija Moody's zvišala bonitetno oceno. Tako imata NLB in NKBM oceno dolgoročnega kreditnega tveganja Caal, medtem ko ima Abanka oceno Caa2. Ob pričakovanjih, da bodo omenjene banke dobile tudi novega lastnika, so dvignili pričakovanja za dolgoročne ocene kreditnega tveganja, in sicer pri NLB in NKBM na stabilno, pri Abanki pa na pozitivno, kar naj bi pomenilo, da se bo stanje v slovenskih bankah stabiliziralo.

 

Seveda so bile v ospredju tudi Mercatorjeve delnice in njegova prodaja Agrokorju. Pogajanja v preteklem tednu niso obrodila sadov in rok za prodajo se je ponovno podaljšal. Viri blizu dogajanja ocenjujejo novo podaljšanje kot pozitiven znak, saj če premikov ne bi bilo, ne bi podaljševali sporazuma. Od programa prestrukturiranja so odvisna nadaljnja pogajanja. Lastniki želijo seveda čim višjo ceno za delnico, banke upnice pa čim večjo razbremenitev dolga Mercatorja. V zadnjem tednu so delnice Mercatorja prodajali mali delničarji, kupovali pa so institucionalni vlagatelji prek fiduciarnih računov, kar je prav tako pozitivno znamenje. Med večji kupci so bili KD Skladi, zagrebška Hypo banka, Splitska banka ter NtgiOm Common Diversified Frontier Markets Index Fund. 

AttachmentSize
8789856.pdf126.01 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.