Janković mora Laškemu in Istrabenzu plačati 20 tisočakov

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Sovdat Petra Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 16. 01. 2013 Stran: 8

Zoran Jankovič je po sedmih letih in pol dokončno ostal brez tretjine delnic Mercatorja, ki sta jih leta 2005 od države in v dokapitalizaciji kupila Istrabenz in Laško. Še več, družbama mora povrniti tudi vse stroške.

Tako je odločilo vrhovno sodišče, kije zavrnilo revizijo sodb prvo- in drugostopenjskega sodišča. Spomnimo, leta 2008 je Jankovič nakoprskem okrožnem sodišču izgubil tožbo zoper Istrabenz in Laško.

Trdil je, da je 7. septembra 2005 z Igorjem Bavčarjem, tedanjim šefom Istrabenza, Boškom Šrotom, ki takrat še ni bil uradni sef Laškega, podpisal dogovor, da menedžmentu prodata tretjino delnic, ki sta jih družbi kupili od državnih skladov Kada in Soda. Tožena sta se branila, da dogovora nista podpisala kot zastopnika družb, temveč kot fizični osebi. Prav tako pa je bilo razsojeno, daje šlo le za pismo o nameri, ki pa mu ni sledila pogodba.

Brezpredmetni podpisi za mir

Jankovič je trdil, da so se dogovorilio skupnemprevzemu Mercatorja, Bavčar pa je zatrdil, daje dogovor podpisal le zato, dabi »bil mir«. Jankoviču je namreč s tem, ko sta Laško in Istrabenz 30. avgusta 2005, tik pred skupščino, od države kupila slabo tretjino Mercatorja, v vodo padel »model 4 krat 25 odstotkov«.

Njegova zamisel je bila, da bi menedžment, zaposleni, strateški partnerji in mali delničarji oziroma finančni skladi prevzeli največjega trgovca. Menedžment je bil namreč za menedžerski odkup celotne družbe finančno prešibek. Ko sta se Bavčar in Srot dogovorila za nakup, je Jankovič grozil, da bo na cesto spravil zaposlene v Mercatorju, je pričal Bavčar. Jankoviča je po tem, 15. novembra 2005, novi nadzorni svet razrešil.

Zahteva za revizijo brez razloga

Z zavrnitvijo revizije, ki je bila vloženabrez utemeljenega razloga, je odločil senat s predsedujočim Miodragom Dordevičem, mora Jankovič toženima družbama v 15 dneh od vročitve sodbe plačati stroške odgovora na revizijo, stroške za nazaj ter zakonite zamudne obresti. Skupaj gre za 19.796 evrov. Sodba vrhovnega sodišča je bila izdana 17. decembra lani.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.