Lenič omejil taktiziranje lastnikov Abanke

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 18. 10. 2012

Ljubljana - Delničarji Abanke Vipe z Zavarovalnico Triglav, Gorenjsko banko in Savo na čelu bodo 19. novembra znova odločali o dokapitalizaciji banke. Tokrat bo uprava pod vodstvom Jožeta Leniča iskala soglasje delničarjev za do 90-milijonsko dokapitalizacijo, ceno dokapitalizacijske delnice pa so znižali s sedem na 4,2 evra.


Pogojevanj pri vplačilu dokapitalizacijskih delnic, ki sta jih v prvem poskusu dokapitalizacije uporabljali zlasti Zavarovalnica Triglav in Gorenjska banka, uprava Abanke pod vodstvom Jožeta Leniča tokrat ne bo dovolila. (Foto: Tomaž Zajelšnik)


Uprava Abanke pa je določila tudi minimalni prag uspešnosti, ki bo znašal 50 milijonov evrov. V drugem poskusu dokapitalizacije bodo imeli zlasti večji lastniki sicer veliko manj možnosti za taktiziranje. V prvem krogu dokapitalizacije bodo tudi tokrat lahko sodelovali le obstoječi delničarji, vendar pa se je uprava banke odločila, da v drugem krogu izključi prednostno pravico dosedanjih lastnikov za nakup delnic. Če bi torej tudi tokrat večji lastniki taktizirali in se za sodelovanje odločali šele v drugem krogu, bi s tem prevzeli tudi tveganje, da bo njihov lastniški delež zvodenel na le nekaj odstotkov. V primeru, da bi celotno izdajo novih delnic kupil zunanji investitor, bi namreč ta postal kar 74,8-odstotni lastnik banke. S tem bi dobil tudi možnost samostojnega odločanja o vseh statutarnih spremembah, medtem ko bi imel Triglav v lasti le še dobrih šest odstotkov delnic.

Hkrati pa delničarji svojih ponudb za vplačilo delnic ne bodo mogli pogojevati s sodelovanjem preostalih lastnikov, vplačilom vseh delnic ali vrnitvijo glasovalnih pravic. Teh omejitev, ki jih je v prvem poskusu dokapitalizacije uporabila Zavarovalnica Triglav pod vodstvom Matjaža Rakovca, v Abanki tokrat namreč ne bodo sprejeli. Edini sprejemljiv pogoj bo tako vplačilo največ toliko delnic, da kupec skupaj s povezanimi osebami ne bi presegel 33,33-odstotnega prevzemnega praga. Še pred dokapitalizacijo bo uprava Abanke vsem delničarjem in potencialnim investitorjem omogočila tudi vpogled v povzetek poročila o skrbnem pregledu, ki ga trenutno izvaja londonska svetovalna družba ERC.


Abanka znižala pričakovanja za Mercator

Abanka Vipa je med včerajšnjim trgovanjem zahtevano ceno za svoj celotni 2,75-odstotni paket delnic Mercatorja znižala že na vsega 13,2 milijona evrov oziroma na 128 evrov za delnico. Kot smo razkrili v Dnevniku, se poleg Abanke prodajnemu konzorciju ni želela pridružiti niti Banka Koper, kjer so nam to včeraj tudi uradno potrdili. "Odločitvi so botrovali zgolj poslovni interesi banke," so nam povedali.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.