Podjetnik Franc Frelih: Letos načrtujemo sto milijonov prihodkov!

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Bertoncelj Mateja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 04. 04. 2012  Stran: 7

Frelih bo zidal v Šentrupertu, Srbiji in ruskem Togliattiju

Kako do sto milijonov prihodkov? »Merimo na kupce iz tujine in nove posle. Skupaj z ruskim partnerjem bo imelo naše podjetje SEP v Togliattiju v Rusiji proizvodnjo rezervoarjev za vodo za avtomobile. V Šentrupertu bomo v Plasti postavili nov obrat, v Srbiji želimo zgraditi distribucijsko skladišče,« napoveduje podjetnik Franc Frelih.


Podjetnik Franc Frelih, javnosti sicer komaj poznan, je lastnik oziroma solastnikpetih podjetji, ki imajo skupaj več kot 620 zaposlenih Njegov letošnji načrt je ustvariti sto milijonov evrov prihodkov in pet milijonov evrov čistega dobička.

Franc Frelih je proizvodnjo plastičnih folij začel po končani ekonomski fakulteti leta 1980 v družbi PLASTA v Šentrupertu. Konec leta 2002 je kupil bližnje podjetje za pijače DANA iz Mirne in ga rešil iz rdečih številk. Leta 2003 je po izglasovani prisilni poravnavi prevzel Plasti konkurenčno podjetje TERMOPLASTI PLAMA iz Podgrada pri Ilirski Bistrici, letos pa skupaj s podjetjem Moneta prevzel še sosednjo družbo PLAMA-PUR. Pred šestimi leti je s partnerjem iz Francije ustanovil podjetje SEP, ki dela predvsem za avtomobilsko industrijo.

Ves dobiček ostaja v podjetjih za razvoj

SEP je edino podjetje, ki je Frelihu izplačevalo dividende. »Povsod ves dobiček vlagamo v razvoj, v SEP je naš partner želel dividende,« je povedal Frelih. Franc Frelih je danes direktor Plaste, a na tem položaju ga bo predvidoma čez tri mesece nadomestil novi direktor. Frelih se bo posvetil novim projektom. Bo član upravnega odbora Plama-pura, ki prehaja na enotirno upravljanje. Nove projekte Frelih načrtuje tudi za Dano.

V Plasti je okoli sto zaposlenih lani prihodke s predlanskih 16,9 milijona evrovpovečalo na 19,8 milijona evrov in ustvarilo 1,6 milijona evrov čistega dobička Izdelujejo tehnološko zahtevne folije in polietilenske, tudi biorazgradljive vrečke. Imajo dve proizvodni uniji, kjer odpadno plastiko reciklirajo oziroma spremenijo nazaj v surovino. »Lani smo poslovali dobro, še posebnočeupoštevamo.dasmo zaradi stečajev kupcev in padcev na borzi odpisali 600 tisoč evrov,«je povedala MarjanaUrbič, Frelihova desna roka »Polovico prihodka smo ustvarili s prodajo v tujini, najbolj smo raslivltaliji,kjer smo imeli štiri milijone prihodka Letos bomo vtujini naredili že 60 odstotkov prihodka Zelo pazimo, da dobavljamo samo tistim kupcem, M plačujejo. Do poletja bi radi izpeljali prvi del tri milijone evrov vredne naložbe v novo 600 kvadratnih metrov veliko proizvodno dvorano z novimi stroji za izdelavo folije,« pravi Franc Frelih.

»Partner iz Francije se želi upokojiti, zato sem pred tednom dni odkupil njegov polovični delež družbe SEP. Tuje lani 94 zaposlenih ustvarilo 8,6 milijona evrovprihodkain 270 tisoč evrov čistega dobička. Za avtomobile izdelujejo rezervoarje za vodo s pripadajočim sistemomzapranje stekel. Prvi kupec je bil Revoz, danes prodajamo za znamke Jaguar, Nissan, Peugeot, Ford in Volksvragen. Kmalu gremo še v Srbijo, kjer smo sklenili dogovor s Fiatom, ki je kupil nekdanjo Crveno zastavo. V Srbiji imamo taudvahektarjazemljiščablizu Beograda, kjerželimoletospostaviti distribucijsko skladišče za vsa naša podjetja« je povedal Franc Frelih.S.KP.boimelskupajzruskim partnerjem proizvodnjo v ruskemTogliattija »RuskadružbaVitalbopriskrbelaprostore,nii znanjein tehnologijo. Vskupnem podjetju, ki bo imelo sto zaposlenih rx)mo51-odstotni lastnik. Naš začetni vložek bo 200 tisoč evrov. Proizvodnjo bomo začeli januarja 2013.Rezervoarje bomo delali za renaulta logana. V nekaj letih bomo v Rusiji ustvarili osem milijonov evrov prihodkov,« je pojasnil direktor družbe SEP Edmud Pal.

V Dani je sto zaposlenih s prodajo pijač lani ustvarilo 13 milijonov evrov prihodka in 30 tisoč evrov čistega dobička »Letos načrtujemo še milijon evrov več prihodka. Prve tri mesece so poslovaliponačrtu. Rastemo lahko le na tujih trgih, kjer je Dana lani ustvarila petino prihodka Pomemben trg so ZDA, kamor prodajmo sirupe, izvažamo tudi v Italijo in na Slovaško. Sokove za gostinske lokale prodajamo na Kitajsko. Zmogljivosti te linije povečujemo, saj nameščamonov hladilni sistem in posodabljamo etiketiranje, za kar bo šlo 230 tisoč evrov,« je povedal direktor Dane Marko Hren.

Termoplasti Plama zrasli za četrtino

V Termoplastih PIama razvijajo,izdelujejoinprodajajoovojnopotiskanoembalažo za papirno industrijo, tehnične folije, ki se uporabljajo pri proizvodnji surovin za avtoplašče, ter tiskane folije za strojno pakiranje pelet za biomaso. »Podjetje že  desetletje vodi Jože Ceglar, ki je tudi njegov solastnik. V letih 2009 in 2010 so s 5,6 milijona evrov zgradili dvorano ter namestili avtomatizirane linije za proizvodnjo in tiskanje folij. Lani je 118 zaposlenih prodajo s predlanskih 18,6 milijonaevrov povečalo na 22,3 milijona evrov in ustvarilo 1,3 milijona evrov čistegadobička Rasli so na tujih trgih,« pravi Franc Frelih.

Frelihova Plasta je januarja letos skupaj z Moneto objavila prevzem Plama-pura, v katerem imata oba prevzemnika zdaj 90,5-odstotni delež. Za 6. april je sklicana skupščina, kjer želijo iztisniti male delničarje, za vsako delnico jim ponujajo 17 evrov. Lanski podatki poslovanja Plama-pura, ki jo vodi Radoš Gregorčič niso objavljeni V prvi polovici minulega leta je 216 zaposlenih ustvarilo 18,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo šest odstotkov več kot leto prej, in 1,1 milijona evrov čistega dobička, kar je desetino več kot ob polletju predlanskim.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.