Bančne rošade: kdo prihaja v uprave in kdo odhaja iz teh

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Weiss Monika,Koren Ksenija Teme: Sklici skupščin delniških družb Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 04. 04. 2012 Stran: 6

Čeprav imajo naše banke precejšnje težave - lani je bančni sistem izkazal zgodovinsko, 388 milijonov evrov veliko čisto izgubo -, pa položaji v bančnih upravah ostajajo vabljivi. Zbrali smo nekaj informacij in kadrovskih špekulacij, ki krožijo o novih bankirjih.


Pogoje, ki jih morajo izpolnjevati člani uprave banke, določa 63. člen zakona o bančništvu. Po tem je za člana uprave banke lahko imenovana samo oseba:

1. ki je ustrezno strokovno usposobljena ter ima lastnosti in izkušnje, potrebne za vodenje poslov banke (najmanj petletne izkušnje pri vodenju poslov podjetja primerljive velikosti in dejavnosti kot banka oziroma drugih primerljivih poslov), in

2. ki ni bila pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja, storjenega z naklepom, ali kaznivih dejanj, storjenih iz malomarnosti (denimo hude telesne poškodbe ali izdaje poslovne skrivnosti).

Kvot za sestavo uprav (tuji člani) zakon ne določa.


1. Unicredit: Arhar odhaja, Priverschek ne prihaja? Predsedniku uprave Unicredit banke Slovenije Francetu Arharju (64) mandat poteče 1. junija letos. Za leto dni so mu ga lastniki podaljšali lani. Arhar bo od junija direktor Združenja bank Slovenije. Viri za najverjetnejšega Arharjevega naslednika, ki bo potrjen 26. aprila, omenjajo Klausa Priverschka. Ta je zdaj šef Unicredita v Srbiji, med letoma 2002 in 2005 pa je bil drugi človek takratne Bank Austria-Creditanstalt Slovenia. A na Unicreditu pravijo: »Informacija o gospodu Priverschku ni resnična.« Za možnega kandidata velja tudi Štefan Vavti, ki je v upravi banke že deloval v letih 2004 in 2007, zdaj pa je na Dunaju.

Že s 1. aprilom je sicer iz uprave Unicredita oziroma kar iz skupine odšel Janko Medja. Področje poslovanja s podjetji ter investicijsko bančništvo je zasedla Jana Bencina Henigman. Kljub nekaterim špekulacijam zaradi »razpada« Arharjeve uprave so ob odhodu Medje v banki omenili njegove »nadpovprečne rezultate«. V upravi Unicredita bosta tudi po prihodu Arharjevega naslednika ostala člana Francesco Vercesi (od leta 2009) in Damijan Dolinar (od lani). Kot zagotavljajo na Unicreditu, oba ostajata na položajih. Skupina Unicredit je lani izkazala 9,2 milijarde evrov čiste izgube, slovenska Unicredit banka je ob 2,95 milijarde bilančne vsote izkazala 18 milijonov dobička pred davki.


2. NLB: Jašovič po Jašoviču? Nadzorni svet NLB pod vodstvom Marka Simonetija bo prijave, prispele na javni razpis za novega predsednika uprave (Božo Jašovič je že lani podal odstop), verjetno pregledal že na jutrišnji seji. A poznavalci izbora ne pričakujejo. Potekajo namreč dogovori države z dokapitalizatorji, ki bodo NLB zagotovili 400 milijonov evrov svežega denarja. In prav tisti, ki bodo dali denar, naj odločajo tudi o novi upravi, ne pa nadzorniki s Simonetijem na čelu, razlagajo viri. Neuradno se kot novi stari šef NLB omenja Božo Jašovič.


3. Hypo banka: novi šef Heribert Fernau Vodenje slovenske Hypo banke bo kmalu prevzel Heribert Fernau. Ta je v letih 2003-2007 že služboval v vodstvu zdajšnje Unicredit banke, zdaj pa je v madžarski Volksbank. Z nastopom Fernaua bo vodenje slovenske Hypo banke spet prevzel Avstrijec, kot je »zakonitost« v skupini Hypo. Zdajšnji šef Hypo banke Matej Falatov bo postal namestnik Fernana oziroma član uprave, prav tako Marko Bošnjak, ki je v upravo Hypa prišel pred nedavnim iz uprave slovenske Sparkasse.


4. Volksbank: Sergev Ludentsov v nadzorni svet, uprava ostaja? Po februarskem prevzemu dunajske bančne skupine Volksbank International - prevzela jo je ruska Sberbank - je v kratkem pričakovati kadrovske spremembe tudi v upravi slovenske Volksbank. Novi lastniki bodo na skupščini 23. aprila v nadzorni svet imenovali Sergeya Ludentsova in Tatiano Bovkovo. Ludentsov, ki se po naših informacijah z delom slovenske banke že seznanja, je verjeten kandidat za člana uprave, ki bo z njim postala štiričlanska. Tudi avstrijski lastnik je imel v tričlanski upravi slovenske Volskbank člana - Johanna Staudigla; predsednik uprave je Gašpar Ogris-Martič, tretji član pa Aleš Zaje. Volksbank se sicer tudi poslovno prilagaja novim lastnikom; z razpisom išče kadre za Russian Desk, prek katerega bi teklo poslovanje z ruskimi podjetji v Sloveniji, in povezave z matično banko Sberbank. Volksbank je leto 2011 končala z okoli 2,6 milijona evrov čistega dobička.


5. NKBM: novi šef čaka licenco, nekdanji šef v Gorenje Aleš Hauc, ta hip prvi mož Pošte Slovenije, še čaka na licenco Banke Slovenije, s katero bo lahko prevzel vodenje NKBM. Nekdanji šef NKBM Matjaž Kovačič pa čaka na sejo nadzornikov Gorenja konec meseca, na kateri je pričakovati prevetritev uprave. Mika ga položaj prvega finančnika Gorenja, Kovačič o možnostih za imenovanje ne želi špekulirati. Od novega leta, ko je odšel iz NKBM, se ukvarja s svetovanjem, zlasti po Avstriji.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.