Ta teden močno pozitiven

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo
Datum: 31. 12. 2011 Stran: 9

Osrednji borzni indeks Ljubljanske borze (SBI TOP) je pričel teden pri zgodovinsko najnižji vrednosti 569,12 indeksne točke, a je v zadnjem tednu tega leta le poskočil na 589,58 točk ali za 3,6 odstotka. Z občutno rastjo tečaja se lahko v zadnjem tednu pohvali delnica novomeške Krke, ki je s 50,5 odskočila na 52,9 evra.

Precejšnjo rast, s 136 na 147 evrov, so imele v iztekajočem se tednu, ko se je sicer trgovalo le tri dni, tudi delnice Mercatorja. Morda investitorji menijo, da je Mercatorjeva prevzemna namera za Pivovarno Laško zgolj zavlačevanje pri morebitnem Agrokorjevem prevzemu Mercatorja, kakor čez čas morebitna resna prevzemna ponudba za skupino laške pivovarne, s katero bi se v Mercatorju posredno dokopali tudi do 23,34 odstotka svojih delnic. Število Mercatorjevih delničarjev (15.610) upada, tuji investitorji pa so v decembru lastništvo s 17,16 povečali na 17,44 odstotka vseh delnic Mercatorja.

Po objavi, da namerava na februarski skupščini delničarjev pridobiti soglasje za nakup do 10 odstotkov lastnih delnic (te bi lahko bile uporabljene tudi za vzporedno kotacijo na kakšni od tujih borz), pa so delnice velenjskega Gorenja s 4,2 evra porasle na 5 evrov.

Na zgodovinsko nizki ravni 240 evrov za delnico ostajajo delnice ljubljanskega Salusa, četudi bo družba že 23. januarja prihodnje leto začela izplačevati 10 evrov vmesne dividende za poslovno leto 2011. V prejšnjih letih je Salus skupaj z vmesno dividendo izplačeval 30 oziroma 40 evrov letne dividende, kar pri aktualnem tečaju pomeni celo približno 15-odstotni dividendni donos. Družba za dobavo zdravil je zadnja leta v skladično-distribucijski center v Ljubljani, ki ga je odprla avgusta letos, investirala kar 30 milijonov evrov. Hkrati je Salus na veliko odkupoval lastne delnice (10 odstotkov jih je že umaknil, trenutno pa ima v lasti znova 5 odstotkov lastnih delnic). V letošnjih prvih devetih mesecih je Salus imel 152,17 milijona evrov prihodkov ali 6,1 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, čisti dobiček (3,06 milijona evrov) pa je na medletni ravni upadel za dobrih 36 odstotkov.

Prevzemniki Plame Pur (črnogorski sklad Moneta, ljubljanska AG ter družbi Plasta in Termoplasti-Plama) pa so v prevzemnem postopku pridobili 62,93 odstotka vseh delnic družbe Plame-Pur iz Podgrada pri Ilirski Bistrici. Za delnico so ponujali 15 evrov v denarju in dva evra v obveznicah AG01, če so bili itnetniki vsaj 535 delnic Plame-Pur. Nekateri mali delničarji in Društva malih delničarjev (zlasti MDS) so ugovarjali, da je glede na poslovanje družbe in knjigovodsko vrednost delnice (24,20 EUR) prevzemna cena občutno prenizka, tako da okrog 150 delničarjev svojih delnic ni prodalo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.