Avstrijski bankirji za pregledno poslovanje

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 23. 07. 2011 Stran: 13

Pivovarna Laško

Hypo Banka bi omejila upravo Pivovarne Laško pri prodaji naložb v Mercator ju in Fructalu

Ljubljana - Avstrijska Hypo Banka je vložila nasprotni predlog za izredno skupščino Pivovarne Laško, na kateri namerava njena uprava pridobiti soglasje delničarjev za nadaljevanje že začetih prodajnih kupčij, med katere sodita tudi odprodaji deležev v Mercatorju in Fructalu. Prepričani so namreč, da je predlog, kot ga delničarjem predlaga uprava pivovarne, preohlapen in daje ekipi predsednika uprave Dušana Zorka vsebinsko ter časovno preveč proste roke pri sklepanju poslov.

Avstrijske bankirje moti predvsem dejstvo, da Pivovarna Laško v svojem predlogu ni posebej opredelila prodajnih kupčij, za katere hoče soglasje delničarjev, temveč se v njem sklicuje le na 47. člen zakona o prevzemih. Ta določa, da mora družba v času trajanja prevzemne namere za sklepanje večine pomembnejših poslov zunaj rednega poslovanja pridobiti predhodno soglasje delničarjev, oziroma natančno določa, katerih poslov družba brez soglasja lastnikov ne sme sklepati.

»Uprava in nadzorni svet Pivovarne Laško sta predlagala sprejem sklepa, s katerim bi se upravi dalo vsebinsko in časovno neomejeno soglasje k vsem poslom, za katere po 47. členu zakona o prevzemih potrebuje soglasje skupščine. Določilo 47. člena zakona o prevzemih se nanaša na širok spekter možnih dejanj uprave, zaradi česar se delničarju zdi ustrezno, da se soglasje skupščine omeji zgolj na sklenitev in izvedbo poslov, ki so potrebni za prodajo določenih finančnih naložb družbe,« so včeraj sporočili iz Hypo Banke.

V banki zato predlagajo, da delničarji upravi podelijo le soglasje za načrtovano odprodajo finančnih naložb, ne pa tudi za morebitne druge (neopredeljene) posle in kupčije. Hypo predlaga tudi, da je soglasje upravi za sklepanje poslov časovno omejeno, in sicer do izteka prevzemne namere ali do izteka prevzema, če se bo ta zgodil.

Kot je znano, so se v Laškem za sklic izredne skupščine odločili po tem, ko je ljubljanski poslovnež Igor Lah prek družbe KS Naložbe objavil namero za prevzem Pivovarne. Prav zaradi najave prevzemne namere pa Laško kot ciljna družba potrebuje odobritev skupščine delničarjev za izvajanje poslov zunaj rednega poslovanja. Na naše vprašanje, ali bo Hypo Banka v svojem nasprotnem predlogu opredelila konkretne naložbe (Mercator, Fructal, Delo), za katere naj delničarji podelijo soglasje upravi, odgovora še nismo dobili.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.