Delničarji Pivovarne Laško zmagovalci

NatisniNatisni

Medij: Kapital Avtorji: Olenšek Špacapan Barbara Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Borzni komentar Datum: 18. 07. 2011 Stran: 10

DELNIČARJI PIVOVARNE LAŠKO ZMAGOVALCI

Delnica laških pivovarjev je zrasla za več kot polovico

Zanimivo dogajanje. Trenutno je v tujini dogajanje zelo zanimivo, predvsem pa zaskrbljujoče. Višanje obrestnih mer, nižanje bonitet, grška in italijanska zadolženost - kapitalski trgi so torej pod velikimi pritiski. V Sloveniji so trenutno oči uprte v reševanje oziroma prodajo laških pivovarjev, saj se je ponudil kupec, ki pa mu redki verjamejo, da bo to vlogo resnično tudi odigral. Drugače so v domačem ospredju predvsem politične zdrahe in nove obljube, ki jih sprožajo prihajajoče volitve.

 

Gorenje brez dokapitalizacije in dividende. Gorenje s svojo ambicioznostjo še naprej navdušuje, saj je z Deutsche Bank AG sklenilo dve posojili v skupni višini 100 milijonov evrov, s čimer bo diverzificiralo vire financiranja in nadaljevalo s prestrukturiranjem kratkoročnih finančnih obveznosti v dolgoročneje pa bila zanimiva tudi Gorenjeva skupščina, kjer so po pričakovanjih z glasovanja črtali najpomembnejši predlagan sklep o dokapitalizaciji. Kapitalska družba je dala nasprotni predlog pod točko o delitvi dobička. Uprava in nadzorni svet sta namreč predlagala, da bilančni dobiček v višini 2,24 milijona evrov ostane nerazporejen. Kad pa je predlagal 14 centov bruto dividende na delnico. Lastniki nasprotnega predloga niso podprli, zato dobiček tako ostaja nerazporejen. V javnosti pa že krožijo informacije, da v Gorenju nameravajo letos sklicati še eno skupščino, ampak le o osvežitvi kapitala.

 

V tujini se dogaja marsikaj. Skrb glede dolžniške krize v evroobmočju se zopet veča, bonitete se nižajo, centralne banke po svetu pa spreminjajo obrestne mere. Tako je kitajska centralna banka v začetku julija dvignila obrestno mero za depozite in kredite za 25 baznih točk. kar je bil že tretji letošnji dvig obrestnih mer na Kitajskem, potem ko se je inflacija povzpela na najvišjo raven od leta 2008. Tudi predsednik ECB-ja je v skladu s pričakovanji razglasil dvig ključne obrestne mere za 25 baznih točk, na 1,5 %, ob tem pa signaliziral, da bi lahko banka v prihajajočih mesecih ponovno dvignila obrestno mero. Je pa angleška centralna banka ohranila svojo ključno obrestno mero nespremenjeno pri 0,5 %. prav tako japonska pri 0,10 %. Največ kritik pa leti na nižanje bonitet državam s strani bonitetnih agencij. Bonitetna agencija Moodvs je namreč znižala kreditno oceno Portugalske (Ba2, možnost plačevanja dolga je torej 'vprašljiva'), ob tem pa še napovedala, da bi lahko Portugalska potrebovala še en paket pomoči, preden se bo lahko vrnila na kapitalske trge. To se je takoj odrazilo na trgu, saj so delnice portugalskih bank močno izgubile, zahtevana donosnost na desetletne portugalske državne obveznice pa se je zvišala. Podobna zgodba je bila pri Irski, saj tudi zanjo meni. da bo najbrž potrebovala dodatno pomoč. Tudi bonitetna hiša Fitch je znova znižala bonitetno oceno Grčije, in sicer kar za 3 stopnje. Moody's je potem po seriji znižanj bonitetnih ocen v nekaterih evropskih državah opozorila še Washington, da bo morda morala znižati kreditno oceno ZDA, če ne bo pravočasnega dogovora o zvišanju meje javnega dolga in ukrepov za dolgoročno zmanjšanje proračunskega primanjkljaja.

 

Za ogled celotnega članka kliknite tukaj.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.