Tečajnica se še kar krajša

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Tomažič Janez Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Borze in denar Datum: 04. 07. 2011 Stran: 16

TEDENSKI PREGLED

Ta teden se začnejo objave polletnih rezultatov »blue chipov«.

Zmagovalec minulega tedna je bila sicer nelikvidna družba Plama-pur, ki se je ob prometu 30 tisoč evrov podražila za 7,14 odstotka. Finetol bo po skupščini v začetku avgusta zapustil ljubljansko borzo.
 
Minuli teden je bilo z dvema papirjema več kot za milijon evrov prometa - prvi je bil z 2,23 milijona evrov Krka, drugi pa z 1,13 milijona evrov Petrol, skupaj 4,96 milijona evrov, le s 25 papirji je bilo več kot za 10 tisoč evrov poslov.
 
Tečajnica na ljubljanski borzi se sicer vztrajno krajša, prva kandidatka za odhod je Marina Portorož , kjer bodo 25. julija odločali o iztisnitvi malih delničarjev, odpravnina je tako kot ob prevzemu 65 evrov.
 
Ko se špekulanti močno opečejo
 
Minuli teden se je iztekla prevzemna ponudba Zavarovalnice Triglav za Slovenijales. Prag za uspešnost prevzema je bil pri 90 odstotkih, cena pa je bila 112,6 evra. Mali delničarji so se kljub razdrobljeni lastniški sestavi na ponudbo odzvali, bogata premija pa ni prepričala Kada in Soda , saj sta ocenila, da je njun 22-odstotni sveženj vreden več. Nekateri špekulantski delničarji so v pričakovanju hitrega dobička kupili tudi do 100 tisoč evrov tega papirja, po neuspešnem prevzemu pa ostajajo ujeti v povsem nelikvidni delnici.

 
NFD Holding bi zmanjšal kapital
 
Delničarji NFD Holdinga, ki ga vodi Stanislav Valant, bodo na skupščini, sklicani za 2. avgusta, odločali tudi o zmanjšanju osnovnega kapitala za 21 milijonov evrov, je razvidno iz sklica skupščine, ki ga je družba objavila na Seonetu.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.