Factor Leasing kupil od Vitala delnice NLB

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: STA Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 29. 07. 2010 Stran: 11

Družba za svetovanje, trgovino in leasing Factor Leasing je pred dnevi kupila 26.748 delnic oz. približno 0,3 odstotka delnic NLB od družbe Vital. Kot je povedal direktor Factor Leasinga Boris Miklavčič, so delnice kupili zase kot naložbo. Delnice so bile po podatkih delniške knjige preknjižene v torek.


Družba Vital, hčerinska družba Taluma, katere večinska lastnica je država, je pred dnevi od Merkurja za šest milijonov evrov oz. za 225 evrov za delnico kupila skoraj 0,3 odstotka delnic NLB. S tem naj bi država, ki je tako posredno večinska lastnica Vitala, kršila zakon o prevzemih, pišeta časnika Dnevnik in Finance.

 

Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, zadeve preučujejo, z ugotovitvami pa bodo na četrtkovi seji seznanili tudi vlado. Po pisanju medijev bi zdaj lahko kateri koli izmed lastnikov NLB od države zahteval objavo prevzemne ponudbe po isti ceni, kot je delnice kupil Vital. Države k objavi prevzemne ponudbe sicer ne more prisiliti nihče, bi pa država izgubila glasovalne pravice, dokler prevzemne ponudbe ne objavi oziroma svojega deleža ne zniža pod prevzemni prag. Med drugim bi prevzem NLB po tej ceni rešil tudi del finančnih težav Zvona Ena Holdinga, Poteze Naložb v stečaju, Aktive Naložb, Maksime Investa, Publikuma, družb blizu belokranjskega poslovneža Darija Južne.

 

 

 

Factor Leasing je po dostopnih podatkih družba v lasti Borisa Miklavčiča, Dušana Beleta, Borisa Milevoja in Stanka Glavana. Lani je imela 185 milijonov evrov sredstev, ustvarila pa je za 2,5 milijona evrov prihodkov in slabih 90.000 evrov čistega dobička. Družba je med drugim močno navzoča na področju lizingov v gradbeništvu.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.