Kuharic na plečih malih delničarjev rešuje finančno izčrpano Vipo

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 21. 07. 2010 Stran: 20

Ljubljana - Novogoriška finančna družba Vipa, preko katere je Borut Kuharic pred tremi leti prevzel Vipo Holding, je v resnih finančnih težavah. Po naših informacijah se namreč Vipi v kratkem izteče za več deset milijonov evrov posojil, sredstev za poplačilo bančnih upnic pa družba nima. Da so finančne težave resne, nakazujejo tudi zadnje poteze Kuharica, ki je tudi direktor obeh družb.


Kuharic in Trošt pustila delničarje v temi

Mimo oči javnosti je namreč Kuharic začel priprave na pripojitev Vipe Holdinga k Vipi. S tem manevrom bi se Vipa kapitalsko okrepila in dobila za več kot 60 milijonov evrov premoženja, ki bi ga lahko uporabila za dodatno zavarovanje bančnih posojil. Pogodbo o pripojitvi Vipe Holdinga k njeni večinski lastnici je Kuharic podpisal že pred mesecem dni, a o tem »pozabii« obvestiti več kot 11.600 delničarjev Vipe Holdinga, ki je javna družba in tako zavezana k strožjim pravilom poročanja. O transparentnosti pripojitve veliko pove tudi podatek, da so nadzorniki Vipe Holdinga, ki jih vodi Niko Trošt (nekdanji predsednik uprave Hita), že maja izdali soglasje za pripojitev, a o tem- delničarjev tedaj prav tako niso obvestili.

Iz podpisane pogodbe o pripojitvi, ki čaka le še na soglasje delničarjev in s katero razpolagamo na Dnevniku, je razvidno, da je ta predvsem v poslovnem interesu Vipe, ne pa tudi malih delničarjev Vipe Holdinga. Ti imajo namreč sedaj v lasti delnice družbe, ki ima ob 50 milijonih evrov kapitala le 17 milijonov evrov posojil, po pripojitvi pa bodo imeli delnice mnogo bolj zadolžene Vipe, ki ima trenutno ob le 14 milijonih evrov kapitala več kot 43 milijonov evrov kratkoročnih posojil. Če ima Vipa Holding trenutno za vsak evro dolgov kar tri evre kapitala, bo razmerje v združeni družbi padlo na vsega en evro kapitala za en evro dolgov.

Menjava ena za ena

Pozornost zbuja tudi samo vrednotenje Vipe in Vipe Holdinga. Slednjo je namreč pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij Andrej Hartman ovrednotil na 51 milijonov evrov oziroma na približno toliko, kot ima kapitala, medtem ko je po Hartmanovih ocenah mnogo bolj zadolžena Vipa vredna kar 25 milijonov evrov oziroma 1,5-krat več, kot ima kapitala. Tako ne preseneča, da je bilo menjalno razmerje določeno pri eni delnici Vipe Holding za eno delnico Vipe, v združeni družbi pa bodo imeli mali delničarji Vipe Holdinga posledično še manjši vpliv kot doslej.

Četudi bi vsi mali delničarji na skupščini nasprotovali združitvi, ima Kuharic pod nadzorom zadosti kapitala Vipe Holdinga in Vipe, da pripojitev izpelje do konca. Kuharic za naše klice včeraj ni bil dosegljiv, zato ni znano, zakaj o načrtovani pripojitvi niso obvestili delničarjev, kakor tudi ne, kako natančno bo pripojitev potekala in kaj se bo zgodilo z lastnimi delnicami. Vipa Holding je namreč največja, več kot 40-odstotna lastnica Vipe, skladu lastnih delnic pa je treba prišteti še skoraj 20 odstotni paket delnic, ki je v lasti Vipe in Mlinotesta.

Tudi po združitvi vsi vzvodi odločanja pri Kuhariču

Je pa že sedaj mogoče napovedati, da bo imela tudi v združeni Vipi glavno besedo družba VHA, ki jo prav tako vodi Kuharic in ki po zaslugi sklada lastnih delnic (kljub le tretjinskem deležu) obvladuje lastništvo Vipe. Uradno je sicer VHA v lasti Vinske kleti Brda, Abanke Vipa in družbe Hit, vendar pa je njen dejanski lastnik družba Triplus, ki je že pred več leti izplačala Abanko Vipo in Hit. Uradni lastnik Triplusa je Zvon Ena Holding, ki pa po naših zanesljivih informacijah delež le začasno hrani za bodoče lastnike Vipe, med katerimi se omenja tudi Kuharica. Na upravljanje Vipe nima vpliva niti večinska, nekaj več kot 50-odstotna lastnica, dražba Vinska klet Brda. Ta se je namreč v zameno za nekoliko višje dividende že pred časom odpovedala upraviteljskim pravicam, kar pomeni, da ima Kuharic v rokah vse vzvode upravljanja v celotni novogoriški poslovni skupini.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.