Borzne družbe lani z več kot milijardo evrov odpisov in oslabitev slabih naložb

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 03. 04. 2010 Stran: 19

Družbe, ki jih vodijo oziroma so jih vodili (od leve proti desni) Draško Veselinovič (NLB), Saša Fajs (Center Naložbe), Andrej Lovšin (Intereuropa), Boško Šrot (Pivovarna Laško), Matjaž Kovačič (Nova KBM). Robert Časar (Luka Koper), Matjaž Gantar (KD Group), Simon Zdolšek (Zvon Ena Holding), Aleš Žajdela (Abanka Vipa) in Stanislav Valant (NFD Holding), so lani ustvarile skupno kar 411 milijonov evrov čiste izgube, oblikovati pa so morale za rekordnih 685 milijonov evrov oslabitev in odpisov.

Ljubljana - Večdesetmilijonski odpisi in oslabitve neekonomičnih naložb, nezavarovanih posojil ter zgrešenih investicij so skupna točka številnih najpomembnejših slovenskih družb, ki so v zadnjih dneh razkrile podatke o svojem poslovanju v letu 2009. Samo 25 analiziranih družb, ki so že razkrile poslovanje v minulem letu, je moralo lani oblikovati za kar 817 milijonov evrov oslabitev in odpisov naložb in danih posojil. V to pa ni vključenih še za nekaj več kot 100 milijonov evrov odpisov osnovnih sredstev, poleg tega pa gre zgolj za podatke matičnih dražb. Na ravni skupin so namreč odpisi še za nekaj sto milijonov evrov višji in bodo presegli milijardo evrov. Posledično so analizirane družbe lani ustvarile kar pol milijarde evrov čiste izgube, kar je enkrat več, kot so je imele v letu 2008.


Največ odpisov in oslabitev, in sicer kar 194 oziroma 124 milijonov evrov, so imeli lani v Novi Ljubljanski banki in Centru Naložbah, ki sta ju večji del minulega leta vodila Draško Veselinovič in Saša Fajs.

Več kot 30 milijonov evrov odpisov in slabitev so morali lani oblikovati tudi v Intereuropi, Pivovarni Laško, Novi KBM, KD Group, Luki Koper in Zvonu Ena Holdingu, le nekoliko manj pa še v Abanki Vipa, NFD Holdingu in Petrolu.


Vrednost odpisov in oslabitev se bo do konca meseca dodatno povečala, saj številne družbe, ki kotirajo na borzi, še vedno niso razkrile poslovnih rezultatov. »Prav je, da so očistili bilance, saj so tako vlagatelji dobili jasno sliko, družba pa zdrava izhodišča za naprej,« ocenjuje član uprave Ilirike Matjaž Bernik, podobno mnenje pa ima tudi Bojan Ivane iz KD Banke. »Dodaten problem je, da se odpisujejo razne investicije, za katere so bila najeta velika posojila. Zato bodo odpisane investicije še naprej bremenile poslovanje družb,« opozarja direktor sektorja analiz Alte Investa Sašo Stanovnik. Analitiki v letošnjem letu ne pričakujejo več tako visokih odpisov. Izjema so banke, saj Ivane opozarja, da jih bodo bremenile predvsem težave družb iz gradbenega sektorja.

Zaradi milijonskih odpisov in rekordnih izgub so številni mali delničarji takoj po objavi rezultatov želeli prodati svoje delnice.

Po objavi rezultatov je denimo delnica Intereurope v samo enem dnevu izgubila 7,7 odstotka vrednosti, delnica Luke Koper 5,8, delnica Laškega pa sedem odstotkov vrednosti. Tudi sicer je opaziti, da se je število delničarjev v zadnjih tednih zmanjšalo predvsem v družbah, ki so imele lani največ odpisov in najvišje izgube.

Zaradi oškodovanja družbe so se delničarji Intereurope že lani odločili, da tožijo nekdanjega predsednika uprave Andreja Lovšina in preostale člane uprave, konec marca pa so podobno odločitev sprejeli tudi delničarji Luke Koper. Ali bodo letos o odškodninskih tožbah odločali tudi delničarji Pivovarne Laško, Centra Naložb, Iskre Avtoelektrike, Istrabenza..., bo znano v prihodnjih mesecih, ko bodo sklicane redne skupščine.


Od posojil do naložb v Rusijo, Slovaško...

V nasprotju z letom 2008, ko je bila glavnina odpisov posledica padcev tečajev, so ključni razlog za lanske odpise v večini primerov predvsem zgrešene in neekonomične odločitve nekdanjih uprav, ki so jih, vsaj ko gre za državna podjetja, nastavili v času Janševe vlade. Intereuropa je morala tako lani naložbo v svojo moskovsko družbo, v katero je zdaj že nekdanji predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin vložil več kot 140 milijonov evrov, oslabiti kar za 45 milijonov evrov, še pred tem pa je omenjena ruska družba tudi sama oblikovala za 35 milijonov evrov oslabitev predrago kupljenih nepremičnin in drugih sredstev.

Pri Luki Koper je glavnino slabitev prispeval vsega 10-odstotni delež slovaške družbe Trade Trans Invest, za katerega je nekdanji predsednik uprave Robert Časar odštel več kot 25 milijonov evrov, dejansko pa je vreden le okoli pet milijonov evrov.

Pivovarna Laško, ki jo je do srede minulega leta vodil Boško Šrot, je morala odpisati večmilijonska posojila družbama Center Naložbe in Infond Holding ter večji del naložbe v Jadransko pivovaro, k odpisom pa je svoj delež prispeval tudi 22-odstotni delež Thermane, ki ga je Laškemu po visoki ceni prodal prav Infondu Holdingu. Center Naložbe je moral zaradi stečaja odpisati svojo celotno naložbo in posojila Infondu Holdingu,

Iskra Avtoelektrika pa terjatve in posojila družbi SFM Marijana Groffa, nekdanjega predsednika nadzornega sveta Iskre Avtoelektrike.


Največje doslej razkrite oslabitve in odpisi v letu 2009 (v mio EUR) 

 

vir: Seonet, izdajatelji, Ajpes

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.