Zvon Ena Holding blokiran

NatisniNatisni

Medij: Gorenjski glas Avtorji: Žargi Štefan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ekonomija Datum: 19. 03. 2010 Stran: 17

Potem ko je sodišče v Mariboru potrdilo predlog Dravskih elektrarn o izvršbi, je šest slovenskih bank blokiralo vse račune Zvon Ena Holdinga.


Ljubljana, Maribor - Vse kaže, da se je začel razpletati vozel poravnave dolga enega največjih slovenskih holdingov Zvon Ena, ki je prek družbe Gospodarstvo Rast v posredni lastni mariborske nadškofije. Zvon Ena si je namreč v letu 2007 pri Dravskih elektrarnah Maribor sposodil za v času Janševe vlade politično podprt prevzem Petrola 21 milijonov evrov, ki pa jih do aprila lani, ko je dolg zapadel, ni mogel vrniti. Dravske elektrarne Maribor (DEM) so v začetku junija lani dočakale plačilo 12 milijonov evrov, za preostali dolg v višini devet milijonov evrov pa so v začetku februarja letos vložile izvršni predlog na okrožno sodišče v Mariboru. Sodišče je predlogu v celoti ugodilo in šest slovenskih bank med njimi je tudi Gorenjska banka, je v torek po poročanju Dnevnika blokiralo vse transakcij ske račune Zvon Ena Holdinga. Poleg rubeža sredstev na transakcij skih računih bodo DEM na dražbi prodale delnice NLB ter delnice dveh skladov v Bosni in Hercegovini, kar pa še zdaleč ne bo zadoščalo za pokritje dolga.

Zvon Ena Holding ima po zadnjih podatkih iz septembra lani za kar 370 milijonov evrov kratkoročnega finančnega dolga, štirikrat manj kapitala in 575 milijonov evrov sredstev, v devetih mesecih lani pa je ustvaril za 5,5 milijona izgube. Z blokado vseh računov in nelikvidnostjo so podani razlogi za stečaj in od upnikov je odvisno, ali bodo podali tovrstni predlog. S stečajem Zvon Ena Holdinga bi brez premoženja ostalo 30.900 malih delničarjev, največ pa bi izgubila mariborska nadškofija, saj bi posledično postalo plačilno nesposobno tudi Gospodarstvo Rast. Stečaj bi vplival tudi na številne družbe, ki so v lasti Zvona Ena, pri čemer naj omenimo, da so nekaj več kot desetodstotni delež Abanke Vipa lani začasno prodali Gorenjski banki. Lastniški delež ima Zvon Ena tudi v Alpetourju potovalni agenciji.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.