Stečaj Infond Holdinga

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Klapš Srečko Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Naslovna stran Datum: 29. 12. 2009 Stran: 1 in 9

Okoli 32 tisoč delničarjev ostalo brez vsega, VZMD zahteva od države, da zanje poskrbi. Naslednja bo družba Center Naložbe
Mariborsko okrožno sodišče je včeraj uvedlo stečaj nad mariborsko finančno družbo Infond Holding in za stečajnega upravitelja imenovalo Marka Zamana. Upniki Infond Holdinga, ki ga je nazadnje vodil direktor in solastnik Pierpaolo Cerani in je v posredni lasti zakoncev Šrot, lahko terjatve ter druge pravice v postopku prijavijo do 29. marca.
Mali delničarji, okoli 32 tisoč jih je, v stečajnem postopku niso upniki, zato ne morejo iz stečajne mase pričakovati nič.

Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), je dejal, da so si vseskozi prizadevali, da stečaja ne bi bilo. Napovedal je, da v strokovnem svetu VZMD razmišljajo o različnih rešitvah, s katerimi bi malim delničarjem "povrnili" vsaj minimalni vložek.

Zaradi prodaj delnic iz portfelja Infond Holdinga na podlagi sodnih izvršb ni povsem znano, koliko premoženja naj bi Infond Holding še imel. Družbe iz Skupine Pivovarna Laško imajo skupaj s terjatvami do družbe Center Naložbe, za katero se pričakuje stečaj v kratkem, za dobrih 124 milijonov evrov terjatev. Upniki Infond Holdinga lahko prijavijo terjatve do konca marca. Okoli 32 tisoč delničarjev ostalo brez vsega. VZMD zahteva od države, da zanje poskrbi
Mariborsko okrožno sodišče je včeraj uvedlo stečaj nad mariborsko finančno družbo Infond Holding in za stečajnega upravitelja imenovalo Marka Zamana, so objavili na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.
Upniki Infond Holdinga, ki ga je vodil direktor in solastnik Pierpaolo Cerani in je v posredni lasti zakoncev Šrot, morajo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v postopku prijaviti do 29. marca 2010. V kratkem pa naj bi mariborsko okrožno sodišče objavilo tudi oklic o uvedbi stečajnega postopka nad družbo Center Naložbe, ki jo vodi Jana Grbec.
Samo Infond Holding ima okoli 32.000 malih delničarjev , ki bodo po stečaju brez še tistih nekaj centov, ki so jih včeraj še lahko iztržili na Ljubljanski borzi, saj naj bi ta zaradi začetka stečajnega postopa te delnice umaknila z borze. Dr. Borut Bratina z mariborske Ekonomsko-poslovne fakultete je za Večer povedal, da delničarji v stečajnem postopku niso upniki, zato "ne morejo ničesar pričakovati iz stečajne mase". Bratina je še dodal, da bi sicer teoretično delničarji lahko kaj dobili iz stečajne mase, če bi družba imela toliko premoženja, da bi poplačala vse upnike, kar pa je v primeru Infond Holdinga malo verjetno.
Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev  (VZMD) je včeraj nekoliko resignirano dejal, da so si vseskozi prizadevali, da se stečaj kot najslabši scenarij za male delničarje naj ne bi zgodil. "V finančne holdinge, naslednike nekdanjih pooblaščenih družb za upravljanje, je svoj certifikat ob delitvi družbenega premoženja vložilo okoli 200 tisoč Slovencev. Zato se mora država zavedati svoje odgovornosti in malim delničarjem - davkoplačevalcem, ki že tako ali tako preko jamstvenih shem saniramo bančni sistem, nekako zagotovi vsaj minimalni vložek." Na vprašanje kako, Verbič pojasnjuje, da v strokovnem svetu VZMD razmišljajo o različnih rešitvah in predlogih, ki naj bi jih kmalu posredovali. S prstom kaže tudi na odgovornost akterjev, ki so pripeljali do takšnega stanja in ostajajo brez večjih posledic ter so se okoristili, tudi banke upnice, ki niso dovolj skrbno bedele nad dajanjem posojil.
Dr. Borut Bratina, EPF: "Delničarji v stečajnem postopku niso upniki, zato ne morejo ničesar pričakovati iz stečajne mase."
Čeprav lahko upniki Infond Holdinga, med katerimi so največje družbe iz Skupine Pivovarne Laško, svoje terjatve v stečajnem postopku prijavljajo do konca marca, že danes ni povsem znano, koliko premoženja naj bi Infond Holding sploh imel.
Znano je, da mariborska družba Zlata moneta II na podlagi sodne izvršbe prodaja delnice Mercatorja in Pivovarne Laško, ki so bile v lasti insolventnega Infond Holdinga. Perutnina Ptuj pa je za zavarovanje svoje skoraj šest milijonov evrov vredne terjatve skušala prodati okoli 70-odstotni delež Centra Naložbe. Medtem so se med kupci nekaterih deležev Mercatorja in Tovarne nogavic Polzela, ki naj bi jih prodajal Boško Šrot, v delniških knjigah pojavlja kranjski Iskratel in novogoriška Vipa.
Pivovarna Union ima do Infond Holdinga za 27,6 milijona evrov terjatev, Radenska za okoli 10 milijonov, Fructal za 3,3 milijona evrov (povrhu vsega ima še za 5,4 milijona evrov kapitalske izgube iz prodaje delnic), Delo pa ima za 1,7 milijona evrov terjatev do Infond Holdinga.
Skupina Pivovarna Laško ima skupaj s terjatvami do Centra Naložbe za dobrih 124 milijonov evrov terjatev, pri čemer naj bi slabitve ob koncu leta presegle 190 milijonov evrov. Medtem je konec  preteklega tedna odstopil nadzornik Infond Holdinga Aleksander Tadeusz Galos, ki je bil na oktobrski skupščini z Jano Grbec in Giulianom Roggerom imenovan v nadzorni svet.
V Infond Holdingu odstopne izjave naj ne bi sprejeli, prav tako niso pojasnili, zakaj se je Tadeusz Galos odločil za to potezo.
Ne glede na to, da je družba Center Naložbe za 4. januar sklicala novo skupščino, na kateri naj bi lastniki odločali o dokapitalizaciji v višini do 74 milijonov evrov s sedanjih 15,76 milijona evrov na največ 89,76 milijona evrov, poznavalci razmer napovedujejo stečaj tudi za družbo Center Naložbe in podobno usodo še okoli 33 tisočim malim delničarjem.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.