O poslih s povezanimi osebami vsak po svoje

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik  Avtorji: Polanič Matjaž  Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik  Datum: 05. 12. 2009  Stran: 22

Ljubljana - Pravne naslednice pooblaščenih investicijskih družb (pid), ki imaj o več kot 440.000 malih delničarjev, so po neuradnih ocenah v prvem polletju sklenile za več kot 250 milijonov evrov poslov s povezanimi osebami. Po večini gre za posojila (dana in prejeta) povezanim družbam, prodajo finančnih naložb in dokapitalizacije odvisnih in hčerinskih družb, manjši del pa se nanaša tudi na razne svetovalne storitve.

Natančna vrednost poslov naslednic pidov s povezanimi osebami ni znana, podatka o tem pa nima niti Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki nadzira te posle. Naslednice pidov si namreč vsaka po svoje razlagajo posle s povezanimi osebami, kar je razvidno tudi iz njihovih poročil, ki se med seboj občutno razlikujejo.

Še najobširneje posle s povezanimi osebami razkrivata Zlata Moneta II, ki je prek družbe Medaljon v večinski lasti Probanknih menedžerjev, in KD Group, ki ga vodi Matjaž Gantar. V slednjem tako razkrivajo celo posle z družbami, v katerih imajo člani uprave, nadzornega sveta ali njihovi ožji družinski člani najmanj 20 odstotkov lastništva, dodato pa razkrivajo tudi posle z družbami, v katerih člani uprave in nadzornega sveta KD Group opravljajo zgolj funkcijo člana nadzornega sveta. V KD Group sicer ob tem ne razkrivajo tudi vrednosti poslov, medtem ko v Zlati Moneti II razkrivajo tudi vrednost kreditnih poslov s povezanimi osebami.

V KD Group, ki ga vodi predsednik upravnega odbora Matjaž Gantar, imajo očitno nekoliko drugačno pojmovanje poslov s povezanimi osebami kot v večini preostalih naslednic pidov. Medtem ko večina naslednic pidov razkriva le izbrane posle s povezanimi osebami, so v KD Group razkritje teh poslov zastavili mnogo širše.

Na drugi strani Infond Holding in Center Naložbe razkrivata le skupni obseg posojil, terjatev, odhodkov in prihodkov med povezanimi družbami, ne pa tudi podatka o tem, za katero povezano osebo sploh gre.

V Triglavu Naložbah so denimo ocenili, da so zadostili zakonskim pogojem poročanja s tem, ko so razkrili tip posla in nasprotno stranko, v NFD Holdingu pa med povezane osebe štejejo le člane uprave, preostale zaposlene in člane nadzornega sveta ter odvisne družbe. Poslov z družbama Finetol in Maksima Invest, ki imata skupaj v lasti 47 odstotkov vseh delnic NFD Holdinga, v družbi ne uvrščajo med posle s povezanimi osebami, kot tudi ne poslov s Savo, v kateri je predsednik uprave NFD Holdinga Stanislav Valant član nadzornega sveta.

V NFD Holdingu sicer pojasnjujejo, da razkrivajo vse informacije, ki jih od njih zahteva zakonodaja, vendar pa podobno pravijo tudi v KD Group, kjer o povezanih poslih poročajo veliko bolj natančno. Ali so morah katero od naslednic pidov letos prositi za dodatna pojasnila glede poslov s povezanimi osebami in kako sploh poteka postopek nadzora teh poslov, na ATVP ne razkrivajo, saj gre za »zaupne podatke«.

Mali delničarji pospešeno zapuščajo naslednice pidov

Delničarji 17 največjih holdingov, ki kotirajo na borzi in ki so nastali s preoblikovanjem pooblaščenih investicijskih družb, so letos izgubili že več kot 375 milijonov evrov premoženja. Za toliko se je namreč od začetka leta znižala tržna kapitalizacija analiziranih holdingov, ki obvladujejo dobršen del slovenskega gospodarstva. Še konec leta 2007 je tržna kapitalizacija 17 analiziranih naslednic pidov znašala več kot 1,4 milijarde evrov, zdaj pa le še dobrih 500 milijonov evrov. Tako ne preseneča, da se število delničarjev naslednic pidov pospešeno zmanjšuje. Včeraj jih je bilo tako po podatkih Centralne klirinškodepotne družbe le še 441.491, kar več kot 21.000 manj kot pred dobrim letom dni.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.