NLB znova lastnica Petrola

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Grgič Maja Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 09. 05. 2009 Stran: 15

Premetavanje delnic ATVP meni, da Nova Ljubljanska banka in država nista povezani osebi Damjanu Žuglju menda ponujajo sedež v upravi Petrola

Ljubljana - Včerajšnji pogled v delniško knjigo Petrola je tudi uradno razkril, da je Mercator 6,06 odstotka te energetske družbe prodal Novi Ljubljanski banki (NLB), kije ta isti sveženj pred dobrim mesecem prodala ljubljanski trgovski družbi. Cena delnice je uradno še vedno skrivnost. Ključno vprašanje je zdaj, ali sta NLB in država povezani osebi in ali državni lastniki torej v Petrolu kršijo prevzemno zakonodajo.

Forocan smo ze, aa je _ni_d reirolove delnice, ki jih je zasegla Istrabenzu, v začetku aprila prodala Mercatorju, da bi se s tem na skupščini Petrola izognila tveganju izgube glasovalnih pravic državnih lastnikov. Zdaj ko sta obe skupščini Petrola - aprila in majska - že mimo, je Mercator delnice energetske družbe NLB »vrnil«. Ali torej NLB ter državni Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba veljajo za povezane osebe in ali bi torej zdaj morale v Petrolu objaviti prevzemno ponudbo, smo vprašali Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP)? »Po podatkih iz delniške knjige na današnji dan Republika Slovenija v NLB nima prevladujočega deleža (torej več kot 50 odstotkov glasovalnih pravic) po zakonu o prevzemih,« so nam odgovorili na ATVP.

Tudi v NLB menijo, da po določilih zakona o prevzemih niso z državo povezana oseba. Presoja vloge države v NLB po zakonu o bančništvu bi dala drugačen rezultat. Ali bo agencija ponovno preverila povezanost NLB in državnih skladov ter ali je mogoče začasno prodajo Petrolovih delnic Mercatorju in nato nazaj NLB razumeti kot njihovo parkiranje, pa na ATVP odgovarjajo: »Agencija za trg vrednostnih papirjev po uradni dolžnosti spremlja trgovanje z delnicami družb in ob morebitnih ugotovitvah kršitev ukrepa skladno z zakonom.« Dodali so, da konkretnih primerov ne morejo komentirati. ATVP pa utegne biti tudi drugače povezana s Petrolom.

Neuradno je namreč mogoče izvedeti, da naj bi ena od vladajočih strank mesto v upravi Petrola ponudila direktorju te agencije Damjanu Žuglju. Ali to drži, od Zuglja včeraj do zaključka redakcije nismo dobili odgovora. Če so navedbe, da se Žugelj poteguje za sedež v upravi Petrola, resnične, potem se seveda odpira vprašanje, ali je primerno, da vodstvo agencije presoja o omenjenih poslih z delnicami Petrola oziroma morebitnem obvladovanju družbe.

AttachmentSize
3988764.pdf281.96 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.