Šrot si odpira pot, da mu bo pivovarna odplačala dolgove

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Lipnik Karel,Sovdat Petra Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 04. 05. 2009 Stran: 5

Delničarji Infonda Holdinga Boška Šrota bodo v petek glasovali o povečanju osnovnega kapitala s konverzijo terjatev Centra Naložb Boška Šrota v deleže Infonda. Delničarji Pivovarne Laško Boška Šrota pa bodo 29. maja glasovali o 50odstotnem odobrenem kapitalu. Po mnenju več poznavalcev se Šrot z omenjenima manevroma pripravlja na pripojitev svojih družb, prek katerih posredno obvladuje 56 odstotkov pivovarske skupine, k Pivovarni Laško.

V Laškem se nam včeraj za komentar niso oglasili, tezo pa potrjuje sklic skupščine, ki govori o tem, da se lahko uprava pivovarne odloči tudi, da dokapitalizacijo izvede s stvarnimi vložki. Ko smo o menda nameravanih pripojitvah včeraj vprašali Srotovega piarovca Jureta Struca, smo dobili tak odgovor: »Še prejšnji teden je imperij razpadal. A potrebujete naslovnico?« Scenarij pripojitve Šrotovih družb k Laškemu Infondbo 30 milijonovosnovnega kapitala po umiku porabil za kritje lanske čiste izgube, za kar je že porabil vse kapitalske rezerve in preneseni dobiček.

S tem bo Infond Holding prišel na ničlo. [kdorzna,paznaJ O odobrenem kapitalu v prihodnjem mesecu v Infondu Holdingu ki Pivovarni Laško; je to priprava na pripojitve? Srot si odpira pot, da mu bo pivovarna odplačala dolgove Po tem pa naj bi Center Naložbe (CN), ki ga prek svojega Kolonela tudi statutarno nadzoruje Boško Šrot, dokapitaliziral Infond. S konverzijo za skupaj 65 milijonov evrov terjatev (kje natančno so nastale, iz letnega poročila CN ni mogoče ugotoviti) do Infonda bo CN postal 86,8-odstotni lastnik Infonda. Skupaj z deležem Fructala, kije tudi v lasti Laškega, bi ob umiku lastnih delnic Infonda Šrot obvladoval dobrih 91 odstotkov kapitala Infonda. S tem pa bi dobil tudi pravico do iztisa malih delničarjev in umika delnic Infonda z borze. To bi pomenilo, da bi Šrot tudi pravno gledano z Infondom, katerega nekaj več kot 70-odstotni lastnik je CN, počel, kar bi želel. O pripojitveni pogodbi, ki mora biti potrjena s tremi četrtinami glasov na skupščini prisotnega kapitala, se namreč lahko tudi po zakonu glasuje že po podpisu pogodbe.

Kako bi tekla še morebitna pripojitev CN in kako pripojitev Infonda k Laškemu (torej, kakšen delež bi Infond imel v Laškem) bi bilo odvisno od menjalnega razmerja, ki pa v sklicu skupščine pivovarne ni razkrito. Zakaj pripojitev? Zaradi dolgov In kaj bi Šrot pridobil s pripojitvijo? Preprosto povedano bi Pivovarna Laško prevzela tudi dolgove Infonda (ter Centra Naložb, njegovega lastnika Kolonela in njegove lastnice Atke-Prima) in jih morala tudi financirati. Kakšne so bile konec lanskega leta obveznosti Atke-Prima in Kolonela, še ni znano, saj njune bilance še niso dostopne. CN je imel konec minulega leta ob 79 milijonih čiste izgube in 82 milijonih evrov kapitala skupaj dobrih 424 milijonov evrov kratkoročnih posojil. Od tega so jih 317,8 milijona prispevale banke, 31.4 milijona evrov pa so dale družbe iz skupine. CN, torej druge družbe, ki jih obvladuje Boško Šrot (Infond Holding, Pivovarna Laško in njene hčere, Mercator in Tovarna nogavic Polzela). Kratkoročna posojila CN financirajo 85 odstotkov vseh sredstev. Infond Holdingpa je lani imel 81,8 milijona čiste izgube. Konec lanskega leta je imel 426 milijonov evrovkratkoročnih obveznosti, največ, 283 milijonov evrov, so jih prispevale domače banke, s 113 milijoni pa sledijo »druga slovenska podjetja«. • Infond ni konsolidiral Laškega ► Infond Holding, ki je lastnik več kot polovice Pivovarne Laško, se je zaradi omejenih glasovalnih pravic odločil, da ne bo izdelal konsolidiranih poslovnih izkazov, čeprav je kot velika gospodarska družba po zakonu zavezan k temu. To je razvidno iz letnega poročila družbe. Največ škode je Infondu lani v izkazu uspeha prineslo razvrednotenje naložbe v Mercator, s katerim je prikazal 106 milijonov evrov izgube. Čista lanska izguba holdinga je dosegla 81,8 milijona evrov. Holding je imel konec prejšnjega leta ob 493 milijonih evrov skupne vrednosti premoženja le še 54 milijonov evrov lastnega kapitala. Pri tem je treba opozoriti, da naložbo v Pivovarno Laško vodi kot pridruženo družbo in vrednost te naložbe po njeni nabavni vrednosti, ki pa je precej višja od trenutne tržne. Če bi Infond delež v Laškem konsolidiral v svoje bilance, bi se delež Fructala v Infondu štel za lastne delnice, zato te delnice ob morebitni iztisnitvi malih delničarjev Infonda ne bi smele glasovati. V tem primeru Šrotov lastniški delež v Infondu ne bi dosegel zahtevanih 90 odstotkov.

AttachmentSize
3979931.pdf464.11 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.