V Gorenju revizor še 13 leto zapored, delničarjem 15 centov dividende

NatisniNatisni

Na 18. skupščina družbe Gorenje, d.d., je Stojan Auer predsednik sveta Zavoda za zastopanje in izobraževanje malih delničarjev in pooblaščenec Društva MDS zastopal 61.151 delnic. Sprejeti so bili vsi predlagani sklepi, nasprotni predlog za zamenjavo revizorja po 12 letih, dobil le 25,16 % podpore.

 

Velenje, 05. julij 2012


 

Dividende 15 centov, upravi in nadzornikom razrešnica

Delničarji Gorenja so potrdili 15 centov dividende na delnico ter upravi in nadzornikom podelili razrešnico za leto 2011.

EBIT marža Gorenja je bila lani 2,6-odstotna, do leta 2015 pa jo uprava pod vodstvom Franja Bobinca, želi povečati nad pet odstotkov. Stroške bodo poskušali znižati tudi s selitvijo proizvodnje iz Švedske, kjer je Gorenje lastnik proizvajalca bele tehnike premium razreda Asko, v Slovenijo. Bi pa končni rezultat lahko bil boljši, če ne bi zaradi valutnih tveganj Gorenje izgubil kar nekaj milijonov EUR dobička.

Del proizvodnje iz Slovenije, pa bodo preselili v Srbijo. »Morate vedeti, da je Švedska 2,5-krat dražja od Slovenije, ta pa trikrat dražja od Srbije,« je povedal Bobinac. »Pri Sloveniji je težava, ker stroški dela rastejo hitreje kot produktivnost. 

Po mnenju namestnik predsednika nadzornega sveta. Uprava Gorenja dobro obvladuje stroške, več pozornosti pa bo morala nameniti višanju marže, tržnih deležev in dobičkonosnosti. Sicer je neto finančni dolg družbe znašal 382,5 milijonov EUR, kar je za skoraj 80 milijonov EUR manj kot v preteklosti; pri izvozu pa so iz prvega mesta uspeli izriniti Revoz.

 

KPMG žal še 13 leto zapored revizor Gorenja

"Nimamo nič proti družbi KPMG, vendar menimo, da je po 13 letih higienično zamenjati revizorja. Zato predlagamo, da revizor postane Deloitte Revizija," je nasprotni predlog društva Mali delničarji Slovenije utemeljil Stojan Auer. Drugo revizijsko družbo pa so želeli tudi predstavniki Kapitalske družbe, največje lastnice Gorenja (22,2%).

Nadzorni svet zamenjavi revizijske družbe nasprotuje, pa čeprav stroka sicer priporoča, da se revizijska hiša zamenja na pet let, a kot je povedal nadzornik Martinjak, bi bila zamenjava revizijske hiše ta hip preveč tvegana, zato so priporočili, da spet izberejo KPMG.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.