Sta Triglav in Sava Re lahko kos velikanom?

NatisniNatisni

Medij: Delo  Avtorji: Karl Lipnik Teme:  Zavarovalnica Triglav, Sava RE Datum: Četrtek, 17. januar 2019 Stran: 11

Ljubljana - Kljub vsem tveganjem in nesrečam, ali pa prav zaradi njih, je bilo lansko leto za zavarovalnice na splošno uspešno. K temu so prispevali predvsem gospodarska rast in investicijski prihodki. Letos analitiki pričakujejo manj uspešno finančno poslovanje zavarovalnic.

Zanimivo, napovedi kažejo, da bodo zavarovalnice letos zmanjšale investicije, namenjene širitvam na nove trge (prevzeme). Delno zaradi pričakovane zmernejše gospodarske rasti, delno pa tudi zaradi sprememb zakonodaje se bodo bolj osredotočale na osnovno dejavnost ter racionalizacijo stroškov s ciljem krepitve bilančne stabilnosti.

Škode so priložnost za posel

Povprečnemu vlagatelju se zdi zavarovalniški posel mogoče nekoliko čuden. Na poslovanje zavarovalnic namreč vplivajo veliki škodni dogodki, ki lahko močno oklestijo dobičke. Toda prav škode so tudi priložnost, da povečajo posel. Po škodah je namreč lažje prepričati nezavarovane oškodovance, da se zavarujejo, poleg tega pa je lažje zvišati zavarovalne premije. Letu nesreč skoraj po pravilu sledi leto rasti obsega poslovanja.

Konkurenca prehuda za podražitve

Lansko leto zavarovancem in z njimi tudi zavarovalnicam ni prizaneslo. Indeks delnic evropskih zavarovalnic je zdrsnil za desetino. Naravne nesreče so udrihale po vsej zemeljski obli in tudi v Sloveniji je klestila toča, ki je »udarila« tudi obe največji zavarovalniški skupini Zavarovalnico Triglav in Savo Re. Zadnja je utrpela tudi povečano število izplačil škod zaradi nesreč v tujini. Sava Re je sicer lani pričakovala tudi opazno rast premij v pozavarovalnem delu. Zaradi orkanov, ki so leta 2017 prizadeli ZDA in karibske države, je bilo pričakovati podražitev premij v letu 2018, kar pa se zaradi konkurence na trgu ni zgodilo.

Naložbeni portfelji na prepihu

Drugo tveganje, ki vpliva na odločitve vlagateljev, pa je upravljanje finančnih naložb. Glavnina premoženja zavarovalnic so dolgoročni dolžniški vrednostni papirji. V obdobju nizkih obrestnih mer se sicer zmanjšajo obrestni prihodki, toda zavarovalnicam se zaradi rasti tečajev obveznic poveča vrednost portfelja. Ko se stroški zadolževanja zvišajo, in to je na evropskih finančnih trgih pričakovati letos, se zgodi obratno. Zavarovalnice sicer imajo vgrajene mehanizme, ki omejijo učinek teh nihanj na stabilnost poslovanja. Lahko pa se seveda pozna pri dobičkonosnosti in tega se bojijo tudi vlagatelji. Tudi če ne vpliva na finančni rezultat, se lahko zmanjša likvidnost naložbenega dela portfelja.

Triglav in Sava Re primerljiva s konkurenco

In kje sta tu obe največji slovenski zavarovalnici? Kot že omenjeno, sta lani obe utrpeli povečano število škodnih dogodkov. Toda to je vplivalo le na doseganje ciljev. Ti cilji so bili, sodeč po zadnjih sporočilih, lani kljub vsemu doseženi. Obe sta (v prvih devetih mesecih) dosegli več kot petodstotno rast kosmatih premij, kar je primerljivo z rastjo zavarovalniškega trga v svetu. Čisti dobiček Save Re kaže na približno 25-odstotno medletno rast, dobiček Save Re pa se je, sodeč po treh četrtinah leta, povečal za desetino. Tudi po donosu kapitala sta obe skoraj izenačeni. Donos kapitala Zavarovalnice Triglav je dobrih deset odstotkov, Save Re pa 12 odstotkov. To je primerljivo z drugimi uspešnejšimi zavarovalnicami v regiji.

Tekma na dveh frontah

Z lanskim letom so bolj zadovoljni delničarji Triglava, saj se je cena delnic povzpela za pet odstotkov, medtem ko je cena delnic Save Re za tri odstotke zdrsnila. Poleg tega so bili Triglavovi delničarji nagrajeni z obilnejšo dividendo. A to se lahko letos uravnoteži. Sodeč po kazalcih poslovanja so delnice Zavarovalnice Triglav nekoliko dražje od delnic Save Re. Njihova cena je tudi dokaj primerljiva s ceno, ki jo dosegajo delnice avstrijske zavarovalniške skupine Vienna Insurance. Vsaj za obe zavarovalnici tako ni opaznega diskonta zaradi nelikvidnosti delnic na ljubljanski borzi (uvedba vzdrževalcev likvidnosti bo le delno odpravila to težavo).

Sava Re letos načrtuje okoli triodstotno rast kosmatih premij in približno šestino večji dobiček, Triglav pa več kot petodstotno rast kosmatih premij in dobrih deset odstotkov večji dobiček. Vse tako kaže, da bosta obe zavarovalnici poleg boja za zavarovance z uspešnim poslovanjem tekmovali tudi za vlagatelje. Če seveda ne bo že spomladanske pozebe in nato toče. Tudi Zavarovalnica Triglav in Sava Re pa se srečujeta z izzivi drugih zavarovalnic, povezanimi z razmerami na finančnih trgih.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.