Zadnja priložnost za prodajo delnic Certe Holdinga in Certe

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice  Avtorji: Saša Dragoš  Teme:  mali delničarji  Datum: Sobota, 1. september 2018 Stran: 3

Mirna skupščina Certe Holdinga potrdila, da delničarji čakajo samo še na naložbe Zadnja priložnost za prodajo delnic Certe Holdinga in Certe

Po dveh letih prvič mirna včerajšnja skupščina Certe Holdinga je prinesla hitro potrditev vseh sklepov. Postojnska jama, ki je doslej odkupila 78,71 odstotka delnic holdinga, je sočasno objavila prevzemno ponudbo za holding in Certo. To pomeni, da imajo preostali lastniki delnic obeh družb čas do 1. oktobra, da jih prodajo po dosedanji odkupni ceni.  

 

Cerkno, 01.09.2018

 

Skupščina Certe Holdinga se je včeraj zgodila na svoj običajni datum, v lastnem Hotelu, brez prisotnosti policistov, varnostnikov in novinarjev. Vse sklepe je potrdila hitro. Predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj, ki je s prevzemno namero v viharnem poldrugem letu odkupil veliko večino holdingovih delnic, je mirno skupščino pospremil z besedami: “To je velik uspeh!”

 

Delničarska vojna nepojasnjena...

 

Potem ko je na do malih delničarjev zgodovinsko agresivni skupščini Certe Holdinga leta 2016, in na lanskih domnevnih dveh skupščinah še potekala velika, lani s strani civilne pobude sicer zaigrana drama v prisotnosti policistov in najetih varuhov reda, je hotel včeraj med skupščino sameval. To je pokazalo, da so Cerkljani željni zgolj uresničitve razvojnih načrtov Postojnske jame in Marjana Batagelja. . Po več kot dveh letih ostaja nepojasnjeno, kdo je grdo zgodbo s ponudbo za odkup delnic Certe Holdinga za en evro junija leta 2016 začel in jo stopnjeval do napada na male delničarje na večkrat prelagani skupščini. Prav tako se še ne ve, kaj je vodilo Civilno pobudo za Cerkljansko najprej v suvereno obrambo delničarjev pred krajo, potem pa v brezglavi nakup delnic, obtoževanje njihovega kupca po 3,2 evra z jasno prevzemno namero in v zlagano lansko skupščino.

 

Vsem neznankam med dvema ognjema navkljub so mali delničarji prepričljivemu Batagelju in Postojnski jami prodali 78,71 odstotka delnic Certe Holdinga. ... pogled pa usmerjen naprej

 

Na včerajšnji skupščini so sodelovali nosilci 60 odstotkov kapitala. Med njimi dela prijavljenih delničarjev in članov civilne pobude (ne ve se niti, ali pobuda še obstaja ali je razpadla) ni bilo. Prisotni so potrdili vse sklepe. To pomeni, da je vodstvo dobilo razrešnico in sklep, da bo izguba Certe Holdinga pokrita iz kapitalskih rezerv. “Izguba je lani znašala 97.338 evrov. Nastala je zaradi višjih stroškov pri iskanju izhodov iz nastale situacije,” je povedal direktor Certe Holdinga Borut Pirih.

 

Glavni izhod so naložbe, a bo na ključno - obnovo hotela s termami - treba počakati do leta 2019.

 

“Brez selitve blagovnice iz hotelske stavbe obnova ne bo mogoča. To pa pomeni, da bo novo blagovnico potrebno najprej zgraditi. Sočasno smo med lanskimi 16 obiski inšpektorjev zaradi zunanjih prijav, od gradbenega izvedeli, da jedilnica, torej najnovejši prizidek k hotelu, sploh nima gradbenega dovoljenja. Ob tem bomo morali urediti še vrsto drugih papirjev in lastniških razmerij,” je pomik glavne naložbe pojasnila direktorica Hotela Manuela Božič Badalič. K sreči 15 let stari načrti za gradnjo trgovskega centra že obstajajo. Ker tedaj zaradi domačijskega poslovanja Ete niso bili uresničeni, jih je veletrgovec pripravljen potegniti iz naftalina. “Sočasno bi bilo smiselno zgraditi načrtovana mostova za povezavo obeh bregov Cerknice in našega kompleksa z delno našimi, delno še zasebnimi zemljišči in na nasprotnem bregu do širitve term urediti vsaj eno športno igrišče.

 

Imamo veliko povpraševanje za športne priprave pri nas, a nimamo ne dvorane ne igrišča. Obnoviti nameravamo tudi hotel Alpska perla na smučarskem centru, saj preveliki apartmaji ne ustrezajo povpraševanju,” je direktorica Certe Petra Borovinšek dala vedeti, da bodo naložbe obširnejše od sprva načrtovanih. Ker sta se po skupščini sestala nadzorna sveta obeh družb, utegneta poseči v kadrovsko ekipo obeh družb in vodenje naložb prepustiti novim ljudem.

 

Nakup delnic do 1. oktobra

 

Medtem ko bo sedanja (ali bodoča) vodilna ekipa Certe (ta je s Hotelom, Tik Kobarid in delom Ete v večinski lasti Certe Holdinga) reševala papirnate zanke, je Postojnska jama včeraj objavila tudi dokončno prevzemno ponudbo za obe družbi - Certo Holding in Certo.

 

Do izteka ponudbe prvega oktobra bo delnice Certe Holdinga plačevala po dosedanji ceni 3,20 evra, delnice Certe pa po sedem (7,00) evrov. Sicer je tudi 77,9 odstotka Certe že v lasti Postojnske jame. “Delnice Certe Holdinga ima od prvotnih 2400 v lasti le še 350 delničarjev, delnice Certe pa še veliko manj. To je gotovo ena zadnjih priložnosti za prodajo po ponujeni ceni,” je prepričana Petra Borovinšek. Postojnska jama želi odkupiti vse delnice. Če pa bo presegla 90 odstotkov, utegne male delničarje iztisniti.

 

Če ne, utegnejo ostati “zaklenjeni” v solastništvu. Batagelj pa k tej nevarnosti dodaja še dejstvo, da utegne prodajni izkupiček pozneje z obdavčitvijo znižati tudi država.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.