Dobiček ostaja nerazporejen

NatisniNatisni

Medij: Gorenjski glas  Avtorji: Maja Bertoncelj  Teme:  mali delničarji Datum: Torek, 28. avgust 2018 Stran: 7

Bilančni dobiček družbe Goričane za preteklo leto v višini nekaj več kot pet milijonov evrov ostaja nerazporejen. Nasprotni predlog, da bi njegov del šel za dividende, ni bil sprejet.

Goričane - Minulo sredo je potekala skupščina družbe Goričane, tovarne papirja Medvode, na kateri je bilo zastopanega 98,67 odstotka kapitala, sprejeti pa so bili vsi predlagani sklepi uprave.

Prisotni oziroma zastopani delničarji so se seznanili tudi z letnim poročilom družbe za leto 2017. Čisti poslovni izid družbe je konec leta 2017 znašal 2,947 mi' lijona evrov in je za skoraj sto odstotkov višji od čistega poslovnega izida konec leta 2016 (1,49 milijona evrov). Družba je lani ustvarila 67,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, njena sredstva so konec leta 2017 znašala 74,8 milijona evrov, knjigovodska vrednost delnice pa je zrasla na 59,50 evra. Bilančni dobiček za leto 2017 znaša 5.167.108 evrov.

Predlog uprave družbe je bil, da ta ostane nerazporejen, medtem ko se je nasprotni predlog malega delničarja Tomaža Hrovata glasil, da se bilančni dobiček nameni za dividende (v višini 948.662 evrov) in za prenos v naslednje leto (4.218.446 evrov). Predlagal je dividendo v višini 2,12 evra na delnico. »Družba že več let ne izplačuje dividend, zato kot delničar ocenjujem, da njen finančni položaj omogoča izplačilo dividende. Menim, da izplačilo dela dobička v ničemer ne bi ogrozilo poslovanja družbe,« je Hrovat obrazložil svoj nasprotni predlog, ki ga je podal v sodelovanju z Društvom Malih delničarjev Slovenije.

Na drugi strani je Vseslovensko združenje malih delničarjev pred skupščino na upravo naslovilo predlog, s katerim je predlagalo delitev dividend v višini sedem evrov bruto na delnico oziroma skupno 3.132.374 evrov. Na skupščini je bil nato sprejet predlog uprave, tako da bilančni dobiček ostaja nerazporejen.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev so napovedali izpodbijanje takšnega sklepa. Generalni direktor družbe Goričane Andraž Stegu je na skupščini pojasnil, da vsaj še do konca leta 2022 izplačilo dividend ne bo mogoče zaradi dogovora o prestrukturiranju z bankami upnicami in Družbo za upravljanje terjatev bank.

Konec lanskega leta je v Goričanah, tovarni papirja Medvode, začela obratovati nova biološka čistilna naprava. Projekt je bil vreden 1,5 milijona evrov. Kot so pojasnili, letos načrtujejo tudi več manjših investicij na področju izboljšanja proizvodnje. Družba še naprej posluje stabilno. Zaposluje 219 ljudi, ki delajo večinoma za tuji trg, saj v tujino izvozijo skoraj devetdeset odstotkov svojih proizvodov.

V družbi Goričane, tovarni papirja Medvode, je zaposlenih 219 ljudi. V tujino izvozijo skoraj devetdeset odstotkov proizvodov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.