Gorenje: Kitajci napovedujejo razvoj in optimizacijo stroškov

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Maja Grgič, Brane Piano, Nejc Gole Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 27. jun.. 2018 Stran: 9

Gorenje Sedež družbe bodo ohranili v Velenju - Prihaja večdesetčlanska ekipa Hisensa - Kitajska v zadnjih letih vložila v več slovenskih družb

Ljubljana - Gorenje s pravkar končanim prevzemom dobiva kapitalsko močnega večinskega kitajskega lastnika iz panoge, zato večina poznavalcev meni, da velenjski družbi to prinaša nove priiožnosti. Seveda pa bo novi lastnik najbrž prinesel tudi nova pravila.

Kitajski Hisense je multinacionalka, ki izdeluje gospodinjske aparate in elektroniko, in sicer televizije, mobilne telefone, hladilnike, klimatske naprave, pralne stroje in male gospodinjske aparate. Hisense je že napovedal, da bo po prevzemu ohranil stabilnost upravljanja in delovna mesta ter da je njegov cilj dolgoročen razvoj družbe, ki naj bi sedež ohranila v Velenju. Načrtujejo, da bo Gorenje postalo center za raziskave in razvoj ter proizvodni center Skupine Hisense v Evropi. Kitajski prevzemnik je napovedal tudi izrabo sinergij pri uporabi virov, distribuciji v raziskavah in razvoju ter tudi pri izboljšanju produktivnosti in optimizaciji stroškov proizvodnje. Gorenje bo lahko izkoristilo tudi prodajno mrežo Kitajcev.

Vrnitev k televizorjem

Kitajci nameravajo razširiti tudi nabor izdelkov. Tako naj bi Gorenje poleg izdelkov pod svojo blagovno znamko izdelovalo tudi kuhinjske aparate, hladilnike, pralne stroje, klimatske naprave in televizorje. Te so v Velenju pred leti že izdelovali.

Mali delničar Matej Tomažin, ki je sprejel prevzemno ponudbo, pravi, da se bo moralo Gorenje na novo pozicionirati pod okriljem novega lastnika. Upa, da bo to za velenjsko družbo pomenilo priložnost za nove naložbe in rast. Tomažin meni, da bi to strateško partnerstvo lahko prineslo dvosmerno korist: Gorenje bo Kitajcem predstavljajo vrata za evropski trg, Hisense pa Gorenju vrata za kitajski trg. Večjih rezov v podjetju ne pričakuje, bo pa novi lastnik prinesel svoj način dela in optimizacijo poslovanja.

Strategija Gorenja je za zdaj še vedno odprodaja neosnovne dejavnosti, a se tudi tu karte z novim lastnikom lahko nekoliko premešajo. Gorenje Tiki oziroma ogrevalni sistemi bi z novim lastnikom lahko postali osnovna dejavnost.

Delavci pričakujejo srečanje

Gorenje je s svojimi 11.000 zaposlenimi, od tega 6000 v Sloveniji, pomemben zaposlovalec. Predsednik konference SKEI Gorenje Žan Zeha pravi, da se sindikati in svet delavcev še niso sestali s predstavniki Hisensa.

Že maja so izrazili pričakovanje, da bo prevzemnik spoštoval predstavljene namere o ohranitvi delovnih mest, imena Gorenje, sedeža družbe v Velenju in blagovnih znamk Gorenja, dolgoročno pa zagotovil razvoj, investicije v posodobitev proizvodnje in nove proizvodne programe ter predvsem spoštoval socialni dialog in veljavno kolektivno pogodbo. Zeba pričakuje, da se bodo predstavniki novega lastnika čim prej sestali s sindikati. To bi se po naših podatkih lahkozgodilo v kratkem, saj viri blizu upravi napovedujejo, da v Velenje prihaja večdesetčlanska ekipa Hisensa.

Slišati je tudi, da delojemalska predstavništva niso z naklonjenostjo sprejela odločitve Kapitalske družbe, ki je prodala delež v Gorenju. Prevzemnik bo zdaj lahko iztisnil preostale male delničarje, potem pa vzpostavil enotirno vodenje, kar pomeni, da bodo pravice zaposlenih do soupravljanja družbe okrnjene.  .

Kitajci v več visokotehnoloških družbah

Z vstopom korporacije Hisense se bodo kitajska vlaganja pri nas precej povečala, že zdaj je v Sloveniji nekaj kitajskih naložb v visoko tehnologijo. Kitajci so za milijardo evrov kupili govorečega mačka Toma oziroma ciprsko podjetje Outfit7, ki sta ga ustanovila Samo in Iza Login.

Kitajski farmacevt Desano je vložil pet milijonov evrov in postal 22-odstotni lastnik ljubljanskega biotehnološkega podjetja Acies Bio. Kitajska družba Zhejiang je petinski lastnik podjetja Elaphe, ki razvija in izdeluje pogone v kolesih. Podjetje Inspur je desetodstotni lastnik novogoriškega Arcturja, ki podjetjem ponuja storitve superračunalnika. Kitajsko-evropski finančni sklad Agic Capital je od ameriških lastnikov kupil Fotono, enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev laserjev. Kitajska investicija - čeprav prek nizozemskega podjetja - je tudi proizvajalec avtobusov Tam Durabus. Kitajci so kupili tudi Aerodrom Maribor in mariborsko televizijo RTS.

Lastništvo Gorenja pred prevzemom

 

 

 

 

 

 

 

Živahno prevzemno dogajanje

Število prevzemov se v zadnjem obdobju pri nas povečuje. Samo lani jih je bilo 17, leto prej 13. Letos je bilo že devet prevzemov, še kar nekaj pa jih je na obzorju.

Lani je Agencija za trg vrednosntih pairjev (ATVP) izdala dovoljenje za 17 prevzemnih ponudb, med drugim za Palomo, Kovinoplastiko Lož, Namo, Panvito. Letos je agencija izdala soglasja za prevzem Cetisa, RTC Krvavca in Terme Topolšica, ki so že končani, ter Gorenje in Kovintrade, ki še potekata.

Poleg tega je KD Group zavarovalnici Generali letos za 245 milijonov evrov prodala Adriatic Slovenico. Delničarji KD Group bodo na skupščini prihodnji mesec odločali o podelitvi soglasja k prodaji zavarovalnice. Po zaključku prodaje bo Generali postal druga največja zavarovalna družba v Sloveniji.

Avstrijska skupina Hasslacher je lastniški delež v proizvajalcu opažnih plošč Lip Bohinj povečala s 75 na sto odstotkov. Prav tako avstrijska skupina Wietersdorfer pa je v kamniškem Calcitu povečala lastniški delež z okoli četrtinskega na polovičnega. Veletrgovec z zdravili Salus je maja sklenil pogodbo o nakupu 58-odstotnega deleža tekmeca Sanolabor. Za delnico bo odštel 700,35 evra, kar skupaj znaša 10,3 milijona evrov.

Kaj se bo še kupovalo?

Prevzemniki slovenskih podjetij bi lahko bili aktivni tudi v drugi polovici leta. V ponedeljek se bo iztekel rok, do katerega družba PWC v imenu konzorcija bank zbira interes za nakup 72,13-odstotnega deleža Intereurope. Novega lastnika pa bo morda dobil Studio Moderna, za katerega se menda zanima korejski vodilni ponudnik trgovskih kanalov CJ O Shopping.

Novega lastnika bi lahko dobila tudi Tovarna akumulatorjev baterij (TAB), v kateri so, so pojasnili, v postopku iskanja dolgoročnih razvojnih priložnosti začeli pogovore z družbo Metair Investments Limited o potencialnem strateškem povezovanju. To bi na koncu lahko pomenilo prodajo večine delnic družbe TAB družbi Metair, v javnosti pa se je že omenjala kupnina v višini 300 milijonov evrov.

Živahno je tudi na bančnem področju. Srbska AIK banka si je z nedavnim podpisom opcijske pogodbe s Savo zagotovila prevzem Gorenjske banke, kjer že ima skoraj tretjinski delež. Lastniški premiki se dogajajo tudi v Hranilnici Lon, ki si jo prizadeva prevzeti irski sklad Kylin Prime Group, a mu nasproti stoji tabor Sergeja Racmana. Kmalu naj bi se začela tudi prodaja stoodostotnega državnega deleža Abanke, ki pa bo najbrž prodan šele prihodnje leto. Letos bi se začela tudi prodaja NLB, a bo šlo za prodajo portfeljskim vlagateljem, zato prevzema ne bo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.