Gorenje je že skoraj povsem kitajsko

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 27. jun.. 2018 Stran: 1

Prevzem Delnice je prodalo več kot 94 odstotkov delničarjev

Ljubljana - Kitajski Hisense je v prevzemni ponudbi, ki se je iztekla včeraj, pričakovano pridobil več kot 90-odstotni delež v Gorenju. A vajeti družbe najbrž pred jesenjo ne bo prevzel, saj mora prej pridobiti še soglasja varuhov konkurence, ne le v Sloveniji, ampak tudi na drugih trgih, na katerih sta z Gorenjem konkurenta.

Prevzemno ponudbo Hisensa je do včeraj dopoldne sprejelo že 94 odstotkov delničarjev Gorenja, je za Delo povedal Igor Štemberger, predsednik uprave Ilirike, ki vodi prevzemni postopek Gorenja. Ker pa je ponudba trajala do vključno 26. junija, utegne biti ta odstotek še nekoliko višji. To pomeni, da bo kitajska korporacija za velenjsko družbo odštela skoraj 300 milijonov evrov. Ali se bodo nato odločili za iztisnitev malih delničarjev, še ni znano, je pa to mogoče pričakovati.

Štemberger meni, da je ponudbo sprejel velik odstotek delničarjev Gorenja zaradi cene, ki jo je ponudil Hisense. Ta bo za delnico odštel 12 evrov, kar približno dvakrat več, kot je bila delnica Gorenja vredna na ljubljanski borzi pred prevzemom. Tudi malega delničarja Mateja Tomažina odziv delničarjev ni presenetil, saj, kot pravi, je bila prevzemna premija dobra, poleg tega je več lastnikov že pred iskanjem strateškega partnerja iskalo izhod iz te zgodbe.

Kljub večinskemu lastniškemu deležu Kitajci še ne bodo imenovali svojih organov vodenja, saj morajo najprej pridobiti soglasja varuhov konkurence na vseh trgih, kjer z izdelki nastopata tako Hisense kot Gorenje. Torej ne le v Sloveniji, ampak v drugih evropskih državah, Rusiji ... Nato bo Gorenje sklicalo skupščino, na kateri bodo Kitajci imenovali svoje nadzornike, štirje pravkar imenovani člani - med njimi tudi predstavnik države - pa se bodo s položaja najbrž umaknili. Pri tem ni izključeno, da se bo Hisense odločil za uvedbo enotirnega sistema upravljanja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.