V Cinkarni Celje presenečeni nad odločitvijo morebitnega prevzemnika

NatisniNatisni

Medij: STA Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Datum: Čet.. 14. junij. 2018

V Cinkarni Celje so presenečeni nad odločitvijo družbe Anatol, da ne bo objavila prevzemne ponudbe. Že pred tem so namreč za petek sklicali sejo uprave in nadzornega sveta, na kateri bi odločali o zahtevi za potrditveni skrbni pregled, o čemer so obvestili tudi potencialnega prevzemnika, so danes sporočili iz Cinkarne.

Družba Anatol iz skupine Martens Management Group, ki je povezana z avstrijskim sistemom Ring International Holding, je v sredo sporočila, da kljub objavljeni prevzemni nameri ne bo objavila prevzemne ponudbe, ker jim ni bilo omogočeno, da bi pravočasno opravili skrbni pregled. O tem so danes obvestili tudi Cinkarno.

"Družba je že pred tem, za jutri, sklicala sejo uprave in nadzornega sveta, na kateri bi odločali o zahtevi za potrditveni skrbni pregled. O tem so bili obveščeni tudi potencialni prevzemniki, zato je njihovo današnje sporočilo presenečenje," so zapisali v Cinkarni.

Družba Anatol je napovedala, da bo za delnico ponudila 220 evrov, skupaj s predlaganih 26,52 evra dividende na delnico pa bi njihova ponudba delničarjem znašala 246,52 evra na delnico. Za 100 odstotkov Cinkarne bi po ponujeni ceni odšteli okoli 200 milijonov evrov.

Največja posamična lastnica Cinkarne je Modra zavarovalnica z 20-odstotnim lastniškim deležem, sledita Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) z 12,85 odstotka in Slovenski državni holding (SDH) z 11,41 odstotka.

V DUTB so danes STA dejali, da ne razkrivajo informacij o prodajnih postopkih, dokler ti niso zaključeni. V SDH so medtem za STA spomnili, da je Cinkarna Celje družba, ki je v skladu s strategijo upravljanja državnih naložb opredeljena kot portfeljska naložba, zato jo SDH kot tako tudi obravnava. Morebitne odločitve v zvezi s prodajnim postopkom bo upravljalec državnih naložb javno sporočili na način, skladen z dosedanjo prakso, pri čemer pa okoliščin, ki so botrovale odločitvi družbe Anatol, ne komentirajo. V Modri zavarovalnici se za zdaj še niso odzvali.

Nekateri lastniki sicer naj ne bi bili zadovoljni s ponujeno ceno, poleg tega naj bi jih zmotilo to, da ni bilo pravega strukturiranega postopka, v katerem bi potencialni prevzemnik izrazil interes za vstop v lastništvo podjetja in predstavil jasne pisne zaveze in zagotovila o svojih namerah.

Po neuradnih podatkih časnika Finance se je Martens poslovil takoj, ko so mu v Cinkarni povedali, da imajo vsaj še enega kupca in da bo šlo za transparenten prodajni postopek.

Predsednik društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stanković je na nedavni skupščini, na kateri je zastopal 3,8 odstotka kapitala, predsedniku nadzornega sveta in kontrolnemu delničarju v Martens Management Group Ralphu Martensu povedal, da se tokrat ne bo ponovil Heliosov scenarij, ko so prevzeli družbo kot "dolgoročni investitorji" in jo nato v vsega treh letih preprodali za bistveno višjo ceno, ter da bi morali v primeru resnosti potencialni prevzemniki ponuditi tudi resno ceno, so danes STA povedali v MDS.

Dodali so, da je Ring za delnico Heliosa sprva ponujal 600 evrov, nato pa zaradi domnevnega tveganja zaradi onesnaženega zemljišča v Beogradu ceno znižal na 520 evrov. "Ta recept je sedaj poskušal na neki način tudi v Celju, ko je na skupščini govoril o enormnih domnevnih odškodninah za staro lokacijo Cinkarne Celje in v Bukovžlaku, ki naj bi po njegovih informacijah znašala med 80 in 120 milijonov evrov," pravi Stanković.

Po njegovih besedah je generalni direktor Cinkarne Tomaž Benčina na skupščini povedal, da ne obstaja ne odškodninski zahtevek niti pogodba, da bi za to lokacijo, ki jo je Cinkarna Celje brezplačno že pred mnogimi leti prenesla na Občino Celje, imela pravno podlago za kaj takšnega.

Tečaj delnic Cinkarne Celje se je v sredo, preden je Anatol najavil, da ne bo objavil prevzemne ponudbe, oblikoval pri 256 evrih. Danes do okoli 12. ure se je znižal na 242 evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.