Grožnje niso povezane z njegovim delom

NatisniNatisni

Medij: Večer (V žarišču) Avtorji: Jelka Zupanič, Damjana Žišt Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 13. apr.. 2018 Stran: 2

GUVERNER BANKE SLOVENIJE

Policija ne varuje več guvernerja Boštjana Jazbeca. Mandatno-volilna komisija DZ predlagala, naj ga s 30. aprilom razreši, ker odhaja na novo funkcijo

Ko smo 20. marca poročali, da odhajajočemu guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Jazbecu in njegovim otrokom neznanec grozi s SMS-i po službenem telefonu, zato je zaprosil za policijsko zaščito, še nismo vedeli, da jo bo tudi dobil. Včeraj pa so ljubljanski policisti zaključili kriminalistično preiskavo, povezano z grožnjami guvernerju Jazbecu.

Policija varovanja po desetem členu uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, ne opravlja več, saj je bilo v okviru kriminalistične preiskave ugotovljeno, da so razlogi za to prenehali. "Grožnje niso bile v povezavi z njegovim delom oziroma njegovo funkcijo,” so povedali na policiji. O vseh ugotovitvah bo zoper znanega osumljenca podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje. Jazbec je bil včeraj na službeni poti v Frankfurtu, na njegov odziv še čakamo. Neuradno pa naj ne bi vedel, kdo naj bi bil osumljenec. Banka Slovenija zadeve, ki je še v predkazenskem postopku, ne komentira.

Oglasilo pa se je Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS). Pričakuje opravičilo Banke Slovenije in njenega guvernerja v odhodu. Še preden so povedali, zakaj, so zatrdili, da "pozdravljajo novico, da je policija v okviru kriminalistične preiskave ugotovila, da grožnje, ki jih je bil deležen guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec, niso bile povezane z njegovim delom oziroma funkcijo, ki jo opravlja". Dodali so, da Društvo MDS še vedno obsoja tovrstne grožnje, ki so jih bili deležni guverner in njegovi svojci. Toda od Banke Slovenije in guvernerja Jazbeca pričakujejo opravičilo, potem ko je Banka Slovenije, so zapisali v MDS, na vse možne načine skušala javnost prepričati, da za grožnjami stoji nekdo, ki je bil prizadet v sanaciji bank. "V minulih tednih smo zaradi izjave Banke Slovenije v Društvu MDS prejeli številna vprašanja, ali je morda tudi nas 'obiskala policija'. Zaradi neposredne obtožbe, da za grožnjami stojijo prizadeti v sanaciji bank, pričakujemo, da bo Banka Slovenije objavila osebno opravičilo guvernerja Jazbeca."

V državnem zboru pa so prav včeraj v mandatno-volilni komisiji obravnavali predlog odhajajočega
guvernerja, ki je komisijo obvestil o svojem odstopu. Prosil je, naj ga državni zbor razreši funkcije guvernerja s 30. aprilom, ker odhaja na novo petletno funkcijo, na kateri bo prevzel vodenje enotnega odbora za reševanje bank. Brez razprave je komisija državnemu zboru priporočila razrešitev guvernerja, ki je bil na to funkcijo v parlamentu imenovan 2. aprila 2013 in se od nje poslavlja leto pred iztekom mandata.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.