Združitev Mercatorja s Konzumom?

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Sebastjan Morozov Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 10. apr.. 2018

AFERA AGROKOR

Po prvih obrisih dogovora o poplačilu upnikov naj bi ruski državni banki - Sber­bank in VTB Bank - postali skoraj polovični lastnici novega Agrokorja. Kaj se bo dogajalo z Mercator­ jem, še ni natančno znano, omenja pa se, da naj bi se pred prodajo združil s Konzumom.


Prvotni rok, do katerega bi morala izredna uprava Agrokorja skleniti dogovor z upniki o poplačilu mili­jardnih obveznosti, se je iztekel da­ nes. Po pričakovanjih ga je zagreb­ško trgovsko sodišče nedavno po­ daljšalo za tri mesece, kot to omo­ goča razvpiti, pred enim letom v sa­boru sprejeti lex Agrokor. Ta je up­nikom onemogočil vlaganje izvršb in tlakoval pot za odstavitev nekda­njega dolgoletnega predsednika uprave in Agrokorjevega lastnika Ivice Todorica ter imenovanje izre­dne uprave. Po aferi s svetovalnimi storitvami je namesto Anteja Ra­mljaka vodenje Agrokorja marca prevzel Fabris Peruško.

Ena od njegovih ključnih odloči­tev je bila, da rusko državno banko Sberbank vrne za pogajalsko mizo. S približno 1,1 milijarde evrov terjatev gre za največjo posamično Agrokor­jevo upnico. Ker je Sberbank proti Agrokorju v več državah vložila tož­be in sprožila izvršilne postopke, ji Ramljak prijavljenih terjatev ni ho­tel priznati. V zameno za priznanje terjatev je bilo konec marca dogovorjeno, da Sberbank ustavi vse sod­ne postopke proti Agrokorju.

Banke večinske lastnice Agrokorja

Po prvih obrisih dogovora z upniki naj bi Sberbank postala največja las­tnica Agrokorja. S pretvorbo po­membnega dela terjatev v lastniški kapital naj bi ruska banka pridobila približno 30-odstotni lastniški delež novega Agrokorja, je poročal hrvaški časnik Večernji list. Skupaj z rusko VTB Bank, prav tako v državni lasti, ki ima do Agrokorja okoli 300 mili­jonov evrov terjatev, pa naj bi imela v lasti 44-odstotni lastniški delež propadajočega hrvaškega konglome­rata, medtem ko naj bi hrvaške banke (Zagrebačka banka idr.) pridobile približno desetodstotni lastniški de­lež. Lastniki obveznic naj bi v no­ vem Agrokorju pridobili približno četrtinski lastniški delež, dobavitelji pa okoli desetodstotnega.

Ustanovitev novega Agrokorja z vzdržnimi dolgovi je proti koncu lanskega leta napovedal že Ramljak. Nanj bo preneseno Agrokorjevo pre­moženje, vključno s hčerinskimi družbami, kot so denimo Mercator, Konzum, Jamnica, Ledo in Zvijezda, obstoječi Agrokor pa naj bi končal v stečaju. Od 7,65 milijarde evrov pri­javljenih terjatev jih je Agrokor, še pod vodstvom Ramljaka, upnikom priznal 5,65 milijarde evrov (brez terjatev v lasti Sberbank). Po drugi strani je premoženje ovrednoteno v razponu od 1,8 do 3,8 milijarde evrov, pri čem je bil v višini od 763 milijonov do 1,47 milijarde evrov najvišje ocenjen Mercator.

Morebitno združitev trgovskih verig bi izpeljal Mercator

Ker bi Agrokor v nasprotnem prime­ru končal v stečaju, lahko pričakuje­mo, da bodo upniki v podaljšku do 10. julija sklenili dogovor. Eno od ključnih vprašanj je, kakšen razvoj dogodkov lahko pričakujemo v nas­lednjem koraku, predvsem, kaj se bo dogajalo z Mercatorjem. Eden od ze­lo verjetnih scenarijev je, da bo pod taktirko novih lastnikov prodan med zadnjimi, ocenjujejo poznavalci raz­mer. Neuradno pa se omenja tudi možnost, da se bosta največja hrvaš­ka trgovska veriga Konzum in Mer­cator pred prodajo združila pod eno streho. V tem primeru bi bila namreč bolj zanimiva prevzemna tarča.

Če bo prišlo do realizacije tega na­črta, ki je še v povojih, naj bi konso­lidacijo izvedel Mercator, ne pa zde­setkani Konzum. Mercator je namreč bistveno bolje zasidran pri potrošni­kih tako na srbskem kot bosanskem trgu. Na slednjem se je poslovanje trgovskih centrov lani jeseni, ko je Mercator namesto Konzuma spet prevzel v upravljanje svoje trgovske centre, občutno izboljšalo. Ne ravno odločilni, a pomemben razlog v prid temu, da bi Mercator izpeljal more­ bitno združitev Agrokorjevih trgov­skih verig, je tudi, da bi v tem prime­ru v treh poletnih mesecih nahrvaš­ ki obali v trgovske centre lažje priva­bili slovenske turiste.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.