Unior lani zrasel še za deset odstotkov

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: Janja Intihar Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 06. apr.. 2018 Stran: 4

Rekordni prihodki programa Odkovki Aprila vendarle zaključek prodajnega postopka hčerinske družbe RTC Krvavec

Zreški Unior, ki sodeluje predvsem avtomobilsko industrijo in 95 odstotkov proizvodnje proda približno sto držav, je lani posloval zelo dobro, celo bolje od načrtov. Kot poslovnem poročilu ugotavlja predsednik uprave Darko Hrastnik, so bile razmere na trgu najboljše po letu 2008, povpraševanje po njihovih izdelkih je bilo tolikšno, da so programu Odkovki pogosto morali delati tudi štirih izmenah. tem programu, ki je že lani imel rekordno prodajo, tudi letos pričakujejo najvišjo rast prihodkov. Prvič zgodovini naj bi presegli 100 milijonov evrov. odkovki delov za krmilne mehanizme in ojnice se Unior uvršča med najpomembnejše proizvajalce na svetu. 

Unior je lani ustvaril 165 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 9,9 odstotka več kot letu 2016 in 5,2 odstotka več od načrtov. Leta 2016 so sicer prihodki znašali 167,9 milijona evrov, so bili takrat računovodske izkaze vključeni tudi prihodki pro

grama Turizem, ki so ga po seji skupščine avgusta lani izločili iz matičnega podjetja in prenesli na novo družbo Unitur. Računovodski izkazi Uniorja za leto 2017 zajemajo tako le tri programe, in sicer Odkovke, Ročno orodje in Strojno opremo, ki se po novem imenuje Strojegradnja. Čisti dobiček je bil od predlanskega višji za 10 odstotkov in je znašal 7,7 milijona evrov. podjetju so lani nekoliko zvišali tudi dodano vrednost na zaposlenega. Uniorju so lani več kot prejšnja leta tudi vlagali. Za naložbe so porabili 14 milijonov evrov, večino denarja so porabili za povečanje proizvodnih zmogljivosti programu Odkovki. 

Nezadovoljni z dobičkonosnostjo

Uniorju je lani uspelo izboljšati poslovne rezultate tudi na ravni skupine, kateri je poleg podjetja Zrečah še osemnajst hčerinskih družb Sloveniji in tujini. Dobiček iz poslovanja skupine je letu 2016 znašal 16,6 milijona evrov, lani pa se je zaradi prenosa družbe RTC Krvavec med sredstva za prodajo in tem prevrednotenja osnovnih sredstev višini 10,4 milijona evrov zmanjšal na osem milijonov evrov. Manj zadovoljni so Uniorju dobičkonosnostjo. »Pri 

9,9-odstotni rasti prodaje in 6,9-odstotni rasti kosmatega donosa glede na leto 2016 nismo povečali EBIT in EBITDA,« je poročilu poslovanju matičnega podjetja zapisal predsednik uprave Darko Hrastnik. 

Krvavec končno prodan? 

Lani bi se moral začeti postopek prodaje Uniorja. Napovedal ga je konzorcij lastnikov, ki ima 55 odstotkov vseh delnic družbe. Vendar do prodaje ni prišlo in uprava Uniorja ne ve, ali se bo postopek začel letos in kdo bo prodajalec. Aprila naj bi se vendarle končala prodaja h

čerinske družbe RTC Krvavec. Kupoprodajno pogodbo Alpsko investicijsko družbo je uprava Uniorja podpisala že decembra lani, vendar so preteklih mesecih prodajo smučarskega centra spremljali številni zapleti. 


Predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik napoveduje, da bo letos program Odkovki prvič svoji zgodovini presegel 100 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Vir fotografije: SHERPA.


Zaradi najetja novih dolgoročnih posojil decembra 2016, katerimi je poplačal stari dolg in dosegel boljše pogoje financiranja, so bile finančne obveznosti Uniorja lani nižje za 1,6 milijona evrov ali za kar 35 odstotkov. 

Unior povečuje obseg prodaje tudi letos. prvih dveh mesecih je primerjavi enakim lanskim obdobjem prihodke povečal za odstotke. Znašali so malo več kot 26 milijonov evrov. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.