Bo uprava SDH danes dobila še tretjega člana?

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (V ospredju) Avtorji: Sebastjan Morozov Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah, ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Datum: Čet, 22. mar.. 2018 Stran: 3

GOSPODARSTVO / UPRAVLJANJE DRŽAVNEGA PREMOŽENJA

Ker si nadzorniki niso enotni, kdo od dveh kandidatov naj bi postal tretji član uprave SDH, obstaja možnost, da sploh ne bo imenovan. Med možnimi scenariji se omenja tudi, da bi v upravo presedlal kdo izmed nadzornikov, podobno kot je to storila Lidia Glavina.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo danes odločal o imenovanju tretjega člana uprave. Ker si člani nadzornega sveta pod vodstvom Damjana Beliča niso enotni, katerega od dveh kandidatov, ki sta se uvrstila v ožji izbor, bi imenovali, po neuradnih informacijah obstaja le polovična verjetnost, da bo manjkajoči član uprave sploh imenovan.

V ožji izbor so se uvrstili štirje kandidati, nominaeijska komisija nadzornega sveta SDH pa je nato imenovala dva, o katerih se bo odločalo. Eden od njiju je Dušan Zorko, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško. Kateri je drugi kandidat, ki se je kvalificiral v sklepno dejanje, ni znano. Se je pa med četverico omenjal Marko Tišma, namestnik predsednika nadzornega sveta SID banke in član nadzornega sveta Term Olimia, ki jih je do imenovanja v vlado vodil Zdravko Počivalšek. Prav ta naj bi si v zakulisju močno prizadeval, da Tišma pride v upravo SDH.

Teoretično bi v upravo lahko presedlal kdo od nadzornikov

Teoretično bi bil lahko v vodstvo upravljalca državne srebrnine imenovan kdo izmed članov nadzornega sveta SDH. V primeru takšnega scenarija se poleg Beliča omenja še Andrej Bertoncelj, redni profesor na koprski Fakulteti za management. Kot je povedal Belič, imenovanje člana uprave iz nadzomiških vrst dopušča zakon o gospodarskih družbah v izrednih razmerah, te pa na SDH ne obstajajo. »Zato za takšen scenarij obstajajo le neznatne možnosti,« je poudaril Belič. "

Na podoben način, a v bistveno drugačnih okoliščinah, je sicer vodenje uprave SDH prevzela Lidia Glavina. Ko je sredi leta 2016 s položaja predsednika uprave zaradi naraščajočih pritiskov v Luki Koper odstopil Marko Jazbec, je Glavinova odstopila s položaja predsednice nadzornega sveta SDH in postala začasna predsednica uprave paradržavnega sklada, pred dobrim letom pa je bila imenovana za predsednico uprave.

Na isti seji, na kateri so nadzorniki Glavinovi zaupali poln mandat, bi moral biti imenovan še tretji član uprave SDH, a se to ni zgodilo. To mesto se je izpraznilo oktobra 2016, ko se je Anja Strojin Štampar z nadzorniki dogovorila o odstopu s položaja članice uprave. Povod za njen odhod iz uprave so bila tudi nesoglasja z Glavinovo iiri drugo članico uprave Nado Drobne
Popovič, po odstopu pa je ostala zaposlena na SDH. Kot najresnejši kandidat za zasedbo sproščenega stolčka se je takrat omenjal Matevž Marc, član nadzornega sveta Elesa, v preteklosti pa član Savine uprave.

Iskanje nadzornikov dvigovalo veliko prahu

V času, ko je vlado vodil premier Miro Cerar, je veliko prahu okoli SDH dvigovalo iskanje članov nadzornega sveta. Potem ko je bilo Lidii Glavina sredi leta 2016 članstvo zamrznjeno, je konec leta preminil namestnik predsednika nadzornega sveta Drago Ferfolja. V začetku lanskega leta so na ministrstvu za finance za kandidata predlagali Francija Žmavca in Željka Puljiča. Toda tik pred glasovanjem v parlamentu sta od kandidature odstopila. Sledil je vnovičen poskus iskanja nadzornikov.

Še pred tem je ljubljansko okrožno sodišče na predlog Beliča za začasnega člana nadzornega sveta aprila lani imenovalo Igorja Kržana, v preteklosti predsednika uprave Trima. Poslanci državnega zbora so Kržana skupaj z Andrejem Bertoncljem junija lani potrdili za nova nadzornika SDH. Toda s tem je bil nadzorni svet SDH v polni posadki le krajši čas. Le nekaj dni po imenovanju Kržana in Bertonclja je zaradi osebni razlogov odstopila Barbara Smolnikar. Kmalu po odstopu je bila imenovana v upravo Zavarovalnice Triglav. Namesto Smolnikarjeve je državni zbor konec lanskega leta za člana nadzornega sveta SDH imenoval upokojenega Janeza Vipotnika, ki je od leta 1996 do 2015 vodil hčerinsko družbo Mahle Letrika v Veliki Britaniji.

SDH želi AlK banki podaljšati rok za prevzem Gorenjske banke

Na SDH so včeraj zahtevali razširitev dnevnega reda Savine skupščine, ki bo sredi prihodnjega meseca. V novi skupščinski točki so predlagali, da se sklene kupoprodajna pogodba, po kateri Sava in Abanka kot fiducirani imetnik Savinih delnic preneseta delnice Gorenjske banke na srbsko AIK banko. To bi se zgodilo pod pogojem, če vodstvo Save pred podpisom kupoprodajne pogodbe in najkasneje do roka, ki je določen kot skrajni rok, od AIK banke pridobi izjavo s priloženimi verodostojnimi dokazili, ki ne smejo biti starejša od 15 dni, da ima kupec vsa potrebna in veljavna soglasja srbske centralne banke, Banke Slovenije oziroma Evropske centralne banke. Rok, do katerega bi morala AIK banka v lasti Miodraga Kostiča predložiti zahtevano dokumentacijo, seje iztekel minuli petek, skrajni rok za zaključek transakcije, ki ga navaja SDH, pa se po neuradnih informacijah izteče konec aprila. Kot smo že poročali, srbska centralna banka AIK banki, ki ima že v lasti dobro petino Gorenjske banke, ni izdala soglasja za prevzem. Sava je skupaj z delnicami, ki jih hrani Abanka, 37,65-odstotna lastnica Gorenjske banke. S 41,74 odstotka delnic je največji posamični lastnik Save finančni sklad York, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) pa imata v lasti vsak po 22,56 odstotka delnic.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.